Wedstrijden

AZ sluit horrorweek af met zege in Enschede

AZ heeft een dramatische week vanavond afgesloten met een belangrijke zege op FC Twente. Teun Koopmeiners was met twee treffers de grote man in Enschede. De aanvoerder benutte in de eerste helft een strafschop en schoot vlak voor tijd een vrije trap onberispelijk binnen. Sugawara maakte de andere Alkmaarse treffer, terwijl Danilo scoorde namens de thuisploeg.

In de eerste helft begonnen de Tukkers beter aan de wedstrijd en waren ook het meest gevaarlijk. Met name Danilo en Menig zorgden voor handenvol werk aan Alkmaarse kant. Laatstgenoemde was met een inzet op de lat dichtbij de openingstreffers, terwijl Danilo zijn poging op de lijn gekeerd zag worden door Stengs.

Voorsprong

Aan de andere kant speculeerde AZ voornamelijk op de snelheid van de bedrijvige Boadu. Na ruim een half uur werd de spits de diepte in gestuurd door Stengs, omspeelde Drommel, waarna de doelman hem vloerde. Koopmeiners ging vervolgens achter de bal staan en schoot de toegekende strafschop binnen. Vlak voor rust maakten de bezoekers er zelfs 0-2 van. Karlsson stuurde Sugawara alleen richting Drommel en zag vervolgens hoe de Japanner de bal hard en hoog achter de goalie schoot.

Na de pauze begon de ploeg van Jansen sterk en kreeg het via Boadu en Aboukhlal een paar goede mogelijkheden. Even leken de Alkmaarders opnieuw een strafschop te kunnen claimen nadat Boadu wederom werd gevloerd door Drommel. Ditmaal raakte de doelman echter nog net de bal, waardoor hem verder leed bespaard bleef.

Danilo

Net als in de eerste helft was het echter niet de ploeg die het overwicht die scoorde. Na een overtreding van Stengs wees Makkelie opnieuw naar de stip en stelde Danilo in staat de spanning in de wedstrijd terug te brengen. Het leek zodoende een spannende slotfase te worden, maar ondanks dat Twente de druk probeerde op te voeren werd het nauwelijs gevaarlijk.

Beslissing

Aan de andere kant was AZ in de omschakeling gevaarlijk en zou op die manier ook de beslissing forceren. Aboukhlal kon alleen richting Drommel, maar werd gestuit door Oosterwolde. De verdediger kreeg de rode kaart en Koopmeiners ging achter de toegekende vrije trap staan. De aanvoerder schoot de bal vervolgens hard achter Drommel en besliste op die manier de wedstrijd.

Samenvatting FC Twente – AZ

Karakteristieken

Doelpunten: 34′ Koopmeiners (strafschop) 0-1, 43′ Sugawara 0-2, 72′ Danilo (strafschop) 1-2, 90′ Koopmeiners 1-3

Gele kaarten: Drommel, Danilo (FC Twente)

Rode kaart: Oosterwolde (FC Twente)

Opstelling AZ: Bizot; Sugawara, Hatzidiakos, Letschert, Wijndal; Reijnders, Stengs, Koopmeiners (c); Aboukhlal, Boadu (86′ Druijf), Karlsson (90′ Evjen)

Opstelling FC Twente: Drommel; Ebuehi, Pleguezuelo (86′ Jeremejeff), Pierie, Smal (46′ Oosterwolde); Brama (c), Roemeratoe, Ilic (86′ Bosch); Cerny (70′ Dervisoglu), Danilo (90′ Dumic), Menig