AZ Jeugd

Jong AZ is de sterkste jeugdploeg van Nederland

Jong AZ speelde de laatste wedstrijd van dit KKD-seizoen dicht bij huis.  Het team van Leeroy Echteld had in theorie zelfs op de fiets gekund, want het speelde op de Toekomst in Amsterdam. Daar liet het met een 1-4 overwinning zien hoe goed het dit seizoen draait.

Jong AZ begon de wedstrijd zonder onder andere Poku, Addai, Dekker, Owusu-Oduro en Kees Smit. Hobie Verhulst mocht vanavond wedstrijdritme opdoen. Dave Kwakman, die na zijn wedstrijd in het eerste wat fysieke ongemakken had, was terug van weggeweest op het middenveld.

Jong AZ laat zich zien voor rust

Waar Jong Ajax het initiatief nam in het begin van de wedstrijd, draaide dat om naarmate de eerste helft vorderde. Jong AZ kreeg steeds meer grip op de wedstrijd en na na ruim een half uur spelen lepelde Kwakman vanaf links de bal in de vijandige zestien. De opgestoomde Finn Stam kopte keurig in het hoekje binnen. Het plukje meegereisde AZ-supporters stond te juichen in het uitvak.

Jong AZ speelde de laatste wedstrijd van dit KKD-seizoen dicht bij huis.  Het team van Leeroy Echteld had in theorie zelfs op de fiets gekund, want het speelde op de Toekomst in Amsterdam. Daar liet het met een 1-4 overwinning zien hoe goed het dit seizoen draait.

AMSTERDAM – 10-05-2024, Sportpark de Toekomst. Keukenkampioen divisie, season 2023-2024. during the match Jong Ajax – Jong AZ, supporters of Jong AZ celebrates after scoring 0-1

Vlak voor de rust werd het veldoverwicht nog beter zichtbaar in de score. Rechtsachter Jurre van Aken legde de bal terug op Kewal die de 0-2 beheerst in het doel schoof.

Jong AZ met afstand beste jeugdploeg

Kwakman bleef in de rust achter in de kleedkamer. Aan het spelbeeld veranderde dat weinig. De sfeer in het uitvak werd er alleen maar beter op toen Jurre van Aken de bal in het Amsterdamse doel pegelde: 0-3. Aan de andere kant was hij wat minder scherp, toen hij Banel te veel ruimte liet bij de 1-3.

De overwinning kwam niet meer in gevaar. Na geklungel achterin bij Ajax mocht Reverson zelfs vanaf randje 16 de 1-4 binnenschieten. Dat was het laatste doelpunt van Jong AZ dit jaar.

Zo bewees de hoogste jeugdafdeling van AZ met verve de beste jeugdploeg van Nederland te zijn. Het eindigt de competitie op een verdienstelijke 10e plaats met een puntenrecord van 56 punten. Jong Ajax, de beste jeugdploeg na AZ, staat daar 16 punten onder.

Jong AZ won eerder dit seizoen met 5-2 van Jong Ajax, en het wist twee keer te winnen van zowel Jong PSV (4-1 en 1-2) als Jong Utrecht (1-0 en 1-2). Zoals ze bij AZ zeggen: “The future is ours” of in goed Alkmaars: ‘t ken slechter.

FOTO: PRO SHOTS / Vincent de Vries

Rik Bos
In de jaren 90 geboren in de binnenstad van Alkmaar. Volgt AZ sinds de eeuwwisseling actief. Vroeger door de spijlen van de Hout, sinds de opening van het DSB-Stadion vast met zijn vader vanaf de tribune. Zijn mooiste AZ-momenten zijn Sporting Lissabon - AZ in het Estádio José Alvalade en het kampioensfeest op het Waagplein.
    0 %