De jaren '70

AZ`67 begon de jaren `70 niet goed want de ploeg zou aan het eind van het seizoen 1970-1971 opnieuw degraderen uit de eredivisie maar nadat Heinz was vertrokken en ex-international Cor van der Hart de nieuwe trainer werd beleefde AZ`67 een historisch seizoen. De ploeg begon niet eens zo heel slecht aan de competitie maar de toeschouwers in Alkmaar lieten het steeds vaker afweten waardoor de financiele situatie almaar zorgelijker werd. In december 1971 werd er zelfs over gesproken om met betaald voetbal te stoppen omdat spelers en trainers al drie maanden geen salaris meer hadden ontvangen.

Toch redt AZ`67 het wat met name te danken is aan de weldoeners Klaas en Cees Molenaar die namens de NV Wastora de complete schuldenlast overnemen. De ploeg gaat onder Van der Hart ondertussen gewoon door met goed voetbal en op de laatste speeldag kan zelfs nog promotie worden bewerkstelligd in een thuisduel tegen De Graafschap. Dankzij een geweldig schot van Theo Vonk lukte dat ook en won men met 2-1 waardoor AZ`67 samen met kampioen Haarlem terugkeerde op het hoogste niveau.

Aan het begin van het seizoen 1972-1973 spraken de gebroeders Molenaar meteen hun ambities uit. Niet alleen moest de ploeg maar eens voor de eredivisie behouden blijven tevens keek men omhoog of er niet meer in zat. Daarom presenteerde men niet alleen een nieuwe voorzitter in de persoon van de ambitieuze Arie Ligthart maar werden er ook op het spelersfront goede zaken gedaan. Uit Heerenveen werd de blonde goalgetter Kees Kist weggehaald en ook de zeer talentvolle Deen Kristen Nygaard en de van de amateurs afkomstige Adrie Hoogesteger waren welkome versterkingen. De uit Wieringen afkomstige Hoogesteger speelde slechts drie maanden profvoetbal toen bondscoach Fadrhonc hem al kwam bekijken en opnam in Jong Oranje. Zes jaar daarna zou de talentvolle Hoogesteger op het trainingsveld overlijden aan de gevolgen van een hartaanval. De ploeg draaide ondertussen niet zoals men vooraf verwacht had al deed men het daarentegen in de beker weer uitstekend. Ruim 8000 supporters zagen dat de ploeg pas in de halve finale tegen NEC ten onder ging in de Galgenwaard te Utrecht.

In maart 1973 werd trainer Cor van der Hart opgevolgd door Joop Brand. Onder Brand werd AZ het seizoen daarop een stabiele middenmoter die opnieuw een unieke actie van Klaas Molenaar mee maakten toen op 11 november 1973 zo`n 1600 supporters op de fiets naar het bekerduel met Haarlem gingen in verband met de autoloze zondag. Vrolijk fietste men ook weer terug nadat het duel met 1-2 was gewonnen.

Het seizoen 1974-1975 werd een seizoen dat men voor het eerst goed rekening ging houden met AZ`67. De ploeg versterkte zich ondermeer met Ronald Spelbos en Bobby Vosmaer en zou de competitie op een vijfde plaats eindigen nadat men tijdens het seizoen o.a. ajax met 3-0 vernederd had voornamelijk dankzij een glansrol van Robbie Meister. Een dieptepunt was er ook dat seizoen want het bekerduel tegen de amateurs van IJsselmeervogels ging na strafschoppen verloren. De supporters van AZ werden wel verwend want wie een seizoenskaart kocht kreeg gelijk het clublied ‘Retteketet AZ’ in de vorm van een single erbij cadeau.

Ook het jaar daarop werd AZ`67 opnieuw vijfde en dat was opnieuw een prima prestatie nadat het seizoen in mineur was begonnen. Want op 14 juli 1975 overlijd Jan van de Ben die niet alleen jaren bestuurslid was maar tevens een van de drijvende krachten was bij de fusie tussen Alkmaar`54 en FC Zaanstreek. Anderhalve maand na het overlijden van Van de Ben wordt aan de oostkant van De Hout de Van de Ben -tribune in gebruik genomen. Trainer Joop Brand maakte de vijfde plaats en het maar net aan mislopen van Europees voetbal niet meer mee. In april bleek de wisselwerking tussen trainer en selectie uitgewerkt waarna hij wordt opgevolgd door Hans Kraay.

Hierna kwam het seizoen 1976-1977 wat in alle opzichten een historisch jaar zou worden want AZ`67 zou dankzij een derde plaats voor het eerst Europees voetbal afdwingen. De gebroeders Molenaar hadden voor aanvang van het seizoen de buidel weer opengetrokken want ondermeer Peter Arntz en John Metgod werden binnengehaald. En groot was de verrassing toen vlak voor de competitiestart ook Willem van Hanegem de Alkmaarse geledingen kwam versterken. De complete selectie die na afloop van het seizoen bij Burgemeester Roozemond op het Alkmaarse stadhuis werd ontvangen bestond dat jaar uit de volgende spelers: Arntz, Van Hanegem, Heil, Van der Horst, Hovenkamp, Kist, Van Marwijk, Meister, Meskovic, Metgod, Nijdam, Nygaard, Van Rijnsoever, Smeets, Spelbos, Tervoort, Ursem, Vooys en Vosmaer.

Ondanks het succes moest trainer Hans Kraay wegens gezondheidsproblemen afhaken. Hij wordt opgevolgd door Jan Notermans. Op 14 september 1977 was het dan zover, de eerste Europese wedstrijd leverde gelijk een primeur op want tegelijkertijd werd voor het eerst een kunstlichtinstallatie ontstoken in De Hout. Onder dat licht zagen 20.000 toeschouwers hoe AZ`67 de vloer aanveegde met het Luxemburgse Red Boys Differdange (11-1). In de 2e ronde van de UEFA -Cup ging AZ wel onderuit tegen het grote Barcelona met o.a. Cruijff en Neeskens in de geledingen. Toch dreef AZ de Catalanen tot wanhoop want de beslissing in een barstensvol Nou Camp viel pas na het nemen van strafschoppen nadat beide wedstrijden op 1-1 waren blijven steken. In de competitie zou AZ`67 opnieuw op een derde plaats eindigen ondanks vele strubbelingen met trainers. Jan Notermans was al binnen twee maanden vertrokken en ook de teruggekeerde Cor van der Hart maakte het seizoen niet vol. Aan het eind van het seizoen liet AZ`67 wel zien dat het een plek in de top van het vaderlandse voetbal had bereikt. Na twee derde plaatsen werd er voor het eerst een echte prijs binnengehaald met het veroveren van de KNVB-beker. In het Olympisch Stadion werd Henk van Rijnsoever de matchwinnaar in de finale tegen ajax (1-0).

Door de bekerwinst mag AZ`67 het seizoen 1978-1979 starten in het Europa Cup II toernooi. Dit gebeurt onder de nieuwe trainer Georg Kessler die uit Oostenrijk vandaan wordt gehaald. Europees doet AZ`67 overigens niet lang mee want Ipswich Town blijkt over twee wedstrijden te sterk, 2-0 na een eerdere 0-0 in Alkmaar. In de competitie zou AZ als vierde eindigen na een seizoen vol confliten. Manager Hans Kraay legde reeds in november zijn functie neer en in maart 1979 vertrok ook Willem van Hanegem, die een jaar eerder nog een vijfjarig contract had getekend, uit De Hout na zijn zoveelste aanvaring met Kessler. Persoonlijk succes was er voor Kees Kist die aan het eind van het seizoen gekroond werd tot Europees topscorer na zijn 34 competitiegoals.

Voor aanvang van het seizoen 1979-1980 werd het trieste nieuws bekend dat op 51-jarige leeftijd Cees Molenaar was overleden. De man die altijd ietwat op de achtergrond bleef bij zij zes jaar oudere broer Klaas bij zowel de zaak als bij de club leed al enige tijd aan een bloedziekte iets wat overigens bij weinig mensen bekend was wat de schok bij iedereen die AZ`67 lief had alleen maar groter maakte. De club had in de Zaankanter een bijzonder groot mens verloren. Voetballend ging het inmiddels uitstekend met AZ`67. Tot aan het eind van de competitie bleef men in de race voor het kampioenschap maar door langdurige blessures van Jan Peters en Kurt Welzl moest men lijdzaam toezien hoe toch ajax er met de titel vandoor ging.