AFAS Stadion

AZ en AFAS gaan uit elkaar

In 2006 werd er afscheid van de Alkmaarderhout en namen we na veel geduw en getrek met regionale ondernemers onze intrek in het Victorie Stadion, een naam die, als wij die maar lang genoeg in de mond blijven nemen vanzelf een keer de officiële naam zal worden.

De thuishaven van AZ biedt plaats aan 17.250 toeschouwers en is sinds de opening steevast uitverkocht. Ergens is dit opmerkelijk te noemen aangezien de Alkmaarderhout het qua capaciteit met minder dan de helft moest doen. Na een lange gewenningsfase (De Hout zat als gegoten voor velen) durven we anno 2012 te stellen dat het stadion steeds meer gaat voelen als een echte thuisbasis. Hier en daar zijn er nog wat verbeterpunten zoals een staantribune op de Ben-Side, maar over het algemeen valt er maar weinig te klagen.

Onder het regime van Dirk Scheringa kwamen er al snel plannen om het stadion uit te breiden tot 40.000 plaatsen en ondanks dat dit had kunnen leiden tot een nog grotere club zijn wij ergens wel opgelucht dat dit allemaal geen doorgang heeft kunnen vinden. Van 8000 naar 17000 plaatsen was al moeilijk genoeg voor de fanatieke supporters.

De eerste wedstrijd in het stadion werd op 4 augustus 2006 gespeeld tegen het Engelse Arsenal (0-3) en Gilberto Silva was de eerste man die een doelpunt wist te scoren. De eerste echte wedstrijd in het nieuwe stadion was een waar spektakelstuk tegen NAC (8-1) en Danny ‘Koef’ Koevermans heeft de eer om de eerste AZ’er ooit te zijn die er scoorde. De grootste zege tot nu toe werd behaald tegen SV Meerssen, AZ won op 8 november 2006 met maar liefst 10-1 van de amateurs. Doelpunten nummer 100 en 200 in het stadion staan op het conto van cultheld Graziano Pellè.

De openingswedstrijd tegen NAC:

Bekijk ook onze fotoalbums met reportages over de eerste paal, de bouw, de onthulling van de naam en de opening van het stadion!