De jaren '60

Alkmaar `54 begon de jaren zestig dus in de eredivisie en wel onder trainer Piet de Wolff. Maar ondanks talrijke versterkingen eindigde de ploeg op een laatste plaats en ging men weer terug naar af. Toch beleefden 18.000 toeschouwers dat seizoen wel een hoogtepunt toen hun Alkmaarse trots voor het eerst ajax wist te verslaan (2-0) na doelpunten van Nico Wagemaker en Piet Buis. Hierna volgden enkele moeilijke jaren. Aan het eind van 1961 werd De Wolff op non-actief gesteld en opgevolgd door ex-speler Bonnie Bult maar ook die kon degradatie naar de laagste klasse niet voorkomen. Ook onder trainer Arie Rentenaar beleefde Alkmaar’54 een wat kleurloos seizoen maar werd wel voor het eerst de halve finale van de KNVB -beker gehaald waarin uiteindelijk Willem II na verlengingen te sterk was.

Nadat Ludwig Veg het in 1963 weer overnam met in zijn kielzog speler Barry Hughes van Blauw Wit werd de weg naar boven weer ingezet. Een promotiewedstrijd tegen NEC in de Utrechtse Galgenwaard leverde nog niet het gewenste resultaat op maar dankzij de nacompetitie keerden de Alkmaarders toch terug naar de eerste divisie. Nadat men daar een jaartje in de middenmoot gebivakkeerd had werd Veg opgevolgd door Barry Hughes en onder de Welshman liep men pas op de laatste speeldag promotie naar de eredivisie mis.

Het jaar daarop werd echter weer kleurloos op een twaalfde plaats afgesloten waarna wij in het seizoen 1967-1968 belanden. Dit seizoen groeide uit tot een mijlpaal in de geschiedenis van het betaalde voetbal in Noord – Holland. Want op het moment dat Alkmaar ’54 belangstelling toonde voor Wim de Jager, de sterke spits van FC Zaanstreek, kwamen de heren Klaas Molenaar en Jan van de Ben als bestuurders van beide clubs op het idee om te gaan fuseren opdat men samen sterker zou zijn. Op dat moment ontstond Alkmaar – Zaanstreek, oftewel AZ`67.

AZ`67 begon onder trainer Lesley Talbot aan een uitstekend seizoen waarin men pas na 22 wedstrijden voor het eerst verloor. Samen met kampioen Holland Sport promoveerde de fusieclub naar de eredivisie. Talbot vertrok na de promotie en werd opgevolgd door Wim Blokland die het presteerde om AZ`67 in de eredivisie te houden. Dit gebeurde overigens pas nadat men aan het einde van het seizoen in een halve competitie met DOS en Volendam moest uitmaken wie zou degraderen. Het seizoen 1969-1970 zou AZ`67 zich onder de Luxemburgse trainer Robert Heinz ook relatief gemakkelijk handhaven in de eredivisie.