Frivool AZ veel te sterk voor ADO Den Haag

Brian Wijker
Geschreven door Brian Wijker

In een koud en winderig Alkmaar heeft AZ zich voor eigen publiek eindelijk weer eens van haar beste kant laten zien. De ploeg van trainer John van den Brom hield niets heel van laagvlieger ADO Den Haag: 4-0.

AZ schoot sterk uit de startblokken en was via Alireza Jahanbakhsh al vlug dicht bij de openingstreffer. De Iraniër frommelde met de bal binnen de zestien, en zag ADO-goalie Robert Zwinkels grabbelen. Laatstgenoemde wist de bal echter vlak voor de doellijn te ontfutselen.

‘Dos’ Santos

Kort daarop moest Zwinkels het antwoord wél schuldig blijven. Dabney dos Santos werd diepgestuurd en wist vervolgens beheerst af te ronden. De vlugge buitenspeler kreeg in het duel met de Hofstedelingen de voorkeur boven Levi Garcia en werd later nogmaals bejubeld. Na breedleggen van Stijn Wuytens produceerde Dos Santos zijn tweede van de nog prille middag.

Dos Santos haalt uit en schiet AZ aan de leiding: 1-0.

Kunststukje

AZ was nog niet klaar met scoren. Joris van Overeem maakte er op fabuleuze wijze 3-0 van. De middenvelder kreeg de bal van Wuytens en wandelde het strafschopgebied in. Waar iedereen een schot in de verre hoek verwachtte, besloot Van Overeem de keeper met een verrassende lob te verschalken. Hij liet weer zien dat hij nog altijd de speler is die Vincent Janssen vorig jaar hoogstpersoonlijk zijn topschutterstitel wist te bezorgen.

Van Overeem viert de 3-0

Het eerste kwartier na rust viel er minder voor beide doelen te beleven, maar daarna was het vuurwerk geblazen. Van Overeem worstelde in het doelgebied van ADO en wist de bal bij de vrijstaande Fred Friday te krijgen. De vervanger van de geblesseerde Wout Weghorst (last van de lies) schoot de bal hard en hoog in het doel: 4-0. Hierna was AZ geregeld dreigend en kon een afdwalende voorzet van Ridgeciano Haps – die zijn honderdste duel in het AZ-shirt afwerkte – zomaar binnenvallen. Zwinkels tikte de bal net op tijd over de lat.

Beton

Ron Vlaar werd voor de laatste twintig minuten binnen de lijnen gebracht. De aanvoerder maakte na zijn blessure geen goede indruk en moest daardoor op de bank plaatsnemen. Bijna moest Ron Beton direct een tegentreffer slikken, ware het niet dat ex-Feyenoorder Guyon Fernandez de bal in vrijstaande positie in de handen van Tim Krul schoot. Vlak voor tijd pakte Vlaar zijn moment van glorie. Mats Seuntjens – die tot dat moment foutloos opereerde – verspeelde de bal onnodig rond de eigen zestien. Fernandez omspeelde Krul, maar de AZ-verdediger bracht met een ultieme sliding redding.

Vlaar kwam als invaller binnen de lijnen.

Het slotakkoord was aan AZ besteed. Van Overeem leek Zwinkels met een droge schuiver in de korte hoek te kloppen, maar ditmaal was de goalie hem te slim af. AZ trok de ruime marge over de streep en keert hierdoor terug op de vijfde positie in de Eredivisie. De achterstand op nummer vier FC Utrecht bedraagt drie punten.

AZ – ADO Den Haag 4-0 (3-0)

7. Dos Santos 1-0, 13. Dos Santos 2-0, 34. Van Overeem 3-0, 60. Friday 4-0.

Geel: Luckassen, Svensson, Van Overeem, Wuyten (AZ).

Opstellingen:

AZ: Krul, Svensson; Van Eijden, Luckassen (69. Vlaar), Haps; Seuntjens, Van Overeem, Wuytens; Jahanbakhsh (79. Til), Friday, Dos Santos (71. Garcia).

ADO Den Haag: Zwinkels; Ebuehi, Meissner, Kanon, Meijers; Malone (82. El Khayati), Bakker (46. Trybull), Gorter; Schaken (63. Schaken), Fernandez, Duplan.

Haal samen met meer dan 50.000 fanatieke wedders het maximale uit je weddenschappen op voetbalwedden.net. Maak slim gebruik van de meest complete (live) wedstatistieken, wedtips, voorbeschouwingen, odds en exclusieve (welkomst)bonussen bij betrouwbare bookmakers.

Over de schrijver

Brian Wijker

Brian Wijker

Sinds de zomer van 2014 werkzaam voor deze website. Is vaak te vinden op de perstribune bij thuis- en uitwedstrijden van AZ. Brian is ook redacteur bij In de Hekken en werkt als Freelancer bij het Noordhollands Dagblad. Volg Brian op twitter: @BrianWijker

33 Reacties

 • nou ik wil nog wel wat azijn kwijt hoor. Waarom een gele kaart pakken bij 3-0 voor? straks dient Brommetje weer te wisselen. Verder prima wedstrijd voor Krul wat was die goed zeg!

 • Was er niet bij en spelen ze de pannen van het dak zucht.. tegen Groningen zelfde spirit s.v.p.

 • Nounou.
  We hebben gewonnen! !!!!
  Dat was het…..
  Zo goed was het nu ook weer niet.
  Van overeem was wel goed..
  Wel lekker om eens te winnen.
  Even een weekje rust en dan de volledige focus op de beker leggen….

 • Tja, het was maar Den Haag die als een krant speelde!!
  Nu 5 wedstrijden achter elkaar…… Dan gaat het wat worden…..
  Eindelijk Dos Santos die raak schoot! En een fantastisch doelpunt van Van Overheem!
  Wederom liep ik mij rot te iriteren aan Friday.
  Sjok, sjok, sjok, lamlendigheid ten top. Alsof hij er geen zin in heeft….
  Zo af en toe, heel af en toe, een kort sprintje…..
  Wie heeft deze jongen gescout???

 • Ben blij dat Dos Santos twee keer gescoord heeft. Ik hoop dat zijn zelfvertrouwen een boost heeft gekregen en dat hij kan gaan uitgroeien tot een gevaarlijke spits. Het wordt nu tijd. Van Overeem ook puur genieten. Helemaal terug. Seuntjes zeer sterk aan de bal. Maar gezegd moet worden dat ADO onthutsend zwak was vandaag. Maar misschien lekker voor AZ om zich aan op te trekken en een goede sprint te trekken richting Kuip.

  • Seuntjes gaf die ene zaadbal in de voeten van de tegenstander waarbij Vlaar moest ingrijpen met een slijding maarja dat vergeef ik hem als hij het niet meer doet..(kan niet op dit niveau)

   • Ja klopt. Een foutje. Maar als hij dat achterwege laat voortaan…als hij de bal aan zijn voet heeft dan weet je dat de tegenstander hem niet zomaar afpakt. Als hij nog groei gaat vertonen dan wel een erg fijne speler om in je ploeg te hebben toch?

    • Helemaal eens, hij is nauwelijks van de bal te krijgen en heeft fijne techniek. Vriend van mij is NAC supporter. Daar was hij de beste van het team, maar was ook soms onzichtbaar en regelmatig nonchalant en lui. Dat kan hij bij AZ niet meer doen, en hij lijkt dat heel goed te begrijpen. Ik vind het een aanwinst.

 • Svensson is echt een versterking en Seuntjens de revelatie van het seizoen. Van Overeem bewijst ook weer mooi het ongelijk van Van den Brom. Verder mooi dat Dos Santos langzaam in vorm lijkt te komen.

  De eerste overwinning in tijden is een opluchting. Er moet wel gezegd worden dat dit tegen ADO is, wat helaas geen team heeft voor in de eredivisie. Nu eens geen wissels alsjeblieft en een stabielere prestatie over de komende wedstrijden zou ook welkom zijn.

 • Svenson en Overeem waren de toppers vandaag. Genoten van het goeie spel bij tijd en wijle. Dit volhouden en uitbouwen t/M de bekerfinale?

 • Leuk. Gaat er om wat ze over 2 weken gaan doen, thuis tegen Groningen.
  Mocht je weer op je bek gaan, en dat zit er in, is het allemaal weer voor niets geweest.
  Laat ze eerst maar eens weer een keer een goede reeks neerzetten.
  We wachten het af.
  Nog een prettig zondagavond allen. Ik ga Walking Dead kijken.

  • Inderdaad deze positieve fibe. doorzetten tegen Groningen anders is het voor niks geweest en beginnen we weer op 0. Het is nu belangrijk om plek 4 te bemachtigen en goed stabiel spel te laten zien, vooral veel minder tegendoelpunten krijgen vaker op de 0 te spelen zou helpen, dan ga je ook lekker met zelfvertrouwen in de groep richting de bekerfinale.

  • Heb je de afgelopen weken bij AZ nog niet genoeg “Walking Dead” gezien?

 • Ik heb de afgelopen weken niet kunnen reageren, zo teleurgesteld was ik over het belabberde spel, de onbegrijpelijke wissels en tactische zetten. AZ onwaardig! Tranen in mijn ogen! Het materiaal is er grotendeels wel alleen door onduidelijk beleid zakt het niveau en verliest AZ momenteel van iedere willekeurige club. Als van den Brom eens wat eerder naar de supporters had geluisterd en van Overeem eerder had laten spelen dan was het eerder gaan lopen. Sinds hij speelt gebeurd er nu tenminste weer eens wat op het middenveld, van Overeem laat de andere spelers beter spelen, inspireert de medespelers en wakkert het vuurtje weer aan. We zijn er echter nog lang niet! Nu is het zaak voor de spelers om de komende wedstrijden vertrouwen te tanken en het lijkt mij een goede raad aan VDB om daarbij voor de verandering eens uit te gaan van een vaste basis, dus niet teveel wisselen. We zullen het zien komende weken. Wie weet wordt het toch nog een mooi seizoen.

  • Allemaal juist wat je zegt.
   Maar vd brom doet toch wat hij zelf wilt.
   Laten we hopen op de beker , dan vergeten we snel dit seizoen.

  • Zo is dat, Joris is back. En hoe. Man van de wedstrijd, al werkte het prachtige connected stadium -app niet. Maar iedereen kon zien dat hij er met kop enschouders bovenuit stak. Techniek, snelheid en durf. Minpuntje vandaag weer: Sjok-sjok Friday. Werkelijk iedereen op de tribune ergerde zich kapot.

 • Natuurlijk heeft AZ goed gewonnen en met af en toe goed spel. Van Overeem was zeer goed maar ik ben echt niet vergeten hoe hij vorige week en in het najaar speelde. Liet constant zijn man lopen. Verder was Ado ongelooflijk zwak vanmiddag. En speelde Friday ongeinspireerd en was de wissel Garcia ook niet iets wat de wedstrijd verder kleur gaf.
  We zijn blij met de uitslag en Seuntjes en Svensson maar zo tevreden kan ik nu ook weer niet zijn. Nogmaals dat Ado was gewoon zo zwak.

 • Hé hé eindelijk een beetje aanvaardbare uitvoering.
  Svensson Seuntjes en van Overeem speelden goed en daardoor gaat het elftal beter functioneren.
  Lekker laten staan dit elftal en groeien naar de topvorm voor de bekerfinale…