Wedstrijden

Frivool AZ veel te sterk voor ADO Den Haag

Brian Wijker
Geschreven door Brian Wijker

In een koud en winderig Alkmaar heeft AZ zich voor eigen publiek eindelijk weer eens van haar beste kant laten zien. De ploeg van trainer John van den Brom hield niets heel van laagvlieger ADO Den Haag: 4-0.

AZ schoot sterk uit de startblokken en was via Alireza Jahanbakhsh al vlug dicht bij de openingstreffer. De Iraniër frommelde met de bal binnen de zestien, en zag ADO-goalie Robert Zwinkels grabbelen. Laatstgenoemde wist de bal echter vlak voor de doellijn te ontfutselen.

‘Dos’ Santos

Kort daarop moest Zwinkels het antwoord wél schuldig blijven. Dabney dos Santos werd diepgestuurd en wist vervolgens beheerst af te ronden. De vlugge buitenspeler kreeg in het duel met de Hofstedelingen de voorkeur boven Levi Garcia en werd later nogmaals bejubeld. Na breedleggen van Stijn Wuytens produceerde Dos Santos zijn tweede van de nog prille middag.

Dos Santos haalt uit en schiet AZ aan de leiding: 1-0.

Kunststukje

AZ was nog niet klaar met scoren. Joris van Overeem maakte er op fabuleuze wijze 3-0 van. De middenvelder kreeg de bal van Wuytens en wandelde het strafschopgebied in. Waar iedereen een schot in de verre hoek verwachtte, besloot Van Overeem de keeper met een verrassende lob te verschalken. Hij liet weer zien dat hij nog altijd de speler is die Vincent Janssen vorig jaar hoogstpersoonlijk zijn topschutterstitel wist te bezorgen.

Van Overeem viert de 3-0

Het eerste kwartier na rust viel er minder voor beide doelen te beleven, maar daarna was het vuurwerk geblazen. Van Overeem worstelde in het doelgebied van ADO en wist de bal bij de vrijstaande Fred Friday te krijgen. De vervanger van de geblesseerde Wout Weghorst (last van de lies) schoot de bal hard en hoog in het doel: 4-0. Hierna was AZ geregeld dreigend en kon een afdwalende voorzet van Ridgeciano Haps – die zijn honderdste duel in het AZ-shirt afwerkte – zomaar binnenvallen. Zwinkels tikte de bal net op tijd over de lat.

Beton

Ron Vlaar werd voor de laatste twintig minuten binnen de lijnen gebracht. De aanvoerder maakte na zijn blessure geen goede indruk en moest daardoor op de bank plaatsnemen. Bijna moest Ron Beton direct een tegentreffer slikken, ware het niet dat ex-Feyenoorder Guyon Fernandez de bal in vrijstaande positie in de handen van Tim Krul schoot. Vlak voor tijd pakte Vlaar zijn moment van glorie. Mats Seuntjens – die tot dat moment foutloos opereerde – verspeelde de bal onnodig rond de eigen zestien. Fernandez omspeelde Krul, maar de AZ-verdediger bracht met een ultieme sliding redding.

Vlaar kwam als invaller binnen de lijnen.

Het slotakkoord was aan AZ besteed. Van Overeem leek Zwinkels met een droge schuiver in de korte hoek te kloppen, maar ditmaal was de goalie hem te slim af. AZ trok de ruime marge over de streep en keert hierdoor terug op de vijfde positie in de Eredivisie. De achterstand op nummer vier FC Utrecht bedraagt drie punten.

AZ – ADO Den Haag 4-0 (3-0)

7. Dos Santos 1-0, 13. Dos Santos 2-0, 34. Van Overeem 3-0, 60. Friday 4-0.

Geel: Luckassen, Svensson, Van Overeem, Wuyten (AZ).

Opstellingen:

AZ: Krul, Svensson; Van Eijden, Luckassen (69. Vlaar), Haps; Seuntjens, Van Overeem, Wuytens; Jahanbakhsh (79. Til), Friday, Dos Santos (71. Garcia).

ADO Den Haag: Zwinkels; Ebuehi, Meissner, Kanon, Meijers; Malone (82. El Khayati), Bakker (46. Trybull), Gorter; Schaken (63. Schaken), Fernandez, Duplan.

Haal samen met meer dan 50.000 fanatieke wedders het maximale uit je weddenschappen op voetbalwedden.net. Maak slim gebruik van de meest complete (live) wedstatistieken, wedtips, voorbeschouwingen, odds en exclusieve (welkomst)bonussen bij betrouwbare bookmakers.

Over de schrijver

Brian Wijker

Brian Wijker

Sinds de zomer van 2014 werkzaam voor deze website. Is vaak te vinden op de perstribune bij thuis- en uitwedstrijden van AZ. Brian is ook redacteur bij In de Hekken en werkt als Freelancer bij het Noordhollands Dagblad. Volg Brian op twitter: @BrianWijker