Ingezonden

Zes redenen waarom AZ Alkmaar dit seizoen mikt op de top

AZ is een kleine club met grote ambities! De laatste jaren is het, ondanks de langverwachte droom, gewoon niet gelukt om de grote droom te worden. Zal het dit seizoen eindelijk gebeuren? Zal Alkmaar het kampioenschap winnen? De kansen bij de voetbal weddenschappen bedrijven lopen zeker al warm. Maar de toekomst staat tot nu toe in de sterren geschreven en we hebben geen andere keuze dan de wedstrijden elke week te volgen.

AZ is een kleine club met grote ambities! De laatste jaren is het, ondanks de langverwachte droom, gewoon niet gelukt om de grote droom te worden. Zal het dit seizoen eindelijk gebeuren? Zal Alkmaar het kampioenschap winnen? De kansen bij de voetbal weddenschappen bedrijven lopen zeker al warm. Maar de toekomst staat tot nu toe in de sterren geschreven en we hebben geen andere keuze dan de wedstrijden elke week te volgen.

In dit artikel willen wij de situatie nader bekijken. Wij geven Alkmaarse fans zes goede redenen waarom het eindelijk kan lukken met het derde kampioenschap in seizoen 22 / 23.

AZ’s gezonde mix van ervaren en getalenteerde spelers

Het team van Alkmaar staat voor een gezonde mix van ervaren en getalenteerde spelers. De club heeft de laatste jaren vooral indruk gemaakt met jonge spelers die zich onder trainer Pascal Jansen en voorganger Arne Slot sterk hebben ontwikkeld. De gemiddelde leeftijd van het team is slechts 22,7 jaar. Maar met ervaren spelers als Jordy Clasie, Bruno Martins Indi en Hobi Verhulst beschikt AZ ook over de nodige ervaring om de jonge ploeg in toom te houden.

De coach van AZ heeft de juiste strategie

Sinds Pascal Jansen in 2020 aan het roer staat, is er een duidelijke handtekening van de coach te zien! De ploeg speelt bij voorkeur aantrekkelijk en defensief voetbal in een 4 – 3 – 3 systeem dat gericht is op tegenaanvallende vleugelspelers, wat de toeschouwers elke keer weer in vervoering brengt. Vooral de behendige full-backs en vleugelspelers proberen steeds kleine speldenprikjes en tegenaanvalssituaties op de helft van de tegenstander te creëren.

Het team is meestal compact en goed georganiseerd en toont een goede lichaamstaal op het veld. Met Pascal Jansen hebben ze een ervaren coach die weet wat AZ Alkmaar drijft. Bij deze Nederlandse club met een lange traditie fungeerde hij al als co-coach naast Arne Slot voordat hij hoofdcoach werd.

Nauwe samenwerking tussen coach en team

De spelers rond aanvoerder Bruno Martins Indi werken op en buiten het veld nauw samen met het begeleidingsteam om zich voortdurend te verbeteren. Deze samenwerking is zeker een belangrijke reden voor het succes van de club in de afgelopen jaren.

Coach Pascal Jansen hecht veel waarde aan een hechte band met zijn spelers en zorgt ervoor dat alle leden van AZ Alkmaar één lijn trekken. Het is deze samenwerking die de club het afgelopen seizoen permanent een plaats in de bovenste regionen heeft opgeleverd.

De spelers weten ook dat ze Pascal Jansen kunnen vertrouwen en alles geven voor hem en het team. Het is juist zo’n sprong in het duister die uiteindelijk het verschil kan maken.

Geweldige steun van de fans

AZ Alkmaar staat al lang bekend om zijn grote schare fans en de ongelooflijke steun die zij hun team voortdurend geven. De fans zijn luid en duidelijk te horen bij elke wedstrijd, en dat maakt het verschil. De laatste jaren is de steun nog meer toegenomen en de AZ Alkmaarse fans geven werkelijk alles om hun ploeg naar de overwinning te schreeuwen.

En dat heeft tot nu toe briljant gewerkt! Vooral in wedstrijden tegen vaste rivalen Ajax Amsterdam kookt het AFAS stadion en brullen de fans hun elf man op het veld het strafschopgebied van de tegenstander in. Precies deze steun komt ook tot uiting in de laatste resultaten! Met één overwinning, één nederlaag en één gelijkspel staan ze redelijk gelijk, maar keer op keer wordt de suprematie van de Amsterdammers enigszins aan het wankelen gebracht.

Het team is ongelooflijk hongerig naar succes

Het team is ongelooflijk hongerig naar de grote titel. Het team werkt hard en geconcentreerd bij elke training en wedstrijd om de best mogelijke resultaten te behalen.

Er is een goede chemie tussen de spelers en ze zijn bereid alles te geven om te winnen. Het teamspel is indrukwekkend en de spelers vertrouwen elkaar bijna blindelings. Elke speler weet precies wat hij moet doen om het team succesvol te maken. Ze zijn gemotiveerd en hebben een positieve instelling, waardoor ze een sterke kanshebber zijn in de Eredivisie.

De ploeg van coach Pascal Jansen is de afgelopen drie seizoenen constant sterk geweest en werd telkens beloond met goede eindresultaten. AZ Alkmaar heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een regelmatige titelkandidaat en het is duidelijk dat de ploeg ook in de toekomst de vitrine van de club met titels zou willen sieren. Op lange termijn zal het doel van de Champions League zeker weer in het vizier komen! Elk team wil zich immers meten met de besten in de elitecompetitie van Europa.

De spelers van Alkmaar zijn zeer getalenteerd en hebben de potentie om in de top van de competitie te spelen

Alleen al uit de gemiddelde leeftijd van het team blijkt dat AZ Alkmaar een aantal talentvolle jongeren met potentie op het veld heeft staan, terwijl de volgende generatie al op de bank zit te wachten op hun grote opdracht. Dat bleek al in vorige seizoenen, toen de jonge kanonnen rond Ernest Poku, Fedde de Jong of Milos Kerkez voor opschudding zorgden.

Ook dit seizoen zijn er bij AZ Alkmaar veel zeer getalenteerde spelers met veel potentie, en misschien maken zij als collectief uiteindelijk het beslissende verschil?

Een ander talent heeft zich in de huidige transferwindow bij de ploeg van Pascal Jansen gevoegd, we hebben het over Mayckel Lahdo. De doelpuntenmakende linkervleugelspeler verhuisde onlangs voor een transfersom van één miljoen euro van het Zweedse Hammarby IF naar het mooie Alkmaar. Het valt nog te bezien hoe de jongeling zich in de loop van het seizoen zal ontwikkelen en of hij echt het potentieel heeft om zich in de basiself te nestelen.

Conclusie – waarom zou AZ dit seizoen niet alles geven?

Toegegeven, het zal moeilijk worden om Ajax van de troon te stoten, maar waarom zou het eigenlijk niet lukken? De ploeg uit Alkmaar heeft dit seizoen de lat hoog gelegd en de zes meest plausibele redenen die in dit blogbericht worden genoemd, doen vermoeden dat de ploeg het tot de top kan schoppen.

De spelers en het begeleidingsteam zijn zeer gemotiveerd en de fans staan sowieso altijd achter het team. Als alles goed gaat, kan AZ Alkmaar dit seizoen echt meedoen om de top.

AZFanpage
AZFanpage bestaat sinds 2000 en is sinds die tijd uitgegroeid tot de grootste supporterssite van AZ en is ook landelijk een bekende fansite. We brengen al het AZ-nieuws vanuit supportersperspectief. Kritisch, onafhankelijk en betrokken.

    Comments are closed.

    0 %