Wuytens: ‘Als AZ zijnde moet je 70% van je thuiswedstrijden winnen’

Marius Wiegman
Geschreven door Marius Wiegman

AZ speelde vanmiddag teleurstellend gelijk tegen Roda JC. Na afloop spraken wij met Stijn Wuytens die probeerde een verklaring te zoeken voor het puntenverlies. ‘In de eerste helft lag het tempo gewoon te laag en waren we slordig aan de bal’, begon de Belg het gesprek. ‘Het begin was ook gewoon matig. We zijn vorige week gewaarschuwd bij Ajax, daar begonnen we ook slecht. In de tweede helft probeer je het dan nog wel om te draaien en krijgen we een aantal kansjes en een penalty waardoor we nog hadden kunnen winnen, maar het was gewoon geen goede pot.’

Het was niet de eerste keer dat de Alkmaarders dit seizoen niet wisten te winnen van een ploeg die vecht tegen degradatie. Eerder wisten ook Sparta, Excelsior en Go Ahead Eagles een punt te pakken tegen AZ. ‘We hebben het blijkbaar heel moeilijk als de tegenstander heel laag speelt en veel man achter de bal houden’, aldus de middenvelder. ‘We proberen dan wel een gaatje te vinden maar vaak nemen we teveel risico of spelen we het niet goed uit. Daardoor krijgen die ploegen alsnog kansen en weten ze ook nog te scoren.’

Te weinig

Door de puntendeling tegen de Limburgers blijft het aantal overwinningen in eigen huis dit seizoen op vier staan in competitieverband. Een matige score, zo erkent ook Wuytens. ‘Dat is gewoon te weinig. Als AZ zijnde moet je gewoon 70% van je thuiswedstrijden winnen. Dit seizoen spelen we echter enorm veel gelijk, dus we doen in ieder geval iets niet goed. We slepen geen wedstrijden binnen en geven regelmatig een voorsprong weg. Vandaag hadden we wellicht kunnen winnen, maar alles bij elkaar is dit gewoon een teleurstellend resultaat.’

De Kuip

Intussen komt de bekerfinale op 30 april dichterbij en lijkt de ploeg niet bijzonder veel vertrouwen te tanken. Wuytens is zich dan ook bewust van het belang van de komende twee wedstrijden, al wil hij niet teveel wanhopen. ‘Voor het vertrouwen zijn het twee belangrijke wedstrijden. Als je wint dan heb je ook automatisch meer vertrouwen, al blijft de bekerfinale wel een wedstrijd opzich. Maar het zou natuurlijk wel lekker zijn als we die wedstrijden gewoon winnend afsluiten, maar we hebben geen angst voor die wedstrijd in De Kuip’, besluit de controleur.

Haal samen met meer dan 50.000 fanatieke wedders het maximale uit je weddenschappen op voetbalwedden.net. Maak slim gebruik van de meest complete (live) wedstatistieken, wedtips, voorbeschouwingen, odds en exclusieve (welkomst)bonussen bij betrouwbare bookmakers.

Over de schrijver

Marius Wiegman

Marius Wiegman

Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com

14 Reacties

 • Nou nou Wuytens. Dat kan je wel allemaal zeggen maar jij speelde vandaag ook dramatisch slecht. En dan die corners in tweeën! En keer ging de bal zo naar de tegenstander. Hoe krijg je het voor elkaar!. Corners en vrije trappen werkelijk zonder enig idee!. Trouwens ook de schuld van Brom die al het hele seizoen de weg kwijt is en in het zadel mag blijven dankzij ene Huiberts die helemaal van het padje is en zijn verontschuldigingen wel eens mag aanbieden voor al die schandalig slechte vertoningen thuis. Volgend seizoen nog 10.000 toeschouwers??

  • Nog effe dan kunnen ze bezuinigen op elektriciteit.. Stadionlampen niet nodig bij zulke wanprestaties.. Paar kaarsjes in het enige vak waar nog supporters zitten

  • Als ze deze technische staf aanhouden gaat ze dat idd veel klanten kosten.
   Het is en blijft droefenis troef…..

 • Dat komt juist door dat lage tempo slimmerik en dat is iedere wedstrijd zo.
  Praten kunnen jullie beter dan je vak uitoefenen.
  Jullie slappelingen saboteren het publiek en ik hoop dat je snel vertrekt met je mooie praatjes en neem er nog een paar mee graag!

 • Stelletje lamzakken, het hele seizoen, op een paar wedstrijden na is het al BAGGER!
  En we blijven gewoon door kloten…..
  30 april kunnen we net zo goed THUIS blijven Huiberts.
  Binnen enkele weken vragen jullie zeker om de seizoenkaarten te verlengen??
  Denk je nu eerlijk dat je de mensen nog wat te bieden hebt????
  Sodemieter toch op, ben er zo klaar mee.
  Huiberts, rot op.
  Brom, idem.

 • Wat is dit voor n rare uitspraak? 100%!!! Daar moet je voor gaan, als je voor 70% gaat moet niet verbaasd zijn als t dan maar 40% is..

 • Goedenmorgen werkgever,
  Vanaf nu is 70% pd toch voldoende???!!!!
  Weet precies wat hij gaat zeggen!!!!
  Einde baan…….

 • Waar haal je de moed vandaan om zoiets te zeggen na de wanprestaties van dit seizoen….

 • Co Adriaanse zei het al eens kernachtig er zit een houdbaarheidsdatum op een trainer. Je merkt dat je formule is uitgewerkt. Dat er weer een nieuw en fris gezicht voor de groep moet staan. Wat een wanprestatie gisteren. Eerst moet het balletje gecontroleerd worden voordat de pas komt,. Dan ben je gewoon te laat en haalt de snelheid uit het spel. Het moet toch mogelijk zijn voor een speler in het betaald voetbal om de bal in een keer door te spelen. Het hele plezier wordt zo weg genomen na zo een lamlendige partij. Finale in de kuip? Laat me niet lachen dat wordt een inmaakpartij voor Vitesse.

  • Bestuur, het heeft nu echt al veel te lang genoeg geduurd! Luister naar de achterban, kijk naar de bezoekersaantallen, lees de recensies, bekijk de analisten, lees het supportersforum. Iedereen weet dat bovenstaande stelling van Co, geciteerd door Oldfan, helemaal waar is. Prima vent en (te) aardige kerel hoor die Brom maar het werkt gewoon niet meer. Het bestuur heeft de verantwoording om daarnaar te handelen. Zien jullie dat dan niet? Het materiaal is er grotendeels wel maar we hebben nu echt een schokeffect nodig om nog iets van het seizoen te maken.
   Stel dat de beker wordt verloren, iets dat met het huidige spel heel goed mogelijk is en het daardoor een waardeloos seizoen is. Wat voegt Brom nog toe met zijn onduidelijke strategie. Hoe leg je dit beleid dan uit aan de achterban. Dat wordt volgend seizoen echt een half gevuld stadion en de terugval is ingezet. Kappen nu! Zet vader Haar de ijzervreter, op zijn plek en ga ondertussen op zoek naar een waardige opvolger. Wat we laten zien is echt beneden middenmoot en ver beneden onze stand. Een lachertje!

   • Trouwens Brom, als je hart hebt voor de club neem je zelf de beslissing. Bedankt voor alles, doeg!

   • Tja dit zeg ik al maanden lang. Maar Brom stapt never nooit uit zich zelf op. En Max heeft de ballen niet om dat in z’n gezicht te zeggen de schijtluis!

 • Wat een drama weer. Laag tempo, tikkie terug, balletje breed…
  Roda had alle tijd om alles weg te werken.
  De laatste pass bij de goede kleur krijgen blijkt te moeilijk.
  Dat is toch gewoon gebrek aan overzicht en kwaliteit.
  Roda scoort uit een hoekschop, bij AZ levert een hoekschop alleen frustratie en balbezit voor de tegenstander op.
  Brom bleef ook na de prachtige goal van ALIREZA BEWEGINGLOOS in de dugout zitten,totdat hij zag dat de camera op hem stond…..