Elftal en Technische staf

WK-Winterstop AZ: de balans na 26 wedstrijden

WK-winterstop aangebroken, de balans van AZ na 26 wedstrijden

De winterstop valt dit jaar een stuk eerder. Dankzij de alom bekende hunkering naar meer geld bij de FIFA gaan we de komende maand ‘genieten’ van misschien wel het meest besproken WK ooit. Voor AZ-supporters betekent dit bijna twee maanden geen bezoek aan het AFAS-Stadion, geen trots gevoel op maandag na weer een gewonnen Topper en geen irritatie aan wedstrijden waarbij men op winst rekent, maar van een koude kermis thuiskomt na weer puntverlies tegen een ploeg uit het rechterrijtje. Hoewel de Eredivisie nog niet op de helft is, heeft AZ in totaal maar liefst 26 officiële wedstrijden gespeeld, met wisselend succes. Tijd voor een terugblik op de eerste seizoenshelft!

Cijfers wedstrijden

Van die 26 gespeelde wedstrijden speelde AZ er 14 in de eredivisie en 12 in Europees verband (zes kwalificatie ECL, zes poulefase ECL).

Eredivisie 

Van de 14 Eredivisiewedstrijden won AZ er negen, speelde het twee keer gelijk en er werd drie keer verloren. Met een puntentotaal van 29 uit 14 komt AZ uit op een gemiddeld puntenaantal van 2,07 punt per wedstrijd. Als we ervan uitgaan dat AZ dezelfde koers zal voortzetten in 2023 zal AZ de Eredivisie in mei afsluiten met een totaal puntenaantal van afgerond 70 punten. Als we kijken naar de afgelopen vijf jaar, zou AZ met dat puntenaantal twee keer in de top drie zijn geëindigd:

Seizoen Positie in ranglijst met 70 punten
21/22 4e
20/21 4e
19/20* 3e
18/19 3e
17/18 4e

* Coronaseizoen, gemiddeld puntenaantal na 25 wedstrijden gebruikt na 34 wedstrijden

Wanneer we het huidige puntenaantal vergelijken met vorige twee seizoenen, waarin AZ telkens een slechte start beleefde, kunnen we concluderen dat AZ een betere seizoenstart doormaakt dan de afgelopen 2 jaar. Wat vooral opvalt is dat AZ onder Slot duidelijk meer scoorde, maar dat het onder Jansen minder doelpunten tegen krijgt:

Seizoen Puntenaantal na 14 wedstrijden Doelsaldo (V-T)
22/23 29 25-16
21/22 20 25-20
20/21 27 35-22

Bier in het uitvak, de omloop en het gebrek aan een open dag: verslag supportersoverleg

Europese kwalificatiewedstrijden

De kwalificatiecyclus van AZ afgelopen zomer ging ronduit goed. Drie voorrondes overleefd, vijf van de zes wedstrijden werden winnend afgesloten met een doelsaldo van 18 voor en twee tegen. Hoewel de tegenstand met Tuzla City, Dundee United FC en Gil Vicente FC niet hoog te noemen valt verdient het elftal een pluim voor deze prestatie en het vertoonde spel.

Groepsfase Conference League

Hoewel de resultaten een exacte kopie waren van de kwalificatiewedstrijden (vijf keer winst en één keer verlies), was de groepsfase verder vooral een kopie van de groepsfase van vorig seizoen: slechte wedstrijden, veel punten.

In een ogenschijnlijk iets lastigere poule (op basis van UEFA-club coëfficiënten) heeft AZ dit jaar meer punten behaald en het daarmee ook Europees iets beter gedaan dan vorig jaar:

ECL Groep 21/22 Punten ECL Groep 22/23 Punten
AZ (56) 14 AZ (56) 15
Randers FC (259) 7 Dnipro-1 (70) 10
FK Jablonec (171) 6 Apollon (137) 7
CFR Cluj (106) 4 FC Vaduz (302) 2

Tussen haakjes de UEFA – Club-Coëfficiënt (Bron: UEFA.com) 

Resultaat is niet het enige dat telt in Alkmaar

Goed, AZ presteert dus beter dan vorig jaar. Toch zijn veel AZ-supporters niet volledig tevreden. De selectie is in de breedte versterkt en de gevestigde namen zijn een jaar ervarener geworden. Zoals echte Kaaskijkers verwacht men een aanvallende speelwijze en, met name in thuiswedstrijden, een dominanter AZ. Eigenlijk al sinds Jansen hoofdtrainer is van AZ is het aantal wedstrijden waarin AZ dominant is en gemakkelijk wint erg mager. Het blijft moeilijk voor AZ om tot écht grote kansen te komen en om tegenstanders die zich verdedigend opstellen met de rug tegen de muur te krijgen. Hierdoor is AZ regelmatig afhankelijk van een handjevol kansen waarvan je dan maar hoopt dat er goed mee zal worden omgesprongen. Hier ligt dan ook een grote uitdaging voor Jansen en zijn staf. Met een volledige selectie (niemand gaat naar het WK) kan men twee maanden trainen op een gevarieerder aanvalsspel wat hopelijk tot meer doelpogingen- en doelpunten zal leiden. Iets dat broodnodig is om nieuw puntverlies tegen ‘de kleintjes’ te vermijden.

Blik op de toekomst

Na de winterstop begint de Eredivisie met een soort nieuwe competitie. De verschillen in de top zijn klein en er zijn nog 20 wedstrijden te spelen. Genoeg mogelijkheden dus om er een uitstekend seizoen van te maken. Ik ben zelf hoopvol gestemd, en wel om de volgende redenen:

  1. AZ heeft tot op heden nog geen wedstrijd met ‘de ideale basis’ gespeeld.

Nee, het zat niet mee het afgelopen halfjaar. Met blessures van basisspelers BMI, VanHeusden, Evjen, Karlsson & Pavlidis en de niet volledige fitte Odgaard en Bazoer heeft AZ, met name in de beginfase van het seizoen, behoorlijk moeten roeien met sub-optimale riemen. Laten we hopen dat we in 2023 het daadwerkelijke potentieel van deze selectie te zien krijgen.

  1. AZ heeft nog 11 van de 17 thuiswedstrijden in de Eredivisie te goed

Dat kan een voordeel zijn, helemaal als wij als AZ-supporters ons steentje bijdragen. Het kan nét het verschil betekenen tussen toch wel die ploeg uit het rechterrijtje over de knie krijgen.

  1. Er komt versterking aan

In de vorm van miljoenenaankoop Djordje Mihailovic! Een scorende nummer 10 lijkt een welkome afwisseling t.o.v. kilometervreter Dani de Wit, die met name in de Toppers onmisbaar is gebleken.

Wat vinden jullie?

Dit verhaal geeft een feitelijk overzicht van het seizoen van AZ tot nu toe. Wat zijn op basis hiervan jouw conclusies? Vind jij dat Max Huiberts meer zou moeten doen op de transfermarkt? Laat het weten hieronder in de reacties, wij zijn benieuwd!

Jordy Breet
Op 7 jarige leeftijd met Pa mee naar de Alkmaarderhout voor de afscheidswedstrijd van Peter Wijker, vervolgens nooit meer weggegaan. Tegenwoordig present in vak W op de van der Ben tribune. Undercover woonachtig in Haarlem. Geïnteresseerd in Europese supporterscultuur. Krijgt kippenvel van juichende mensenmassa's.

    Comments are closed.

    0 %