Een 2-0 overwinning op CFR Cluj heeft ervoor gezorgd dat AZ bijna door is in de Conference League
Wedstrijden

Winnend AZ zet grote stap naar Europese overwintering

Een 2-0 overwinning op CFR Cluj heeft ervoor gezorgd dat AZ zo goed als zeker is van minimaal plek twee in groep D van de Conference League, wat Europese overwintering inhoudt. In eigen huis zette Gudmundsson zijn ploeg rap op voorsprong, waarna Pavlidis in de slotfase voor de beslissing zorgde.  

AZ kende in eigen huis een droomstart. Al na vijf minuten kwam de ploeg van Jansen aan de leiding door een treffer van Gudmundsson. De IJslander leek in aanloop naar de goal de voorzet van Karlsson met de bovenarm te controleren voor hij de bal achter Balgradean schoot. Er is echter geen VAR aanwezig tijdens de wedstrijden in de Conference League, waardoor de treffer bleef staan.

De gastheren werden halverwege de eerste helft weer gevaarlijk via een schot van Pavlidis, maar zagen de goalie redding brengen. Gudmundsson gleed de rebound vervolgens in het zijnet. Net als in de heenwedstrijd ontsnapten de Roemenen aan een rode kaart nadat Alibec hard doorging op Hatzidiakos. Het bleef echter bij geel voor de aanvaller.

In de openingsfase van de tweede helft was AZ tweemaal gevaarlijk via Sugawara en Reijnders, maar beide vonden Balgradean op hun weg. Ondanks dat het spelniveau van de ploeg van Jansen niet al te hoog was bleef het eenvoudig overeind.

Pavlidis

De bezoekers probeerden middels wissels wel een slotoffensief te forceren, maar werden vijf minuten voor tijd pas voor het eerst gevaarlijk na de rust. Een harde uithaal van Deac belandde echter op de paal. Een minuut later besliste AZ vervolgens de wedstrijd. Pavlidis kon de bal eenvoudig intikken na een assist van Karlsson. Al moet daarbij ook de fraaie voorassist, met buitenkantje voet, van Jordy Clasie worden benoemd.

Vangelis Pavlidis scoort tegen Cluj

Overwintering

De Roemenen gaven zich hierna gewonnen en AZ kon de wedstrijd eenvoudig uitspelen. Door de overwinning verstevigt de ploeg van Jansen de koppositie in de groep en slaat het een gat van zes punten naar plek drie. Hierdoor is het bijna zeker dat de ploeg uit de Kaasstad bij de eerste twee eindigt, wat Europese overwinning betekent.

Karakteristieken

Doelpunten: 6′ Gudmundsson 1-0

Gele kaarten: Hatzidiakos, Sugawara (AZ) Burca, Alibec, Culio (CFR Cluj)

Opstelling AZ: Vindahl; Sugawara, Hatzidiakos (89′ Beukema), Martins Indi, Wijndal (c); Midtsjø (46′ Reijnders), De Wit (76′ Evjen), Clasie; Gudmundsson, Pavlidis (89′ Duin), Karlsson

Opstelling CFR Cluj: Balgradean; Susic (82′ Manea), Bouhenna, Burca, Camora; Bordeianu (65′ Boateng), Graovac, Culio (78′ Costache); Deac, Alibec (46’Debeljuh), Paun (65′ Petrila)

Foto: Pro Shots | Marcel van Dorst

Marius Wiegman
Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: [email protected]

    Comments are closed.

    Ook interessant