Bestel nu ons 8-1-9: van Alkmaar de Victorie! t-shirt (op=op)

Wedden op voetbal

Overig nieuws

Winactie: Het gouden AZ

Van schrijvers Jan-Jaap van den Berg, Jeroen de Haan-Rißmann en uitgever Proja mogen wij drie exemplaren van het prachtige boek ‘Het Gouden AZ’ weggeven. Onze weggevers zijn ook nog eens gesigneerd door AZ-helden Hugo Hovenkamp en Henk van Rijnsoever. Voordat we jullie gaan uitleggen hoe je kans kunt maken op een boek kijken we eerst even naar het boek zelf.

AZ van 1972 tot 1988

De auteurs richten zich in het boek op de opkomst en ondergang van het gouden AZ dat in 1981 landskampioen werd en eind jaren ’80 op pijnlijke wijze onderging. Het boek is super interessant omdat voor veel supporters deze geschiedenis een stuk minder bekend is dan de latere opkomst en ondergang onder Dirk Scheringa (waar ook wel een boekje in zit heren!).

De opkomst

Het boek vertelt het verhaal van de gebroeders Molenaar die met dank aan hun Wastora-imperium de middelen hadden om van een onbeduidend clubje een nationale en internationale topper wisten te maken. Het boek is opgebouwd in diverse periodes te beginnen in 1972, wanneer het voortbestaan van AZ’67 zeer onzeker is. De kas is in dat jaar helemaal leeg en er staan de nodige schulden open bij o.a. de Gemeente Alkmaar en de club nadert een zeker faillissement. Dit is totdat de Klaas en Cees Molenaar in beeld komen. De steenrijke Zaankanters hadden zelf een voetbalverleden bij KFC uit Koog aan de Zaan en voelden een sterke band met AZ, dat de proflicentie van KFC eerder had overgenomen. Vanaf het moment dat de broers instapten werd de weg omhoog ingezet. De broers benaderden het voetbal zoals ze hun bedrijven runden, ze wilden alleen maar winnen. De weg die ze kozen was er desondanks niet eentje van korte klappen, het zou uiteindelijk een prachtig meerjarenproject worden. Het ging niet altijd makkelijk, maar uiteindelijk leverde de aanpak van de broers tot de successen die we allemaal wel kennen: de drie bekerwinsten en als hoogtepunt de landstitel in 1981. Het rouwrandje in dit verhaal was wel dat Cees Molenaar deze successen niet mee mocht vieren, hij overleed vrij plotseling in 1979.

3 mei 1981 AZ landskampioen.Vele supporters in de langestraat voor het stadhuis.
Foto: Cor Mooij Sportphotography via de auteurs van het boek

De ondergang

Zoals altijd in de voetballerij was het ook bij AZ’67 moeilijk om het elftal bij elkaar te houden (alle oorzaken zijn terug te lezen in het boek) en een team dat bekend stond als een geoliede machine vol automatismen leverde vooral na ’82 in aan kwaliteit. Naarmate de resultaten minder werden de tribunes minder vol en moest Klaas Molenaar steeds vaker de portemonnee trekken om de boel draaiende te houden. In 1985 stopte Molenaar bij AZ en vanaf dat moment werd het moeilijker en moeilijker om het hoofd boven water te houden. AZ zou uiteindelijk degraderen in 1988. De dag van de degradatie staat velen nog steeds goed bij, vooral omdat de manier waarop “we” degradeerden echt schandalig was. AZ moest op de laatste speeldag winnen van FC Den Haag, terwijl het daarbij ook nog afhankelijk was van de wedstrijd tussen PEC Zwolle en FC Volendam. Deze twee ploegen presteerden het om de bal 90 minuten lang over te spelen zonder echte kansen te creëren. Door de 0-0 bij die wedstrijd viel het doek voor AZ en zouden uiteindelijk nog vele magere (maar wel mooie!) jaren volgen in de Eerste Divisie.

Het boekt eindigt met een teleurstelling, maar we weten gelukkig nog dat dit niet het einde was van onze mooie club. Ergens hopen we dat de heren de handschoen oppakken en nog een dergelijk prachtwerk maken over de periode die volgde. Dat gezegd hebbende is dit wel een boek dat je als AZ’er MOET hebben! Er zijn zowel bij Proja als AZ zijn er nog exemplaren te koop!

Het Gouden AZ winnen!!

Wij mogen zoals gezegd drie exemplaren van het boek weggeven en omdat het echt de moeite waard is willen we ook dat jullie er wat moeite voor gaan doen. Een like en deel-actie op Facebook zou een belediging zijn voor de samenstellers van het boek, dus we gaan het even anders doen. Voor het weggeven van de eerste twee boeken zijn we op zoek naar foto’s van supporters die deze jaren bewust hebben meegemaakt. Wij vragen jullie om jullie zelfgemaakte foto’s (via scan of een knappe foto van een foto) uit de periode 1972-1988 naar ons te mailen en deze even toe te lichten. Of het nu een foto is van supporters in een kroeg vol met AZ’ers, een clubfeest of een foto met je idool uit die tijd maakt niet uit. En of je ze zelf heb gemaakt of ze leent van je vader, oom of oma maakt niet uit. Mail ze voor vrijdagochtend naar info@azfanpage.nl en wij kiezen als redactie twee winnaars. Na deze actie volgt er nog eentje voor boek drie!

(Let op: licht wel even toe waar we naar kijken zodat we deze foto’s ook kunnen delen met al onze volgers.)

Haal samen met meer dan 50.000 fanatieke wedders het maximale uit je weddenschappen op voetbalwedden.net. Maak slim gebruik van de meest complete (live) wedstatistieken, wedtips, voorbeschouwingen, odds en exclusieve (welkomst)bonussen bij betrouwbare bookmakers.

Martijn
Over de schrijver

Is de eindverantwoordelijke bij deze site, maar is ook eigenaar van het landelijk toonaangevende In de Hekken. Maakt samen met zijn team websites bij 072DESIGN , is eigenaar van PGWEAR Nederland en zit tegenwoordig ook in hele mooie voetbalreizen!

1 Comment

Comments are closed.
  • Avatar