Jelle Goes over Europa League
Columns

What comes around, goes around

Met grote verbazing – en dat is zacht uitgedrukt – kwamen de woorden van Jelle Goes, technisch manager van de KNVB, binnen in Alkmaar. Althans, bij mij. Na een korte rondvraag op één van de gezellige terrassen, waar gezamenlijk gekeken werd naar alwéér een Europese zege van de koninklijke uit Alkmaar, bleek dat zeurende onderbuikgevoel een breed gedeelde zweer te zijn.

Terwijl AZ tot verrassing van z’n eigen volgers en vele voetbalenthousiastelingen in Nederland bij vrijwel alle Europese deelnames (ver) boven zichzelf uitstijgt, was men in Zeist van mening dat Eredivisie-clubs de Europa League niet al te serieus nemen. Pardon? Sorry? Ja, hij zei het echt. Jelle Goes. Hoofdverantwoordelijke op technisch gebied binnen het Nederlandse voetbal. Waarschijnlijk kon meneer Goes tijdens zijn duurbetaalde verblijf in een Russische boevenstaat geen satellietschotel, betaaltelevisie of internetconnectie veroorloven.

“Ik wil benadrukken dat alle Nederlandse deelnemers van de laatste jaren aan Europees voetbal verantwoordelijk zijn voor de magere prestaties in die jaren. Wij zien dat bij de KNVB als een groot probleem”, zei Goes onlangs in gesprek met het Algemeen Dagblad. Terecht, zou je zeggen. FC Groningen dat zich uit laat schakelen door een veredeld Schots café-elftal, terwijl FC Utrecht zich voor paal laat zetten door een amateurploeg uit Luxemburg. Het is slechts een greep uit beschamende Europese resultaten die clubs van Amsterdam tot Arnhem en van Heerenveen tot Rotterdam de laatste jaren noteren. Behalve Alkmaar. Juist, ja.

Eén plaatsje in Noord-Holland houdt dapper stand in de door Eredivisie-clubs vervloekte Europa League, verwoordde een welbekend AZ-fan het treffend op Twitter. Welke monsterlijke reis naar verre (schijnbaar) Europese oorden kregen de spelers van AZ – en uiteraard de fans – het laatste decennium niet voor de kiezen? Noem een willekeurig Oostblokland of zelf uitgeroepen bananenrepubliek waar de Alkmaarse trots de afgelopen Europese seizoenen niet – vaak succesvol – op bezoek is geweest en je bent op voorhand titelfavoriet tijdens een potje Triviant met de familie. Excuus, de clou zit eraan te komen. Nog één quotje van meneer Goes.

“Europa Cup spelen is ook reizen”, gaat hij verder in het AD. “Vliegtuig in, vliegtuig uit. Een niet te onderschatten onderdeel van het leven als internationale prof. Dit is een van de pijnpunten die bij ons hoog op de agenda staan. Op dit moment houden we in het Eredivisie-schema al rekening met Europa Cup-deelnemers. Na de winterstop zouden we nóg flexibeler kunnen zijn voor clubs die dan nog actief zijn en bijvoorbeeld op donderdag een wedstrijd in Kazachstan moeten spelen. Ik heb gewerkt in Rusland. Daar wordt dat constant gedaan. Alles in het teken van goede prestaties in Europa.”

Zie hier! De KNVB houdt dus rekening met Europese deelnemers. Opnieuw krijgt de frustratie de overhand. AZ krijgt dus én een veeg uit de pan én zou zogenaamd door de KNVB ‘geholpen’ worden met een vriendelijke Eredivisie-schema. Tot hier en niet verder. Hoog tijd om eens naar het laatste Europese seizoen van AZ te kijken (2013/2014, in de kwartfinales uitgeschakeld door Benfica) om de woorden van meneer Goes, die tot zijn verdediging toen nog niet actief was bij de voetbalbond, eens te wegen. U raadt het al – anders zou dit artikel zonde van mijn en uw tijd geweest zijn – de definitie van helpen schijnt te verschillen in Alkmaar en Zeist.

Het seizoen 2013/2014: AZ speelt veertien Europese wedstrijden. Vijf keer wordt een Europese uitwedstrijd gevolgd door een Eredivisie-uitwedstrijd. En niet de minsten: FC Utrecht, NAC Breda, Heracles Almelo, PEC Zwolle en Ajax. Vijf keer wordt een Europese thuiswedstrijd gevolgd door een uitwedstrijd. Roda JC Kerkrade, FC Twente, NEC Nijmegen, Feyenoord en FC Groningen zorgden samen voor flink wat kilometers op de vaderlandse snelwegen. Dat betekent dat AZ maar liefst vier keer na een Europees duel een relatief gewone voorbereiding heeft kunnen genieten. Mooi gemiddelde, niet? Ondanks de hulp van de KNVB strandden de Alkmaarders in de kwartfinales.

Speelschema Europa League & Eredivisie 2013/2014

tabel 1

Goed, meneer Goes belooft beterschap. Dat willen we weleens zien. Dus weet je wat, we zoeken het op! Voordat we het confronterende schema bekendmaken is het natuurlijk allereerst de vraag of AZ dit seizoen de groepsfase van de Europa League haalt. Lukt dit, dan heeft meneer Goes flink wat telefoontjes te plegen, blijkt uit dit supergeheime en ongelooflijk diepgaande onderzoek van AZFanpage. Lees; kwestie van het speelschema van de Eredivisie naast het schema van de Europa League leggen. Iets wat de knappe koppen van de KNVB ook hadden kunnen doen.

Komt ‘ie dan: de hulp van de KNVB bestaat dit seizoen uit maar liefst – tromgeroffel – vijf Eredivisie- uitwedstrijden, mocht AZ zich plaatsen voor de groepsfase van de Europa League. Uitwedstrijden om u tegen te zeggen bovendien: Feyenoord, PSV, Vitesse, PEC Zwolle en FC Groningen. Groetjes uit Zeist, waar we ontzettend met u meedenken! Bij plaatsing voor de laatste 32 deelnemers krijgt AZ in elk geval een uitwedstrijd tegen Ajax cadeau, de achtste finales worden gespeeld voorafgaand aan uitduels met FC Twente en Willem II en – we zijn nu toch bezig – na één van de kwartfinales volgt een uitduel met sc Heerenveen. Geluk bij een ongeluk: AZ speelt na de wedstrijden tegen Astra Giurgiu twee keer thuis. Maar dan heeft het na een uitwedstrijd in Istanbul wel al een klein potje (om 12:30!) tegen Ajax achter de kiezen.

Speelschema Europa League & Eredivisie 2015/2016

tabel 2

(artikel en onderzoek met heel veel dank aan Fabian Bijman, foto via Pro Shots / Marnix van Wijk)

Martijn Benjamin
Schrijft sinds 2004 voor AZFanpage en is vanaf 2010 eigenaar van deze heerlijke site. Heeft met In de Hekken nog een uit de hand gelopen hobby. Helpt in het werkende leven bedrijven aan goed scorende websites en shops met 072DESIGN. Doet ook nog wat met kleding bij PGWEAR Nederland.

  15 Comments

  1. Die uitwedstrijden zijn toch geen verassing meer, de knvb zit al jaren te kutten en vindt AZ naaien ook een erg leuke bezigheid.

  2. Is dit bericht ook doorgestuurd naar de betreffende flapdrol van de knvb die zijn werk niet doet en AZ niet meetelt? Volgens mij had ieder normaal persoon na zoveel fouten al ontslag gehad?

   1. Pziez! Goed stuk, maar het zou van echte journalistiek getuigen als Martijn de column naar Jelle Goes mailt en hem een weekje later benadert voor wederhoor. Vind het sowieso leuk dat mensen van de fanpage tegenwoordig wel eens interviews doen en eerste hands contacten onderhouden met spelers enzo.

  3. Dat we vaak uit spelen na een Europese week heeft ook te maken met een andere wens van ons: thuiswedstrijden op zaterdag. Dan is het dus kiezen tussen thuis op de gehate zondag spelen óf een uitwedstrijd die toch al op zondag zou zijn inplannen.

   1. In principe hoeft de Knvb natuurlijk geen rekening te houden met de wensen van clubs.. Maar dan moeten ze ook niet gaan huilen als NL in zn geheel niks presteert op Europese bodem. Het is spugen of slikken dacht ik.. toch?

    1. In principe moet de KNVB juist WEL rekening met de wensen van hun LEDEN houden, dat is nou juist waarom die bond ooit is opgericht, om de belangen van hun leden te behartigen. En het doorgaan van de wedstrijd tegen Ajax, zonder politie, toont aan dat het met “allerlei andere zaken die meewegen” ook wel meevalt (@NAKZ). Het eigen competitieprogramma aanpassen is m.i. niet alleen in het belang van de europees spelende clubs, maar van het hele Nederlandse voetbal. Jammer dat dat overal, behalve bij de KNVB is geland.

   2. Dat hadden ze dan best even met AZ kunnen overleggen. Dat is ook niet gebeurd.

    1. Is dat niet gebeurd dan? Voor AZ is het net zo goed kiezen tussen twee kwaden en in zeker de helft van de gevallen zal er denk ik helemaal niets te kiezen zijn geweest vanwege allerlei andere zaken die ook meewegen.

  4. Duidelijk stuk. Neem aan dat er na al deze rotsvaste statements geen reactie uit Zeist komt. Vond het eerder al smakeloos en met al het zout van de wereld zal dat ook niks veranderen.. Flauw zooitje daarzo

  5. De Knvb is een grote corrupte bende

  6. En als je kijk naar ajax dan krijgt ajax alleen maar makkelijker thuiswedstrijden na europees voetbal. Stelletje kakkerlakken daar in Seist

  7. Ze spelen op 20-8 tegen Astra, niet op 22-8…

  8. Piep piep alo, piep piep alo!
   Wat wil je dan? Op maandag spelen?

   1. Waarom niet? In andere landen kan dat ook maar de KNVB (of eigenlijk FoxSports) wil daar niet aan. En helaas is het zo in Nederland dat degene die de wedstrijden uitzendt meer macht heeft in Zeist dan de voetbalclubs

  9. KNVB – UEFA – FIFA – Maffia

  Comments are closed.

  Ook interessant