Bekijk AZ voorspelling voor 2021
Overig nieuws

Waar gaan we in het nieuwe jaar naar toe?

Nu het winterstop is, is het een goed moment om in te schatten waar ons eerste elftal zal gaan eindigen als de huidige competitie wordt uitgespeeld. Er zijn nog 20 wedstrijden te spelen, met 10 thuiswedstrijden in een, hopelijk zo snel mogelijk, vol en verbouwd stadion. En er zitten mooie affiches bij, negen toppers als we Vitesse vooralsnog ook meetellen als topper. Heerlijk om naar uit te kijken.

Van de komende 20 wedstrijden is gekeken hoe AZ de laatste tien jaar heeft gepresteerd tegen deze ploegen en zijn deze resultaten omgezet naar kansen. Zo geeft dat tegen Ajax thuis een winstkans van 0,436 en de kans op een gelijkspel 0,163. Vermenigvuldigd met het te verkrijgen aantal punten, wordt dit 1,308 punten bij winst en 0,163 punten gemiddeld voor een gelijkspel. AZ- Ajax was in de laatste jaren ook niet vaak geëindigd in een gelijkspel. Opgeteld geeft dit 1,471 punten statistisch gezien dat AZ kan halen tegen Ajax. Rekenen we dit zo door naar de rest van de te spelen wedstrijden, dan komen we uit op een puntentotaal van 34,5. Tellen we dit op bij ons huidig aantal van 27 punten, dan sluiten we de competitie (naar alle waarschijnlijkheid) af met 61,5 punten, afgerond op 61 á 62 punten.

We proberen nu in te schatten voor welke plaats deze 61,5 punten waard is in de eindstand. Daarvoor worden de eindstanden vanaf 2011 bekeken. Het gemiddelde aantal punten van de eerste vijf plaatsen is terug te vinden in de volgende tabel:

1.80.3 punten
2.74.8 punten
3.67.4 punten
4.61.2 punten
5.56.7 punten

De 1e plaats is dus 80,3 punten, de 2e plaats 74,8 punten enzovoort. Dit betekent dat AZ naar alle waarschijnlijkheid de 5e plaats zal verlaten om de competitie af te sluiten op de 4e plaats. Nog net in de Nederlandse Top 4.

Een 3e plaats lijkt natuurlijk mogelijk als je onze directe concurrentie in ogenschouw neemt, Feyenoord en Vitesse. Uiteindelijk is het verschil met deze twee clubs op het ogenblik slechts 2 punten.

Maar laten we de voorspellingen ook los op deze twee, dan haalt Feyenoord 38,1 punten binnen en Vitesse 30,9 punten. Tellen we dit op bij hun huidig aantal punten dan komt Feyenoord op 67,1 punten en Vitesse op 59,9 punten.

Samenvattend, een 3e plaats zit er volgens deze voorspellingen niet in. Het is in de afgelopen 10 jaar ook maar één keer voorgekomen dat een club op de 3e plaats de competitie afsloot met 62 punten. Dit was het laagste aantal punten van een club op de 3e plaats. Dat was in 2015 en dat was … AZ. Laten we hopen dat de bal rond blijft en dat ‘alles’ mogelijk is en we toch minimaal 3e eindigen. Het was natuurlijk een gekke eerste seizoenshelft, met veel verliespunten in de laatste minuten. De winterstop is daarom een mooi moment voor de staf en de spelers om bij zichzelf te rade gaan, waar dat nu aan lag. Dan hoeven wij, supporters, niet meer met samengeknepen billen de laatste 10 minuten aanschouwen. En als dit gebeurt? Dan gaan we nog een mooie tijd tegemoet…

[Bron: Eredivisiestats]

Peter Baas
Doet onderzoek naar achtergrondverhalen en gegevens over spelers, de historie en speciale wedstrijden van AZ en publiceert van tijd tot tijd hierover. Hij volgt AZ vanaf de memorabele wedstrijd in mei 1972 tegen Heerenveen toen Kees Kist nog voor de Friezen speelde. Deze wedstrijd was de opmaat voor hem als supporter en voor AZ’67 de promotie naar de eredivisie. Verder is hij docent op een middelbare school in de omgeving van Alkmaar.

    Comments are closed.

    Ook interessant