AZ Jeugd

Waar blijft toch die volgende basisspeler uit de jeugd?

Ernest Poku is een van de spelers uit de jeugd die op doorbreken staat

De laatste jaren is de jeugdopleiding van AZ een talentenfabriek gebleken. Een golfbeweging waarbij elke golf talentvoller leek te zijn dan de vorige. Van Joris van Overeem tot Ridgeciano Haps en later nog succesvoller met Guus Til, Myron Boadu, Calvin Stengs, Teun Koopmeiners en natuurlijk Owen Wijndal. Die laatste is dan ook direct de laatste speler geweest die de stap van Jong AZ naar een vaste basisplaats heeft weten te zetten. We gaan een aantal van de grote beloftes langs om te kijken waarom er geen doorstroom is geweest en wanneer we deze kunnen verwachten.

Tijjani Reijnders

De 23-jarige Zwollenaar is dit seizoen goed van start gegaan. Hij heeft dit seizoen al acht wedstrijden in het eerste gespeeld, waarvan drie in de basis. Hoewel hij vorig seizoen al regelmatig mocht invallen, is hij nu echt een factor om rekening mee te houden. Reijnders is zeer comfortabel aan de bal en daarnaast hebben we ook al mogen genieten van zijn afstandsschoten. In de laatste vier wedstrijden heeft Reijnders twee ballen van buiten de 16 meter in het net weten te krijgen. Vooralsnog staat hij in de pikorde nog net achter Jordy Clasie en Fredrik Midtsjø, maar hij is er heel erg dichtbij nu.

Mohamed Taabouni

Al jaren staat Taabouni te boek als het pareltje van de jeugdopleiding, toch draait hij al sinds begin 2019 mee bij Jong AZ. In deze 2,5 jaar heeft hij een indrukwekkende 72 wedstrijden gespeeld voor de beloften in de Keuken Kampioen Divisie. Aantallen die de eerder genoemde doorgebroken AZ’ers bij lange na niet haalden omdat ze al veel sneller aansloten bij het eerste elftal.

Hij is op dit moment (aan de bal) de smaakmaker van Jong AZ en heeft op de wedstrijd tegen Jong FC Utrecht na, nog geen minuut gemist. Dat hij de sprong naar het eerste dit jaar moet maken is duidelijk, ook omdat hij een aflopend contract heeft en ongetwijfeld op zoek is naar een kans op een hoger niveau.

Ernest Poku

Poku is waarschijnlijk de eerste die we frequenter aan bod gaan zien komen. De flitsend snelle aanvaller maakt een stormachtige ontwikkeling door. Waar hij twee jaar geleden pas op zijn 15de overkwam van 4de klasse amateurs van FC Amsterdam heeft hij dit seizoen al aardig wat minuten mogen maken in het eerste van AZ. Dit seizoen staat de teller al op vijf invalbeurten met wisselend succes (maar dat geldt voor het hele eerste elftal natuurlijk) en hij lijkt, als er behoefte is aan snelheid voorin, een vaste optie als invaller voor Pascal Jansen.

Yusuf Barasi

Als we het over spelers hebben die zich vanaf de start van het seizoen direct laten gelden dan kunnen we Yusuf Barasi zeker niet onbenoemd laten. Hij begon eind vorig seizoen zijn draai te vinden bij Jong AZ en trekt die lijn dit seizoen stevig door. Hij is nu ook vanaf het begin van het seizoen basisspeler in het elftal van Maarten Martens en maakt indruk, zoveel indruk zelfs dat hij als beloning bij het eerste mocht komen voor de Europese uitwedstrijd tegen Randers FC.

Het enige wat het voor de Oudorper lastig maakt om zich echt in het eerste te knokken is dat AZ vrij veel spelers heeft die op de spitspositie uit de voeten kunnen. Vooralsnog moet Barasi zowel Pavlidis, Gudmundsson, Duin en Aboukhlal voor zich dulden.

De situatie omtrent zijn speeltijd kan (en zal) de gesprekken over een nieuw contract ook bemoeilijken. Hij zit in zijn laatste jaar en wil waarschijnlijk wel de zekerheid krijgen dat er meer kansen voor hem volgen in de aankomende tijd. Kortom, dit is net als bij Mo Taabouni een situatie om in de gaten te gaan houden. Wij hebben vernomen dat Yusuf als jongen van de stad niets liever wil dan doorbreken bij AZ, dus wij hopen dat dit gaat lukken.

Peer Koopmeiners

Professor Peer zoals hij twee jaar geleden al beschreven werd door zijn toenmalige coach Michel Vonk is op de goede weg. Na drie jaar bij Jong AZ, met 85 wedstrijden achter zijn naam, zit hij nu structureel bij de selectie van het eerste elftal.

Hoewel zijn debuut nog op zich laat wachten is het erg bemoedigend dat hij voor de twee controlerende posities op het middenveld alleen nog Clasie, Midtsjø en Reijnders voor zich heeft. Koopmeiners zal zich waarschijnlijk dit seizoen nog niet structureel in de basis gaan spelen, maar dit kan wel een seizoen zijn waar hij aan het echte werk kan ruiken voordat hij volgend jaar bij het verwachte vertrek van Midtsjø een koppeltje kan gaan vormen met Tijjani Reijnders of Jordy Clasie.

Jelle Duin

Jelle Duin lijkt zich dit jaar op te mogen maken voor de Ferdy Druijf rol. Als er iets geforceerd moet worden dan komt hij erin, maar als echt basismateriaal zal hij waarschijnlijk niet worden gezien. Hij kan in de speelminuten die hij dit jaar krijgt wennen aan het niveau en ervaring opdoen, maar de tijd dat hij nog als talent gezien kan worden begint wel op te raken. Duin wordt deze winterstop 23 en dat is wel het punt waarop je het structureel zou moeten kunnen laten zien als je echt aan wil haken op dit niveau.

Thijs Oosting

De 21-jarige Drent heeft dit seizoen al aardig wat minuten mogen maken in AZ 1 en wel op een heel ongebruikelijke plek voor hem. Waar hij hiervoor altijd posities als aanvaller of aanvallende middenvelder beklede, mocht hij deze voorbereiding bij absentie van Owen Wijndal als linksachter komen opdraven. Iets waarvan we nu wel kunnen concluderen dat het vooralsnog niet de plek is waar hij het beste rendeert. Owen Wijndal is als hij fit is een speler die weinig minuten mist en zelfs dan heeft Oosting een rechtsachter voor zich. Zijn kansen lijken daarom vooral links voorin te liggen, al heeft hij daar met Jesper Karlsson niet de minste voor zich.

Conclusie

Of de jongens die we hierboven hebben behandeld zo goed zijn als de vorige generatie is twijfelachtig, maar dat was dan ook wel een uitzonderlijke groep jongens. Het zou mooi zijn om bovenstaande jongens dit seizoen in het eerste te gaan zien zodat ze zich kunnen tonen in de Eredivisie en aan de mensen in het stadion. Vaak begint het met het krijgen van een kans en als AZ wedstrijden blijft winnen komen die kansen ongetwijfeld wel.

Thimo Spee
Sinds kleins af aan al bezig met onze club uit Alkmaar Zaanstreek. Na een paar jaar een seizoenkaart gehad te hebben en meer bezig te zijn met de tribune als het spel, is het nu vooral met een kritische en analytische blik ernaar te kijken. Door mijn studie journalistiek te Utrecht kan ik dat nu ook in de praktijk brengen.

Comments are closed.

0 %