Vlaar pleit voor verbod op kunstgras

Brian Wijker
Geschreven door Brian Wijker

Als het aan AZ-verdediger Ron Vlaar ligt, komt er zo spoedig mogelijk een verbod op het spelen van kunstgras in de Eredivisie. De aanvoerder van de Alkmaarders en die van elf andere clubs uit de hoogste competitie, hebben dat in een statement aan de KNVB laten weten.

”De bal gedraagt zich anders op kunstgras”, stelt Vlaar, die woensdag met AZ wist te winnen bij FC Groningen (1-4). De Hensbroeker vindt dat clubs die op deze ondergrond spelen en trainen, een voordeel hebben. ”Het is nadelig als je niet vaak op kunstgras traint. Ik speel ook (onbewust) voorzichtiger op kunstgras, door mijn blessureverleden.”

Ontwikkeling

Het statement betreft een initiatief van spelersvakbond VVCS, waar voormalig AZ-speler Danny Hesp de dienst uitmaakt. Hij stelt dat het spelen op kunstgras de ontwikkeling van het Nederlands voetbal negatief beïnvloedt.

Haal samen met meer dan 50.000 fanatieke wedders het maximale uit je weddenschappen op voetbalwedden.net. Maak slim gebruik van de meest complete (live) wedstatistieken, wedtips, voorbeschouwingen, odds en exclusieve (welkomst)bonussen bij betrouwbare bookmakers.

Over de schrijver

Brian Wijker

Brian Wijker

Sinds de zomer van 2014 werkzaam voor deze website. Is vaak te vinden op de perstribune bij thuis- en uitwedstrijden van AZ. Brian is ook redacteur bij In de Hekken en werkt als Freelancer bij het Noordhollands Dagblad. Volg Brian op twitter: @BrianWijker

6 Reacties

 • KNVB ligt te slapen. ZzzzzzzzzzZzzzZzzZ

  KNVB spreek met clubs af die nu op kunstgras spelen binnen 2 jaar moeten ze een natuurveld in hun stadion hebben anders een boete. Deel informatie onderling (grasmeesters) van clubs hoe je een beste mat kunt krijgen.

  ik snap echt niet waarom het zolang moet duren. Nederand is een perfect land voor gras!

  • Helemaal mee eens maar vergeet niet dat ze vaak op het hoofdveld trainen en dat de jeugdelftallen bij sommige clubs ook op het hoofdveld trainen. Sommige hebben de grond omgedoopt in parkeerplaatsen of aan de Gemeente verkocht dus hebben ze een probleem.

   • Dat is inderdaad een probleem, daarom geef de clubs tijd en ruimte om een natuurveld te realiseren. Het kan echt wel alleen de KNVB en de clubs moeten wat doortastender zijn.

    • Inderdaad, daarbij is PEC een mooi voorbeeld. In hun lange termijnplan staat dat ze in 2022 op natuurgras willen spelen. Iedereen binnen twee seizoenen op natuurgras laten spelen is onrealistisch, maar in de toekomst moeten we daar wel naartoe.

     • Wat een flauwekul is dat, we hebben altijd op gras gespeeld en nu hebben ze daar 5 jaar voor nodig omdat te realiseren. Als ik een pak graszaad in mijn tuin leeg strooi staat daar over drie weken een baan gras dat wil je niet weten…

     • Veel clubs die nu op kunstgras spelen, hebben daar ook rekening mee gehouden in hun begroting. Deze clubs hebben vaak al niet veel te besteden en als daar opeens onderhoud van een grasmat bijkomt… En geloof me, een heel seizoen een goede grasmat kost niet niks.