website laten maken in alkmaar
Elftal en Technische staf

Vlaar: ‘Als ik me over langere periode zo voel sluit ik niks uit’

Ron Vlaar werd afgelopen zaterdag uitgeroepen tot man of the match tegen FC Utrecht, en ook gisteravond behoorde de routinier tot de uitblinkers. De verdediger is bijzonder goed uit de winterstop gekomen en heeft daar zelf wel een verklaring voor. ‘Het gaat lekker op dit moment. Ik heb voor de winter aardig wat wedstrijden gespeeld en dat heb ik ook best gevoeld in de winterstop. In de winterstop en op trainingskamp hebben we echter goede keuzes gemaakt. Niet te veel en niet te gek, mezelf niet voorbij lopen. Ik moet zeggen dat ik me daarin goed voel. Het is prettig om dat ook weer eens te ervaren.’

Toekomst

De vraag is dan ook of zijn huidige vorm meeweegt in zijn beslissing om volgend seizoen eventueel door te gaan. ‘Je neemt alles mee. Vorig jaar heb ik ook wel eens fases gehad dat ik dacht ‘het is genoeg geweest’, maar toen speelde ik niet omdat ik geblesseerd was. Nu speel ik wel en daar ben ik heel blij mee. Ik vind echter wel dat het altijd beter moet. Wat dat betreft ben ik kritisch op mezelf. Maar ik kan en ga daar nu nog geen keuze in maken. Omdat als het goed gaat en goed voelt, waarom zou ik dan stoppen? Laten we gewoon even kijken. Het was een volle week met twee wedstrijden, zondag moeten we weer. Ik bekijk het van wedstrijd tot wedstrijd. Als ik me echt een hele lange periode zo voel, en dat is de uitdaging, dan ga ik niks uitsluiten.’

Gesprek

Een gesprek met de technische leiding over zijn toekomst is er echter nog niet geweest. ‘Daar hebben we eigenlijk helemaal nog niet over gesproken. Ook vorig jaar niet toen we verlengden. Dat zal ergens in de komende maanden wel gebeuren. Natuurlijk schiet het wel eens door je hoofd dat je ooit een keertje stopt, maar om zoiets definitief te maken dat wil ik niet en dat kan ik nu ook nog niet. Dat is natuurlijk ook wel moeilijk omdat je dan ook wel echt iets afsluit. Ik ga het gewoon ervaren hoe het gaat, hoe ik op het veld sta, hoe mijn lichaam en knie voelen en dan zien we het wel. Ik kan wel iets willen maar de club moet ook willen. Ik zit hier goed op mijn plek, dat heb ik altijd gezegd, daar ben ik de club ook dankbaar voor. We gaan het zien.’

Winnen

Over de wedstrijd zelf, en het feit dat AZ zich voor de zevende keer in acht jaar plaatste voor de halve finale van de beker, is Vlaar tevreden, alleen plaatst hij wel een kanttekening. ‘Op zich is dat natuurlijk hartstikke goed, maar uiteindelijk wil je hem ook wel een keertje winnen en die cup in je handen hebben. Die statistieken zijn allemaal goed en aardig, maar daar gaat het uiteindelijk om.’ De verdediger verloor de afgelopen twee finales met AZ, maar won de dennenappel al wel eens. ‘Eén keertje met Feyenoord. Maar toen was ik het hele jaar geblesseerd dus dat voelt niet echt als winnen’, geeft de ambitieuze stopper aan.

Een aantal spelers van Vitesse gaven na afloop aan dat ze geen moment het gevoel hebben gehad dat er iets te halen viel in Alkmaar, iets dat de Hensbroeker als een compliment ziet. ‘Als zij dat zeggen is dat natuurlijk een compliment voor ons. Het geeft aan dat wij gewoon de grip hadden. We scoren natuurlijk ook op goede momenten twee goals. Dat geeft houvast na zaterdag die 3-0 tegen Utrecht en nu 2-0, tegen ploegen die in de competitie om ons heen staan. Dat wil zeggen dat je ongeveer gelijkwaardig bent, maar wij willen meer dus dan kunnen we daar alleen maar tevreden over zijn.’

Nul

Buiten de overwinningen houdt de ploeg ook al tweemaal de nul en geeft het bijna geen kansen weg. Iets dat voor de winterstop wel anders was. ‘Dat heeft met het hele team te maken’, geeft Vlaar als verklaring. ‘Ik denk dat we voor de winterstop al aan het opkrabbelen waren. Dan is het jammer dat je tegen PSV geen resultaat haalt, waar wel mogelijkheden voor waren. Die weken daarvoor hebben we ook wel aardig wat punten bij elkaar gesprokkeld, al was het natuurlijk qua niveau nog niet zoals vorig jaar. Maar we gingen wel beter en beter draaien en die lijn trekken we gelukkig door na de winter.’

Marius Wiegman
Over de schrijver

Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com
webdesign alkmaar
website laten maken in alkmaar