Victoria Alkmaar

Supportersbeweging Victoria Alkmaar is een officiële, bij de Kamer van Koophandel ingeschreven vereniging van AZ-supporters. Victoria Alkmaar richt zich vooral op de fanatieke supporters en dan met name op de supporters van de Ben Side.

Supportersbeweging Victoria Alkmaar is een officiële, bij de Kamer van Koophandel ingeschreven vereniging van AZ-supporters. Victoria Alkmaar richt zich vooral op de fanatieke supporters en dan met name op de supporters van de Ben Side.Supportersbeweging Victoria Alkmaar is een officiële, bij de Kamer van Koophandel ingeschreven vereniging van AZ-supporters. Victoria Alkmaar richt zich vooral op de fanatieke supporters en dan met name op de supporters van de Ben Side.

Oprichting en hoofddoelen

Victoria is opgericht in november 2009, uit onvrede over de manier waarop fanatieke supporters worden benaderd. Het supportersbeleid bij zowel clubs als overheden in Nederland is gebaseerd op een verleden waarin hooligans allesbepalend waren binnen het betaalde voetbal. Waar de supporters zich inmiddels hebben ontwikkeld tot supporters die niets anders willen dan negentig minuten hartstochtelijk onze club steunen, zien veel beleidsbepalers fanatieke supporters nog altijd als gevaarlijke gekken. Met Victoria – en middels haar deelname aan het landelijke Supportersollectief proberen ze beleidsbepalers ervan te overtuigen dat het door de fanatieke supporters gebrachte gezang, vlaggen en vuurwerk juist een essentieel en heel positief onderdeel van het voetbal is. Het wordt tijd dat het beleid zich aanpast aan de situatie in 2019, en niet gebaseerd blijft op de rellen die het voetbal in de jaren ’80 en ’90 heeft gekend.

Supportersbeweging Victoria Alkmaar is een officiële, bij de Kamer van Koophandel ingeschreven vereniging van AZ-supporters. Victoria Alkmaar richt zich vooral op de fanatieke supporters en dan met name op de supporters van de Ben Side.

Victoria Alkmaar organiseert acties als deze om de Ben-Side groter dan ooit te maken.

Anderzijds richten zij zich ook nadrukkelijk op de AZ-supporters zelf. Na het verdwijnen van de staanplaatsen in de Alkmaarderhout, stierf er een deel van de Alkmaarse supporterscultuur. Toch doen ze er alles aan om de sfeer van die heerlijke tribune terug te brengen in het nieuwe stadion. Ze streven er naar om de Ben Side zo groot te maken dat tegenstanders met knikkende knieën het veld op stappen en ze bij voorbaat kansloos zijn tegen onze club. Eén grote staantribune voor de fanatieke supporters van AZ, een hechte groep supporters die zich verenigt onder een oude en roemrijke naam: Ben Side.

Sfeer in het stadion

Een simpele en effectieve manier om het stadion meer voetbalcultuur te laten ademen is het vol te hangen met spandoeken. En dan bedoelen ze niet voorgefabriceerde lichtblauwe doekjes met ‘Romero is mijn hero’, maar ouderwetse stukken stof waar met verf een tekst op is gekalkt. In de Alkmaarderhout hing ten tijde van de staantribune de hele Molenaartribune vol met prachtige doeken, en nu er in het AFAS-stadion weer volop plaats is om doeken op te hangen moeten we daar maar eens gebruik van maken. Niet alleen incidentele doeken die inspelen op de tegenstander of de actualiteit, maar vooral ook permanente doeken die de grijze muren aan het zicht moeten onttrekken. Als het wat voller komt te hangen stimuleert dit andere supporters hopelijk ook tot het maken van doeken, zodat dit weer meer onderdeel van de supporterscultuur wordt.

Contributie

Victoria zal haar leden €10 contributie per jaar vragen. Dit geld zal uitsluitend worden besteed aan acties om de club en met name de supporters (het kloppende hart van die club) te ondersteunen. Jaarlijks zullen wij financiële verantwoording afleggen aan haar leden om dit ook aan te tonen.

Onafhankelijke beweging

Victoria is opgericht als een onafhankelijke beweging, die op geen enkele manier van AZ of welke instantie dan ook afhankelijk is. Supportersbeweging Victoria Alkmaar zal geen concessies doen aan wie dan ook en zal altijd onafhankelijk blijven.

Wapenfeiten

Sinds de oprichting in 2009 heeft Victoria Alkmaar zich al op talloze terreinen laten zien. Een overzicht van de acties van de supportersbeweging is hier te zien.

Bezoek ook de website van Victoria-Alkmaar