Victoria Alkmaar stopt na 12 jaar: ‘Een mooi moment om het stokje door te geven’
Na twaalf jaar heeft Victoria Alkmaar besloten ermee te stoppen. Vlak na het laatst behaalde kampioenschap ontstond op een verjaardag, na een paar biertjes, het idee om de supportersbeweging te starten. Ruim een decennium later is Victoria verantwoordelijk voor tal van verbeteringen in en rond het stadion. Zo wordt er weer echt bier gedronken op de tribunes en is het staanvak achter het doel een feit. Samen met Matthijs Keuning, Roy Rowinkel en Pascal Vleugel blikken wij terug op twaalf jaar Victoria Alkmaar en worden mooie herinneringen opgehaald.
Pascal: “Ik heb nu toevallig het document voor me liggen waarin staat waarom wij het in 2009 nodig vonden om Victoria Alkmaar op te richten. In het kort komt het eigenlijk neer op deze volgende kernpunten: Wij willen geen klappers, supporters boven commercie, wij willen dat iedereen tot het laatste fluitsignaal blijft zitten, zijn tegen combi’s en willen ons recht op een eigen mening terug. Wel grappig nu ik dat zo teruglees, is dat het ons er met name om ging dat we weer een team wilden dat zich het schompes knokte zonder buitenkantje rechts.”
Matthijs: “Het was toen natuurlijk een bijzondere periode. Drie jaar eerder waren we verhuisd van De Hout naar het nieuwe stadion en dat voelde nog niet echt als een thuis. Sportief ging het de club voor de wind, alleen viel er qua sfeer nog een hoop te verbeteren. Wij zijn net na het laatste kampioenschap, en rond het faillissement van DSB opgericht, maar er was toen nog weinig oor voor supporters, want alles ging goed en het stadion zat altijd vol.”
“De bomen groeiden in die tijd tot in de hemel dus er was ook weinig aanleiding voor. Plus je had toen nog Dirk Scheringa. Hij heeft natuurlijk heel veel betekend voor de club, maar had niet heel veel met andere meningen. Als hij iets in zijn hoofd had, moest dat gebeuren. Daarnaast had je nog een supportersraad, alleen was die ook geen lang leven beschoren. Er sluimerde al langer onvrede en rond 2009 zijn we toen met Victoria gestart om er echt iets aan te doen om de rol van supporters binnen AZ te versterken.”
Pascal: “Ik stond toen medio september met Rick Menzo op een verjaardag en het is dan wel grappig hoe zulke dingen gaan. Ik kreeg vervolgens ’s avonds laat een mailtje met ‘We hebben het toch gehad over de oprichting van een nieuwe SV? Ik ga dat fixen, maar jij moet de penningmeester zijn want jij werkt bij een bank en die en die doen ook mee’, er zat een bijlage bij met de opzet en ‘de mazzel’. Zo zijn we begonnen.”
Toen we net in het nieuwe stadion kwamen was het aanvankelijk nog best wel sfeervol, zeker met Europese wedstrijd. Je zag dat echter na verloop van tijd afnemen. Is dat voor jullie ook een motivatie geweest om de handschoen op te pakken en de sfeer te verbeteren?
Matthijs: “Ja dat was zeker ook het geval. Je zag de sfeer toen in de laatste jaren van De Hout, met de successen onder Co Adriaanse, toen was alles fantastisch. Je had toen zulke geweldige wedstrijden dat de sfeer eigenlijk altijd wel goed was. Met het nieuwe stadion kreeg dat ook wel een boost, zeker ook omdat alles nieuw was en je met het dubbele aantal mensen zat. Toen we daar echter langer zaten zag je dat afnemen. In 2009 verdween de wachtlijst ook langzaam maar zeker en het was niet altijd meer uitverkocht. Wat daar misschien het voordeel van was is dat AZ ook harder moest werken om het stadion vol te krijgen en ook wat meer openstond voor ons.”
“We bemoeiden ons daar ook tegenaan, wat ze soms ook wel irritant vonden, en we waren het ook lang niet altijd met elkaar eens, maar ze zagen wel het belang om een goede band met elkaar te hebben. We hadden ook best goede ideeën om het stadion vol te krijgen en met het staanvak zie je bijvoorbeeld nu wel een plek waar jongeren zich thuis voelen. Zo trek je dus ook weer nieuwe supporters naar het stadion.”
Pascal: “Wat ook wel een grote drijfveer was, was het lukraak uitdelen van stadionverboden. En daar zie je nu eigenlijk pas een kentering in met de aanstelling van de SLO, dat er meer ruggespraak is. Je krijgt nu de kans je verhaal te doen, en er wordt door meerdere mensen naar gekeken. Met Victoria hebben wij daar ook wel eens gesprekken over gehad, maar vonden toen nog geen gehoor. Maar kan je nagaan dat we daar twaalf jaar geleden eigenlijk al mee begonnen zijn.”
“Ik kan me nog herinneren dat we tegen FC Groningen die grachtenactie hadden. We waren toen net begonnen en hadden 70 leden, dus het was vooraf nog wel even spannend om te kijken hoe dat zou uitpakken. Social media kwam toen net op, dus we konden wel veel mensen bereiken. Uiteindelijk stond de gracht helemaal vol en deden zelfs de supporters van Groningen ook mee. Onze mailbox ontplofte daarna ook echt met nieuwe aanmeldingen en dat was ook wel een wake up call voor AZ en Gerbrands destijds.”
“Maar je merkt wel dat elk bestuur toch wel weer het idee heeft dat ze het alleen kunnen. We hebben een paar jaar geleden tegen NAC gehad dat een vak leeg bleef, terwijl we van tevoren hadden gewaarschuwd om wat met onze kritieken te doen. Dat gebeurde echter niet en vervolgens hoorde je ook in de media dat het bij een gemiddelde begrafenis gezelliger is. Dat doet natuurlijk wat met de reputatie van een club en Eenhoorn was toen ook echt not amused. Wij zijn echter altijd van het overleg, maar als je je zin doordrukt dan doen we het op deze manier.”
Matthijs: “Het was in die periode daarna ook wel wat onrustig want er waren wat opstootjes met stewards, er werd wat vuurwerk afgestoken en dat liep allemaal niet zo lekker. Dat heeft ook wel een beetje de doorslag gegeven om die SLO aan te stellen en sindsdien gaat het een stuk beter. De aanstelling van de SLO was ook wel een van onze punten om de relatie tussen de supporters en de club te verbeteren en dat is een belangrijke mijlpaal.”
Als we kijken naar het nieuwe staanvak dan is dat toch ook wel een mooie mijlpaal, zeker zo vlak voor het moment dat jullie stoppen?
Matthijs: “Dat klopt. Al heeft dat ook nog wel wat voeten in de aarde gehad. Het was echt een kwestie van de aanhouder wint. In het begin liep dat allemaal niet zo soepel omdat je vakken opnieuw moest indelen en er moest een onderzoek komen naar de zichtlijnen. Uiteindelijk hebben we brutaal een oproep gedaan en zijn we tijdens een bekerwedstrijd gewoon beneden bij elkaar gaan staan en zag je direct het resultaat. Er stond een mooie groep onderaan het vak, er was veel sfeer en het trok jongeren aan.”
Pascal: “En er was ook best wel wat scepsis. Ik herinner me nog dat ze aan het begin zeiden dat we het nooit vol zouden krijgen. Als je dan nu het resultaat ziet. We begonnen met 600 man, nu zijn er nog eens zeven extra rijen bij gekomen en er zijn nog maar tien plaatsen beschikbaar.”
Roy: “We zitten nu op 1160 seizoenkaarten voor de vakken W en X1, dat is al bijna een verdubbeling ten opzichte van toen. Als dat op deze manier doorgaat, met de sfeer zoals tegen PSV, dan zal de volgende stap zijn om X2 erbij te trekken. Ik denk dat het mooi is voor de Loyals om daarmee verder te gaan, dat wij die voorwaarden hebben gecreëerd en dat dat nu verder moet gaan groeien.”
Pascal: “Wat misschien trouwens ook wel mooi is om nog te vertellen: In het verleden reed de Retteketet Tours bus waarmee men naar uitwedstrijden kon gaan. Dat is toen een aantal keer gigantisch uit de hand gelopen, met politie erbij enzo. AZ heeft toen gezegd dat er nooit meer busreizen georganiseerd zouden worden buiten de club of de SV om.”
“Maar wij vonden dat het moest kunnen, dus hebben we dit toch weer ter sprake gebracht en de eerste reactie van de club was dat dat niet ging gebeuren. Wij hebben Rob Koning toen even uit laten razen en aangegeven dat wij ook gewoon een vereniging waren met statuten en dat de reis op onze verantwoording zou zijn. Hierna greep Gerbrands in en vroeg aan Rob Koning wat nu eigenlijk de praktische bezwaren waren. Die waren er niet echt en toen is besloten ons een kans te geven.”
Roy: “De eerste wedstrijd was toen naar FC Twente uit, dat ging goed, waarna we het daarna nog een aantal keer hebben georganiseerd. Ook op dit punt hebben we dus laten zien dat beleid kan veranderen. En nu ook met de SLO, als er bussen zijn dan kan dat wel weer gewoon.”
Pascal: “Als je het dan hebt over veranderend beleid dan is het tunneltje ook wel een mooi voorbeeld. Dat moest onder Gerbrands gewoon zo blijven en als je dan nu ziet hoe mooi het is geworden met de graffiti en hoeveel meer sfeer dat creëert, ook in het stadion, dan is dat gewoon mooi om te zien. Dat zijn allemaal kleine dingen, maar bij elkaar opgeteld maakt het toch wel een verschil.”
Als je dan kijkt naar al de doelen die jullie jezelf gesteld hebben en uiteindelijk ook gerealiseerd zijn, op welke zijn jullie dan het meest trots?
Pascal: “Dat is eigenlijk een combi. Het feit dat er nu een staantribune is en dat daar een echt biertje gedronken kan worden. Dat laatste hebben we toen nog een discussie over gehad met de toenmalige burgemeester. Die stelde dat er met drank op zoveel meer narigheid gebeurde in het stadion, alleen is Matthijs dat even na gaan kijken op basis van landelijke cijfers en dat bleek helemaal niet zo te zijn.”
Matthijs: “We hebben toen voorbeelden aangedragen van stadions waar al wel bier werd geschonken en ook contacten gelegd zodat de burgemeester daar navraag kon doen over de situatie. Uiteindelijk is dat na een motie in de gemeenteraad erdoor gekomen en na een pilot definitief ingevoerd. En als ze nu zien hoeveel ze eraan verdienen dan willen ze er natuurlijk nooit meer van af.”
“Wat ik trouwens ook nog wel een mooie vind, en dat heeft Jeroen van der Weijde voornamelijk geregeld, dat is het monument bij De Hout. Daar was natuurlijk niks. Ze hadden daar die woonwijk gebouwd en er was niets dat eraan herinnerde dat daar ooit een stadion had gestaan. Dus het is mooi dat daar nu ook een tastbare herinnering aan is.”
Roy: “De staantribune en nu de safe-standing erbij! Wat een vooruitgang is dat geweest. Als we nu nog bovenin hadden gestaan was de sfeer nog ver te zoeken geweest en hadden we waarschijnlijk ook niet zo kunnen groeien, omdat het dan niet aantrekkelijk was geweest voor jongeren. Je ziet op de sfeervakken nu steeds meer jeugd komen. Dat is fantastisch, want dat is de toekomst. Verder ben ik ook trots op het doek achter de Ben-Side dat de vakken meer identiteit heeft gegeven.”
Aan de ene kant hebben jullie de laatste jaren natuurlijk veel dingen voor elkaar gekregen, alleen staan er in de nabije toekomst ook nog veel dingen op de rol. Denk daarbij aan het doortrekken van de tribunes richting het veld, de omloop die gerealiseerd gaat worden… Stoppen jullie dan eigenlijk niet één of twee jaar te vroeg?
Matthijs: “Wat dat betreft kan je natuurlijk altijd doorgaan, er zijn altijd wel dingen te doen. Afgelopen jaren hebben wij veel projecten opgepakt, zoals bijvoorbeeld ook de muurschilderingen onderaan de Ben-Side en het doek Van Alkmaar de Victorie bovenin. We zijn alleen wel in een heel andere fase beland dan toen wij in 2009 begonnen. Alle hoofddoelen van toen hebben we behaald. Het staanvak is er en de band met de club is veel beter, net als de sfeer in het stadion. Het is wat dat betreft ook wel een mooi moment en logisch om het stokje over te dragen aan jongens die nu begin twintig zijn. Die nu de ambities en de tijd hebben om daar veel mee bezig te zijn. De voorwaarden zijn geregeld, nu moet het verder gaan groeien.”
Roy: “Ik denk dat we de afgelopen jaren ook mooi hebben kunnen zien dat er een mooie dynamiek is ontstaan. Je hebt natuurlijk de Alkmaar Fanatics gehad, je hebt de RWF gehad, het is altijd een beetje lastig om daar een vast orgaan in te krijgen, maar ik denk dat je nu met de Loyals ook wel een goede combinatie hebt. Dat je het allemaal onder één dak hebt. En wat Victoria betreft, we blijven actief op de tribunes dus als dingen ons echt niet aanstaan of ergens bij kunnen helpen dan zullen we echt wel van ons laten horen.”
Matthijs: “Je had bovendien anders ook drie partijen gehad, met de SV, de Loyals en ons. Dat was misschien ook een beetje teveel overlap geweest. Ik denk dat het ook goed is om de structuur soms een beetje te veranderen, dus wat dat betreft is het ook wel mooi dat de Loyals nu de kans hebben om de ruimte te pakken die nu ontstaat.”
Pascal: “Ik vind het ook heel mooi hoe ze dat gezegd hebben, dat wij het fundament voor hun hebben gelegd, dus ik heb er alle vertrouwen in dat zij dat nu op gaan pakken en zelf gaan knallen. Alle randvoorwaarden zijn er. De akoestiek, een vol staanvak, dus alle ingrediënten zijn aanwezig om er een succes van te maken.”
Hebben jullie ook echt met de SV en de Loyals gesproken voor jullie de knoop doorhakten om te stoppen en heeft dat nog invloed gehad op jullie beslissing?
Matthijs: “Dat laatste uiteindelijk niet meer, maar we zijn natuurlijk niet over één nacht ijs gegaan. We hebben de laatste jaren ook wel nagedacht over wat onze rol en bestaansrecht is. We hebben er de laatste jaren ook niet veel leden meer bij gekregen en die ook niet echt actief geworven, al was dat ook geen doel op zich.”
“Wij dachten er echter wel over na hoe we verder wilden gaan. Wat voor ons wel belangrijk was, dat was dat we het goed over konden dragen. Dus niet dat wij stoppen en dat de kansen die er nog liggen onbenut blijven. Dat zou zonde zijn. We hebben dus wel gekeken of er mensen waren die ons konden opvolgen, met of zonder de naam Victoria. Met de Loyals diende die opvolging zich uiteindelijk aan. Dat maakt dat dit een goed moment is om een stapje terug te doen.”
Pascal: “Wat ook wel mooi is dat is dat Martijn Benjamin, een van de oprichters van Victoria, nu ook is verbonden aan de Loyals op het gebied van IT en merchandising. Ook Roy gaat door bij de Loyals. Matthijs blijft actief bij het nationale Supporterscollectief Nederland, dus het is niet zo dat alle namen ineens helemaal van het toneel verdwijnen. En ik blijf vanzelfsprekend net als de anderen ook zoveel mogelijk de wedstrijden bezoeken.”
Tot slot: Jullie hebben zelf al jullie doelen bereikt, maar hoe zien jullie de supportersbeleving in de toekomst? Zijn er nog wel dingen die de SV of de Loyals op moeten pakken?
Matthijs: “Er is altijd wat te doen natuurlijk. Je moet er altijd scherp op blijven zitten, de relatie met de club goed houden en die contacten goed onderhouden. Er zijn rond uitwedstrijden altijd wel dingen te organiseren, daarnaast zijn er altijd nieuwe doelen. We hebben nu een vol staanvak en het volgende doel kan zijn om dat weer groter te maken. Dus er is altijd wel iets, al vind ik het vooral aan de Loyals en de SV om daar keuzes in te maken. Mijn persoonlijke doel zou zijn om dat staanvak uit te breiden. Het zou mooi zijn als we over een paar jaar X2 daar bij kunnen trekken.”
Roy: “Er zijn nog heel veel dingen te bereiken. Denk aan een eigen home waarin er wat meer aansluiting is voor de jongeren. Verder is de omloop met horeca die er dit seizoen moet komen al een mooie verbetering. Uitbreiding van X2 richting safe-standing is ook zeker iets wat op termijn mogelijk moet zijn.”
“Eenheid krijgen tussen de fanatieke supporters (jong en oud) is een mooi doel wat de Loyals voor ogen hebben. Niet meer de losse groepen, maar echt samen sfeer maken, samen optrekken, samen in gesprek blijven wat beter kan voor ons supporters. Het seizoen is op dit moment nog jong, maar de sfeer wordt steeds beter en het zou mooi zijn als deze lijn alleen maar verder gaat stijgen. Doel is uiteindelijk dat de sfeer op de Ben-Side (sowieso hele stadion) zo goed gaat zijn dat iedereen denkt; hier wil ik graag bij horen!”
Pascal: “Mijn advies zou vooral zijn: Hou ze wakker. Daar ben je als supporter echt belangrijk in. Als je je als supporter een tijd niet laat horen dan gaat de club gewoon zijn eigen weg en dat heb je het afgelopen jaar goed kunnen zien. Alle begrip natuurlijk over de situatie met het dak, maar wat ons vooral heeft gestoord is dat iedereen wel al had verlengd en helemaal niks hoorde vanuit de club. Uiteindelijk kregen we dan allemaal een kaartje met de verkeerde lay-out van hoe het stadion eruit zou komen te zien. Dat was als bedankje voor het verlengen, maar kwam een paar weken voordat we weer opnieuw moesten verlengen.”
“Op dat punt heb ik zoiets van ‘denk toch eens meer aan je supporters’. Ik snap dat ze het druk hebben, en dat dit voor het bestuur een van de grootste tropenjaren zijn geweest in de historie, maar de supporters zijn de levensader van de club en die moet je ook koesteren. Ik hoop dat die kritische blik wordt voortgezet. Je moet gewoon die pain in the ass blijven.”