Columns

Verdedigende puzzel tot de winterstop

Het is puzzelen in de verdediging bij AZ, zeker na de rode kaart van Derrick Luckassen in de wedstrijd tegen PSV. Zijn vermoedelijke schorsing komt bovenop de blessures van Jop van der Linden, Jan Wuytens en Ridgeciano Haps, waardoor het behelpen is voor de technische staf van trainer John van den Brom. Afgelopen zondag zat er Eindhoven zelfs niet eens een verdediger op de bank. Grote vraag is hoe AZ omgaat met de schaarste in de defensie, te beginnen vrijdag in de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag.

Het is puzzelen in de verdediging bij AZ, zeker na de rode kaart van Derrick Luckassen in de wedstrijd tegen PSV. Zijn vermoedelijke schorsing komt bovenop de blessures van Jop van der Linden, Jan Wuytens en Ridgeciano Haps, waardoor het behelpen is voor de technische staf van trainer John van den Brom. Afgelopen zondag zat er Eindhoven zelfs niet eens een verdediger op de bank. Grote vraag is hoe AZ omgaat met de schaarste in de defensie, te beginnen vrijdag in de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag.

Middenvelder Ben Rienstra werd in de bekerwedstrijd tegen Telstar eind oktober al centraal ingezet, maar ideaal is deze optie niet. Dan zijn er nog twee talentvolle spelers die momenteel spelen voor Jong AZ: de 19-jarige Joris Kramer en de 18-jarige Pantelis Hatzidiakos. Opvallend genoeg zaten deze twee mannen niet bij de selectie voor de wedstrijd tegen PSV. In plaats daarvan nam AZ de aanvallende middenvelder James Efmorfidis mee. Daardoor werd na de rode kaart voor Luckassen uitgeweken naar invaller Rienstra, de enige controleur die de bank telde in Eindhoven.

Dat roept de vraag op hoe AZ aankijkt tegen de talenten uit de veelgeprezen jeugdopleiding. Acht AZ Kramer en Hatzidiakos wel klaar voor het echte werk? Of wil Van den Brom ze juist rustig brengen en niet uit nood opeens in het diepe gooien? Het lijkt erop dat op deze vragen deze week een antwoord moet komen.

Vlaar als ‘Waterreus’

Anders rest AZ ook nog een derde mogelijkheid: Ron Vlaar. De international traint al bijna twee maanden mee met AZ na zijn revalidatie van een knieblessure, maar tekende (nog) geen contract. Mits hij inmiddels volledig fit is zou het een optie kunnen zijn om de oud-AZ’er in elk geval tot de winterstop te contracteren. Op die manier kan Vlaar wedstrijdritme opdoen voor een eventuele transfer in januari, terwijl AZ er in de laatste vier wedstrijden een degelijke optie bij heeft.

Vlaar zou niet de eerste zijn die slechts een paar wedstrijden in actie komt voor AZ. Doelman Ronald Waterreus tekende op 4 december 2006 en speelde nog die maand zes wedstrijden voor AZ ter vervanging van de geblesseerde Joey Didulica en Khalid Sinouh voor hij in de winterstop naar de Verenigde Staten vertrok. Eenzelfde constructie met Vlaar zou AZ ook nu uit de brand kunnen helpen. Als AZ de competitie half januari hervat is Luckassen weer inzetbaar en zijn waarschijnlijk alle drie de geblesseerden ook weer fit.

R.R
City of Dreams! Groundhopper, heerlijk om in andere stadions te komen (nationaal, internationaal).

  14 Comments

  1. – Ron Beton proberen vast te leggen;
   – Kramer en Hatzidiakos gewoon opstellen! We hebben niets te verliezen en het zal niet de 1e keer zijn dat
   een probleem leidt tot een prachtige doorbraak van een jonge speler

   1. Mee eens! Als je ze zegt van.. Gewoon lekker je eigen spelletje spelen en knallen met die hap.. Kan er best wat leuks uitkomen. In het verleden al meer gebleken.

  2. Het zal een hele klus worden om van deze speeltuin voetballers met weinig of geen voetbalgochme met weinig power en body een sluitend geheel te maken. Het is ook de Hollandse ziekte dat de spelers fysiek te weinig brengen en in Europa niets meer presteren.Wat nu beste jeugdopleiding!! Kijk naar jong oranje en je ziet het! Wakker worden allemaal!!

  3. In de winterstop grondig zoeken naar versterking. linker-cv

   1. Je hebt daar al 2 man lopen.. Waarvan 1 de goed spelende Haps.. Liever een sterke centrale

  4. Veel werk te doen voor Max Huiberts…keiharde aanpak lijkt logisch!

   1. Wat bedoel je dan precies? Wees even concreet, dan heeft AZ er wellicht iets aan.

  5. Het huidige voetbal is heel fysiek geworden en mentaal hard dat zien we toch…..heel Nederland slaapt al jaren,en door het incidentele succes op het WK zijn er geen bellen gaan rinkelen. Mijnsinzien kan AZ het gebrek aan kwaliteit met stevig fysiek compenseren. Eenvoudig gezegd …de beuk erin zoals de ervaren Coutinho ook zegt! Dit weet iedereen en is geen nieuws! Neem nu het niet kunnen koppen…in de tijd van de Molenaars stonden er kopgalgen om de sprongkracht duidelijk te verbeteren! De huidige verdedigers bukken of komen niet hoger dan een schoenendoos!! Hoedt is een voorbeeld zo het moet. Ik heb de wijsheid niet in pacht maar zo zie ik het.
   En ik vind het sympathiek dat je naar mijn mening vraagt.

   1. Inderdaad is voetbal tegenwoordig min of meer krachtsport. AZ heeft wel wat lichte jongens rondlopen, hoewel ik ook vind dat een aantal spelers er af en toe lekker in knalt!
    Toch ben ik ook van mening dat je aan spierkracht en techniek niets hebt als het in de ‘bovenkamer’ niet goed zit. Er zijn allerlei theorieën, waar het op neerkomt dat elke speler enorm veel energie kan geven als de mindset/motivatie klopt. Dus we moeten iemand vinden die de energie icm zelfvertrouwen kan ‘releasen’. Dat kan Brom en/of andere specialisten.
    Any given sunday met de speech van Al Pacino al eens bekeken? Inch by inch!!!

    1. Helemaal mee eens, daarop selecteren en niet alleen op kunststukjes met een bal maar op spelinzicht en mentaliteit

  6. Waarom heeft az nu pas een probleem in de verdediging!!!!
   Gouweleeuw vd linden zijn het probleem. ….
   zet ajb kramer en hatzidiakos er in.
   knallen vanaf de eerste tot laatste minuut.

  7. Op balbezit spelen is saai om naar te kijken….Zie Manchester United het publiek gaat zich vervelen. De fans komen voor passeeracties vliegende scharen en stevige duels. En spelers die hun mouwen wel even opstropen ipv robotachtig geschuif en niet teveel opdrachten John! Dan wordt het weer leuk!

  8. De rechtsachter is het probleem, haalt er geen enkele voorzet uit, wordt voorbijgelopen en Goudeleeuw moet hierop anticiperen en daardoor vallen gaten in het centrum, het probleem aanpakken… dus de veroorzaker van het probleem

   1. Volledig mee eens
    deze jongen is echt niveautje zaterdagmiddag pils elftal
    om een zak uien moet ik minder janken. 90 procent van zijn acties is direct inleveren bij de tegenstander gisteren kwam daar ook de goal weer uit .

  Comments are closed.

  0 %