Columns

Verblind door ambitie, verwend door succes

Vier schamele thuisoverwinningen, ontelbaar veel – onnodige – gelijke spelen, Europese overwintering en een verrassende plek in de bekerfinale. Het seizoen van AZ in een notendop. Puur kijkend naar de feiten, hebben we opnieuw weinig te klagen. Bij het gros van de Eredivisie-clubs gaat met deze resultaten de vlag uit. Toch verkeert AZ in een neerwaartse spiraal. Probeer dat maar eens duidelijk te maken aan een doorsnee voetbalsupporter. Grote kans dat het je niet lukt. Precies daarom een uitdaging, die ik graag aan ga.

Een club die de ambitie uitspreekt om de traditionele top drie aan te vallen, daar mag je iets van verwachten. Dominant voetbal, aanvallend en aantrekkelijk spel. De wil om te winnen en de kwaliteit om te winnen. Vooropgesteld: AZ verkocht afgelopen zomer, met groot financieel succes, verschillende dominante en bepalende spelers. Een gemis dat niet eenvoudig op te vangen is. Bovendien een vuurdoop voor Max Huiberts in zijn rol als technisch directeur. Nee, niet alle aankopen hebben bewezen een versterking te zijn. Ja, ook met deze ploeg is AZ het aan z’n stand verplicht om ‘best-of-the-rest’ te worden. Op papier dan. Op het veld komt deze constatering in níets tot uiting.

Daar zijn schuldigen voor aan te wijzen. Althans, vanuit mijn beperkte voetbalkennis en emotionele betrokkenheid bij de club. Ik ben immers niet in het bezit van een trainersdiploma noch heb ik de ervaring als actieve voetballer van onze hoofdtrainer en technische staf. Voor mij, als – vaak beschonken – buitenstaander, blijkt uit alles dat het overgrote deel van deze selectie kampt met een gebrek aan vertrouwen. Een constatering waarvan ik inmiddels begrepen heb dat deze akelig dicht bij de waarheid ligt. Niet zo gek. Tot het moment, enkele weken geleden, waarop John van den Brom aankondigde met een vaste formatie naar de bekerfinale toe te willen werken was, behoudens een handvol zekerheden, geen enkele speler zeker van een basisplek. Sterker nog, en dan chargeer ik: één verkeerde pass kon betekenen dat de betreffende speler de daaropvolgende wedstrijd de bank of tribune mocht warmhouden.

Wisselkampioen

Geen enkele trainer in de Nederlandse Eredivisie, wisselde zo vaak als Van den Brom dit seizoen. Ook ná zijn aankondiging met een vaste basis naar De Kuip toe te werken kon John het niet laten om, in enkele gevallen noodgedwongen, te husselen met de basiself. De bevestiging dat John overmeesterd is door twijfel, net als hij dat het hele voetbaljaar al is. Gevangen in zijn eigen tekortkomingen. Daarnaast presteerde hij het dit seizoen verschillende keren om zijn eigen spelers, openlijk, live op tv af te serveren. Met naam en toenaam werden schuldigen aangewezen. Dat lijkt mij absoluut niet de juiste tactiek om een hechte groep te smeden. Een groep spelers die voor de trainer en voor elkaar door het vuur gaat. Spelers stralen, zo durf ik te constateren, in alles uit geen vertrouwen in de trainer en de speelstijl te hebben.

Nu het woord tactiek toch gevallen is, wil ik de kwalificatie ‘tactisch onmachtig’ ook op het AZ-cv van Van den Brom toeschrijven. Spelers worden op posities geposteerd waar zij zich overduidelijk niet prettig voelen. Net als het onvermogen om gedurende wedstrijden in te spelen op tactische omzettingen van zijn collega’s in de andere dug-out. Uiteraard mag ik de absurditeit van het wisselbeleid – waarbij Van den Brom in zijn zoektocht dit seizoen zelfs de publieke roep om spelers als Mühren en Van Overeem op te stellen of in te laten vallen – niet vergeten. Om vervolgens Mühren op ‘tien’ op te stellen. Hóe dan?! Naar het schijnt heeft hij daar een wedstrijd of zes gespeeld. Ik heb hem niet gezien. Met drie échte nummers tien bovendien een belachelijke keuze. Net als de huidige keuze voor Alireza Jahanbakhsh, die continu voor dreiging zorgt op de flank en als rechtsbuiten de spits van spaarzame bruikbare ballen voorziet, op ‘10’. Een nieuwe noodgreep, waarvan vrijwel iedereen ziet dat het niet werkt. Behalve John en z’n staf, uiteraard.

Resumerend: we mogen stellen dat John én zijn staf niet het vermogen hebben om een wedstrijd te lezen. Of zelfs kiezen voor een compleet verkeerde tactiek en deze in de rust met enkele noodgrepen, in geslagen positie, proberen te herstellen (Feyenoord-thuis!). Hoe dan ook. Het zorgvuldig bijgehouden lijstje met tactische miskleunen stel ik beschikbaar voor AZ en John, mocht daar behoefte aan zijn.

Veiligheid voor creativiteit

Terugkomend op de ambitie van AZ om de top aan te vallen. Sinds wanneer is een opstelling waarin vier verdedigers en een middenveld met twee controlerende cq verdedigende middenvelders een uiting van die ambitie? Tegen topclubs extra zekerheid inbouwen, daar valt iets voor te zeggen. Iets wat overigens nul resultaat heeft gehad, op een gelijkspel tegen Ajax na. Maar deze tactiek hanteren tegen laagvliegers als Roda JC, Go Ahead Eagles, NEC, Sparta…? Wat voor signaal geef je daarmee af? In niets blijkt daaruit de wens om tegenstanders de wil op te leggen. Dat is de ene kant van het verhaal.

Prima, het kan tactisch of voetballend weleens tegenzitten. Wat in die gevallen opvalt is de gemakzucht waarmee AZ een voorsprong verspeelt of zich gewillig laat vernederen door mindere goden. Fouten, die maken alle spelers. Dat is ook voetbal. Maar, wat het meest opvalt is het totale gebrek aan strijdlust. Uitzonderingen daargelaten. In een seizoen waarin AZ, naar schatting, inmiddels vijftig wedstrijden heeft gespeeld, springen louter de eerste helft van Ajax-thuis, de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen en het thuisduel met Zenit Sint-Petersburg er positief uit. Een vrij schamele balans, als u het mij vraagt. Ja, ik weet dat we Heracles volledig van het veld speelden. Maar, de Almeloërs waren – laten we het voorzichtig stellen – op dat moment niet in goeden doen. En ja, ik weet ook dat AZ ‘genaaid’ is door arbitrale dwalingen (Heerenveen-thuis, Vitesse-thuis, Sparta-uit).

Feit blijft dat er teveel spelers met het spreekwoordelijke schone broekje van het veld stappen. Ik kan het de spelers, hoe curieus ook misschien, niet kwalijk nemen. Ik zoek de oorzaak in het reeds eerder genoemde en in hetgeen wat nog komen gaat. Want ook dat is in mijn optiek een zwaktebod van de staf. Een staf is medeverantwoordelijk voor het ‘op scherp’ zetten van spelers. Te vaak stapt AZ zonder die onbegrensde wil om te winnen het veld op. Een sliding in de eerste minuut, direct een stevig duel of desnoods een schot van afstand. Door meteen te laten zien dat er in Alkmaar niets te halen valt, maak je een statement. Bij de tegenstander én bij de supporters. Want ja, zo simpel zijn we. Een stadion wakker schudden, dat is écht geen hogere wiskunde. Strijd. That’s all. De minimale verwachting van een fan. Brengt mij op het volgende onderwerp. De supporters.

Steeds meer lege stoeltjes

Een vol, sfeervol stadion, bereik je door supporters te vermaken óf te pleasen. Kan het niet mooi, dan maar lelijk. Hoewel de kans groot is dat AZ hier een draai aan weet te geven, zijn er tijdens thuisduels meer en meer lege stoeltjes zichtbaar. Dat heeft zo z’n redenen. En nee, dat is niet alleen de schuld van AZ, John van den Brom of ‘het beleid’. Ook supporters zelf zijn hier debet aan. Ik ga hier voorzichtig mee om, het is een heikel onderwerp. Eerst het eenvoudige deel: supporters willen vermaakt worden of willen passie zien. En het liefst resultaat. Dit seizoen, zoals te lezen valt in de eerste zin van dit epistel, is het ronduit pover wat AZ in eigen stadion presteert.

Het voetbal is om te janken. Dat is het belangrijkste punt. Door de Europese overwintering (moeilijke groep ook, nou nou!) worden we op z’n zachtst gezegd niet verwend met gunstige speeldagen en dito tijdstippen. Met als gevolg dramatische half-één-wedstrijden. Ik denk dat het gebrek aan animo voor deze duels voor alle Eredivisie-fans geldt. Echter, ook tijdens andere duels – zelfs die op zaterdagavond – worden tribunes leger en zijn hebben we de sfeer ergens in februari – Cambuur-thuis, uitzonderingetje! – definitief gedag gezegd. Bovendien zijn we ook een stelletje verwende kleuters, natuurlijk. Elk jaar Europees, bekersuccessen, zelfs landstitels. Elke prijs is bijzonder. Historie. Er komt een moment dat Excelsior-thuis om 12.30 uur dan niet de ideale gelegenheid is om je stembanden aan gort te schreeuwen. Zeker in een seizoen waarin het winnen van thuiswedstrijden vrijwel onmogelijk lijkt. Dat mogen we onszelf aanrekenen. Althans, ik reken het mezelf aan.

AZ en supporters: vind elkaar!

Toch is het enerzijds niet los te zien van hetgeen dat op het veld gebracht wordt, maar anderzijds ook niet van hetgeen ‘achter de schermen’ gebeurt. Ik ga mijn vingers er niet aan branden. Voor beide kampen valt iets te zeggen. De fanatieke jongens die ervoor kiezen niet te komen of niet meer mógen komen. Voor AZ dat – over het algemeen – de regeltjes wel zeer nauwkeurig naleeft of móet naleven door druk van de gemeente, politie en KNVB. Waar twee kijven, hebben twee schuld. De manier om tot elkaar te komen is overleg. Iets waar, zo heb ik begrepen, hard aan gewerkt wordt. Laten we hopen dat er begrip komt. Voor mij persoonlijk staat één ding buiten kijf: de club gaat voor alles. Ook ik verbaas me over de gang van zaken in sommige gevallen tussen supporters en AZ. Ik begrijp AZ en ik begrijp de supporters. Iets met mijn leeftijd enzo. Hoe dan ook. Dat is een zaak tussen de club en de fans en daar wordt aan gewerkt.

Toch gebeuren er dingen, wat ook in dit straatje past, die ik níet kan plaatsen. Dingen waar ik simpelweg pissig van wordt. Dingen die mij uiteindelijk besloten hebben jullie te vervelen met dit achterlijk lange relaas. Als de Fanpage überhaupt de moeite heeft genomen dit verhaal te plaatsen. Ik stoor me mateloos aan het stilzwijgen van AZ. En dan met name de mensen die verantwoordelijk zijn. Geen woord over de matige resultaten (behalve Lyon-uit), tactische blunders, lege tribunes, het slechte voetbal en het gebrek aan of de stagnering van de ontwikkeling van jonge talenten.

‘There are no American troops in Iraq!’

Negatieve reacties worden online genegeerd of in het stadion van tevoren ‘onschadelijk’ gemaakt. Na een nederlaag gaat het social media-team van AZ, zonder wanklank, doodleuk over tot de orde van de dag. Nee, daar zitten we op te wachten. Een spandoek met een knipoog wordt zonder pardon geweigerd door stewards, de voorzichtige spreekkoren dat John wellicht beter af is bij een andere werkgever leiden tot verbaasde reacties. In álle geledingen. Iets waar ook de media mede schuldig aan zijn. Wellicht ligt het mediapartnerschap van partijen als (RTV) NH en het Noordhollands Dagblad daaraan ten grondslag. Op geen enkele wijze wordt Van den Brom aan de tand gevoeld of melding gemaakt van de actuele, zorgelijke ontwikkelingen. Alleen De Telegraaf durft kritische vragen te stellen. Maar, tsja, wie buiten Noord-Holland (ja, gechargeerd!) bekommert zich om het wel en wee van AZ? Wel lekker makkelijk voor de verantwoordelijken. Geen kritische vragen krijgen, betekent geen lastige antwoorden geven.

In niets geeft AZ te kennen dat het eens zo geroemde aanvallende spel is verworden tot een inspiratieloze, initiatiefloze en vooral irritatie opwekkende verplichting. En dat voor een club die pretendeert innoverend te zijn, voor een club met de beste jeugdopleiding van Nederland – two years in a row, baby! – en een fonkelnieuw trainingscomplex. Voor zo’n club is het schrijnend dat juist wordt gekozen voor een trainer van uit het ‘old boys network’. Een trainer die níet het verschil maakt. Een trainer die níet de juiste snaar weet te raken bij zijn spelers. Ja, we zijn derde geworden. Ja, we zijn vierde geworden. Ja, we staan in de bekerfinale. Geen toevalstreffers, maar wel beïnvloed door niet te grijpen omstandigheden. De totale ineenstorting van Feyenoord, de wonderlijke opmars van Vincent Janssen en het ‘geluk’ van grotendeels een prima loting.

Win de beker en grijp in!

Mochten we… Nee, sorry. Omdat wij 30 april de KNVB Beker winnen, spreken we van een geslaagd seizoen. Méér dan geslaagd. Voor een club als AZ telt elke prijs, tot in de eeuwigheid. Dat weten en voelen we allemaal. Dondersgoed. Maar, lief AZ, wees verstandig. Kijk om je heen in het stadion, proef wat er leeft onder de vaste supporters, de fans en sponsors. Sluit je ogen en oren niet voor de negativiteit: reageer, grijp in. Als je grote ambities verkondigt, moet je er niet raar van opkijken dat fans beginnen te morren als het tegenvalt. Volgend seizoen moet het anders. Als het al niet te laat is. Daar gaat zelfs een bekerwinst niets aan veranderen. Of start het charme-offensief pas op het moment dat de seizoenskaarten verlengd moeten worden?

Deze column is geschreven en ingezonden door een fanatieke AZ-supporter. De naam en de gegevens van de schrijver zijn bekend bij de redactie. AZ mag altijd bellen voor een bakkie, aldus de schrijver.

Martijn Benjamin
Schrijft sinds 2004 voor AZFanpage en is vanaf 2010 eigenaar van deze heerlijke site. Heeft met In de Hekken nog een uit de hand gelopen hobby. Helpt in het werkende leven bedrijven aan goed scorende websites en shops met 072DESIGN. Doet ook nog wat met kleding bij PGWEAR Nederland.

  39 Comments

  1. ????????????

  2. Hij slaat de spijker op z’n kop
   Niet bemoederen maar actie
   Dit is niet t AZ dat wij als supporters willen zien
   Strijd en passie daar draait t om

   Forza AZ

  3. Waanzinnig goed artikel. Direct naar de AZ leiding sturen (persoonlijk afgeven bij Huiberts of Eenhoorn)

  4. Prachtig geschreven en de spijker op z’n kop, niets aan toe te voegen!
   Het wordt nu echt de hoogste tijd voor actie! Dit is een hele grote witte zakdoek waar volgens mij de hele achterban achter staat.
   Wordt tijd dat deze keurige uiteenzetting en een uitdraai van het forum van het laatste half jaar aangetekend aan het bestuur en de staf wordt verstuurd om zekerheid te hebben dat ze de boodschap wel doorkrijgen voor het geval ze zo weinig betrokken zijn dat ze het forum niet lezen.

  5. Zeer goed geschreven. Helemaal mee eens! Kan dit stuk niet in een regionaal dagblad geplaatst worden? Hopelijk bereikt dit verhaal ook de AZ delegatie. Ik ben alleen bang dat men bij AZ niet verder zal komen dan de eerste alinea.

  6. Ik ben het er helemaal mee eens. Er wordt niets overdreven. Wat mij ook stoort is dat stilzwijgen van alles. Daarnaast ook het weglachen van het falen en de vele blunders die er dit seizoen gemaakt zijn. Hopelijk zijn ze bij AZ al keihard bezig om alles wat dit seizoen fout gaat volgend seizoen te voorkomen.

   Overigens mag het ook bij o.a. de tafel van kees wel kritischer. Met vragen over de successen van de jeugd en de verkopen kom je er makkelijk van af. Het wordt pas interessant wanneer je doorvraagt over de onzekerheid rond de contractverlenging van Van den Brom en het feit dat spelers niet beter worden.

  7. Goed geschreven??!
   Maar vergeet ook niet de vroege weglopers die het uitzicht verpesten voor de blijvers!
   Afgelopen zondag was het ook weer zover,weglopen en als het even spannend word gewoon voor de andere mensen blijven staan!

  8. Martijn, precies zoals het is. Niks aan gelogen.

  9. Ik hoop dat de jongens van het eerste vanavond naar Juventus Barcelona kijken tjonge jonge wat een wedstrijd! Hopelijk steken ze daar wat van op!

  10. Goed geschreven! Helemaal mee eens .

  11. Top geschreven. .
   Kan dit niet naar de clubleiding gestuurd worden???!!!
   En wat de toeschouwers betreft,,,,
   blijf eens zitten tot het laatste fluitsignaal! [email protected]

  12. Goed verwoord. AZ kan wel wachten tot de seizoenskaarten verlengd worden, maar dat zullen er weer een stuk minder worden dan vorig seizoen. Ik ga in ieder geval niet nog z`n seizoen aankijken, heb er nu al diverse achter elkaar meegemaakt en ben er nu wel klaar mee. Of er moet iets drastisch gaan veranderen, aanvallend voetbal, trainerswissel, op vertoon van je seizoenskaart naar zowel het 1e als het 2e

  13. John moet zijn ploeg weer op de been krijgen..Hoe John het gaat doen maakt mij geen zak uit desnoods belt hij Troost voor advies.

  14. Ben er ook wel klaar mee, als je afgelopen zondag met het mooiste weer van de wereld tegen beter weten in in het stadion ga zitten en dan krijg je zo’n waardeloze wedstrijd te zien moet je misschien ook wel de schuld bij jezelf neerleggen, gewoon thuis blijven. Het voetbal is gewoon veranderd, er is niks aan om naar te kijken. Alleen die filmpjes van die stadswandelingen werkt alleen maar irritatie op, ik wil filmpjes zien van trainingen waarop keihard gewerkt wordt aan corners nemen. Als je al wat ziet dan zijn het filmpjes uit de sportschool. Ik wil een team met alleen voetballers ipv bodybuilders.

  15. Prima stuk waarin veel van de fans zich zullen herkennen.
   Even heel concreet, er wordt om actie gevraagd, ingrijpen etc. Maar wat bedoelt de schrijver dan? Het ontslaan van John van den Brom? Is daarmee alles opgelost? Of is er meer?

   1. Hoe dan ook zal er spoedig een oplossing moeten komen. Naast de prestigieuze prijs loop je bij verlies vele miljoenen aan inkomsten mis (prijzengeld, tv-geld, bonussen, inkomsten vanuit supporters en eventuele sponsors en ga zo maar door). Er zal met enkel een paar wedstrijden voor de boeg toch echt wat moeten veranderen wil je winnen. Kan die ouwe Haar niet een paar tikken en schoppen uitdelen?

  16. Een top stuk !!!!! Prima !!!! Inderdaad, zoals oa. Gerben al suggereert; uitprinten dit stuk ( of kopieeren) en naar Huiberts, v.d.Brom, Eenhoorn en de Rvc sturen. Per post, via twitter, email, maakt niet uit. Iig dat ze het onder hun neus krijgen. In dit stuk staat precies wat er aan de hand is, waaraan het schoort.

   Eerst volgende keer een spandoek, of bordjes mee het stadion in met de tekst of ze die machtig goede stuk hebben gelezen.

   Een stuk uit mijn hart…….

   1. Btw. Heeft iemand voor mij de emailadressen van Huiberts, Eenhoorn, v.d. Brom ? Ik wil dit stuk aan ze doormailen nl. Ik heb het alverstuurd aan RTVNH en het NHD (Brinkman,Aarts)

    1. ik weet het niet zeker, maar ik vermoed:
     [email protected]
     [email protected]
     [email protected]

     1. Dank. Ik ga het stuk nu aan ze door sturen Als de adressen goed zijn kunnen ze iig niet zeggen dat ze het niet wisten wat er onder de supporters leeft. (Weten ze wel, maar ze zijn selectief doof en blind)

    2. Ben bang dat het NHD er niets mee doet. Allemaal slappe hap (zie vandaag weer dat pretentieloze artikel over Van Eijden waar geen enkel venijn uit straalt). Allemaal weer zo slap.
     Denk dat Brinkman en Aarts doodsbang voor Huiberts zijn.

  17. Complimenten aan de schrijver, een zeer sterk en overtuigend geschreven betoog. Hoop dat het wat oplevert..

  18. Goed stuk !…ik merk aan mezelf de laatste wedstrijden dat ik met tegenzin naar het stadion ga…en iedere keer wordt mijn voorgevoel weer bevestigd. Dit is het meest dramatische AZ sinds 2000. Laten we even teruggaan in de tijd…met Van Hanegem veranderde de speelstijl en ineens speelden we dominant voetbal……wat later kwam Co Adriaanse en dat was helemaal top ! brutaal voetbal met Tarek Sektoui, Barry v Galen en Kenneth Perez…Kromkamp en Mattheisen als slot op de deur. Daar ging je met plezier voor naar het stadion !..Van Gaal …ook top !…..Verbeek moest van de spelers groep oprotten..hoewel het nog allemaal best goed was !…nu de laatste jaren met VD Brom …jezus..we kunnen het AZ spel niet meer spelen en de koppies gaan snel hangen…en die van mij ook…iedere thuiswedstrijd wordt je weer beflikkert !
   weet momenteel niet of ik weer 3 seizoenskaarten ga nemen volgend seizoen…mijn kinderen hebben er al geen zin meer in..en zelf vraag ik me ook af wat ik in godsnaam in dat kut stadion doe…:(

  19. Allemaal dit fantastisch geschreven stuk met een duidelijke blik over het huidige AZ, knippen en plakken of link delen en mailen naar [email protected]
   Laat die mailbox maar ontploffen, digitale witte zakdoekjes!

  20. Ik ben het volledig met de inhoud van deze column eens. Inhoudelijk betrokken geschreven.

  21. Goed verwoord. Visie,ambitie aan mehoela !
   Daarvoor ga ik niet naar het stadion (seizoenkaart sinds 1977)
   Ik zoek een trainer die iets doet aan de Hollandse ziekte, het oeverloos de bal heen en weer spelen vooral op eigen helft. Bij een vrije trap een paar meter pikken ipv. Een vrije schop naar achter nemen.
   En een hoekschop…hoe kan het bestaan dat je na 20 onsuccesvolle hoekschoppen niet eens iets anders probeerd? Daar kan je toch op oefenen?

  22. Prachtig stuk. Volgende westrijd massaal niet meer heen , hopelijk begrijpen ze het dan eindelijk wel.

  23. Ooit introduceerde fc volendam een corner waarbij alle aanvallers op een kluitje staan en dan pas uit elkaar gaan als de corner genomen wordt. Ook AZ deed dit een jaar of wat terug. Het is in ieder geval leuk om te zien, of er een doelpunt uit komt zien we dan wel weer, nu wekken de corners alleen maar ergernis op. Ze zijn (bijna) nog slechter als in de tijd dat Stijn Schaars ze nam.

  24. Ik weet nog dat er rond 2007-2009 wachtlijsten waren om SCC te krijgen. Gelukkig had ik al een SCC, maar hele lange wachtlijst was er. Iedereen wilde het live meemaken. Het opportunistische voetbal. Snelle combinaties, spelers die kunnen scoren, vloeiende aanvallen.

   Nu in 2017 mag je wel geld toekrijgen om maar volk in het stadion te krijgen. Het voetbal is al een paar jaar niet meer om aan te zien. Afgelopen seizoenen werd slechte spel verbloemd door paar goeie spelers, maar dit seizoen hebben we geen karrentrekkers. Ik had de hoop op een Weghorst dat hij het zou doen, maar helaas. En dan nog niet gesproken over de meest waardeloze trainer en zijn schoothondje Dennis en van Aart.

   Ik zet nu zelfs al zelden een stream aan. Ik ben al weinig thuis en dan is het wel eens leuk om mn vriendin eens te zien en dan niet haar negeren door naar het lamlendige slapverwekkende inspiratieloze stelletje ongeregeld te zitten kijken.

   Mbt het stuk. Top geschreven. Ik zeg laat e mail maar exploderen van Huiberts, Eenhoorn, vdBromexit.

  25. Eens, gebrek aan vertouwen en strijd is het probleem.
   Voetbal is niet alleen statistiek en data, het draait ook om emotie en chemie.

  26. Prima stuk !! Had het niet mooier kunnen verwoorden. Volgens mij missen de spelers een soort van vertrouwenspersoon. Vroeger had je Martin Haar waarbij spelers hun hart konden luchten als ze problemen hadden of het niet eens waren met de trainer. Zo’n persoon heb je nu niet meer binnen je directe staf. En is het toeval dat Martin kampioen wordt met het jong AZ !? …. ik denk het niet. Hij weet als geen ander hoe je een team moet neerzetten en motiveren. Hij krijgt ook teleurgestelde spelers van het 1e die hij moet motiveren en zal soms ook daardoor weer jeugdspelers er naast moeten zetten. Maar hij is wel streng maar rechtvaardig en dat zien en voelen spelers heel snel. Als het aan mij zou liggen zou MArtin een kans krijgen om trainer van het 1e te worden. Maar ja …. hij heeft helaas niet de juiste papiertjes 🙁

   Valt me op dat veel zich alleen herkennen in de kritiek aan AZ. Maar in het stuk wordt ook mooi beschreven dat het mes aan twee kanten snijdt en we ook zelf in de spiegel moeten (durven) kijken. En daar ben ik het ook mee eens en ben ik zelf ook debet aan.

   Kunnen we er niet een soort van petitie van maken zodat we kunnen laten zien aan AZ onder hoeveel mensen dit gevoel leeft !?

  27. ‘Europese overwintering en een verrassende plek in de bekerfinale’
   Weet niet of dat echt nou de verdienste was door het spel van AZ: Europees behaalde ze slechts wat schamele punten, dit met laagvliegers als de amateurs van Dundalk en Macabbi in de groep en in de beker had het notabene penaltys nodig tegen cambuur.
   Dit had sportief met een beetje pech een rampzalig seizoen geweest maar hier zat alles juist geweldig mee. Ik durf dan ook wel te stellen dat men bij AZ er ondanks die overwintering en de bekerfinale er meer van had verwacht gezien het voetbal dit seizoen erg pover is geworden met totaal geen lijn er meer in te ontdekken. Vooraf werd nog gesteld dat het de aansluiting wilde maken met de traditionele top 3 maar AZ is verder dan ooit daar vandaan.

  28. Één zin:
   AZ dat in het laatste decennium het mooiste voetbal van Holland en misschien wel van Europa heeft gespeeld is gedegradeerd tot een ondoelmatige pruts machine.

  29. Wat een goed stuk, het hele seizoen in 1 A4. Maar ook de dieperliggende problematiek. Kijkend naar Ajax gisteren : wat een lef, wat een inzet van jongetjes die onder frank de boer nog meesterbreiers waren. Een trainer kan dus wel het verschil maken. Voor komend seizoen, verleng sowieso mijn kaart en hoop op betere tijden. Nieuwe trainer , een echte spits en een power-type henriksen.

  30. Geweldig betoog, je slaat de spijker op z’n kop.
   Misschien is het ook wel de link naar het normale bier tijdens de wedstrijd.
   zonder gekheid, alle doelpunten verkopen, vervangers die niet aan de verwachtingen voldoen, en je hebt het seizoen waar je naar zit te kijken.

  31. De jaarlijkse supportersavond in januari. Daar heb ik ook niets van vernomen. Zijn ze bang voor ons?

   1. Ik denk het wel . Max en John waren afgeslacht en dat is ook typisch AZ alleen als het goed gaat komt er een forum. Bang dat de heren beleidmakers er niet uitkomen. Leuk hoor dat we het stadion kopen maar welke bagger krijgen we volgende seizoen voor geschoteld Max Huiberts?? Ik blijf zeggen vol voor Tom Boere gaan kost niks kan je altijd nog in het 2e zetten. En middenveld zwaar verstevigen daar is de bottelnek van AZ. Huiberts open die knip en wel nu.
    Gisteren een AZ gezien die wij fans graag zien mouwen opstropen en gaan 90 minuten lang.

  32. En zie hier de reaktie van onze directeur. Het doet er geen bal toe of er slecht gespeeld wordt of gewisseld of dat je de supporters uit het stadion jaagt met je spel.

   Citaat uit de VI:
   AZ laat zich niet alleen leiden door resultaat

   Robert Eenhoorn,
   oud-honkbalspeler van de NY Yankees, brengt als algemeen directeur bij
   AZ al bijna drie jaar zijn Amerikaanse lessen in de praktijk. In een uitgebreid VI-interview gaat de algemeen directeur ook in op de situatie van coach John van den Brom.

   Sinds Van den Brom zijn contract
   verlengde, zit de club in een mindere fase en lijkt de vierde plaats op
   de ranglijst uit zicht verdwenen. Maar op 30 april kan AZ alsnog een van
   de doelstellingen behalen, als het de bekerfinale wint van Vitesse.

   Het
   zou de verlenging van de trainer rechtvaardigen, hoewel Eenhoorn verder
   kijkt dan resultaten alleen, zo vertelt hij in Voetbal International.
   ‘We hebben zijn contract niet verlengd, maar de optie gelicht’, aldus
   Eenhoorn.

   ‘Resultaten zijn in dat geval inderdaad belangrijk, al
   kijk je ook vooruit’, vervolgt Eenhoorn. ‘Hoe zijn ze tot stand gekomen
   en zit er ontwikkeling in het elftal? Als we de beker winnen, heeft John
   wederom nagenoeg aan alle doelstellingen voldaan, heel knap, al dien je
   altijd te analyseren onder welke omstandigheden dat is gebeurd. Je moet
   steeds kritisch zijn naar elkaar. Het zit in organisaties en mensen dat
   ze bij succes lui en gemakzuchtig worden. Het feit dat wij cijfermatig
   bijna aan alle doelstellingen voldoen en elkaar toch kritisch benaderden
   en de buitenwereld dat ook doet – we zijn te wisselvallig, we spelen
   niet altijd goed – vind ik een prima signaal. Tevredenheid leidt vaak
   tot niks.’Nee….als de cijfertjes maar kloppen.

   Einde Citaat.

   Nou dan weet je wel hoe er door de heren gedacht wordt en hebben ze maling aan het vertoonde spel, de uitslagen thuis enz. enz.

   Bedankt maar weer…..

  33. Ik ben het met de schrijver eens. Wat ik mis is beleving en inzet met de wil om te winnen. Tikkie breed, tikkie terug etc. Er is bijna niemand die vooruit voetbalt. Als het huidige team eindelijk ten aanval trekt dan staat de verdediging van de tegenpartij de aanval al goed georganiseerd af te wachten. Zij krijgen daar alle tijd voor. AZ is nl. zo traag als dikke …..! Dezelfde tegenstander kan bij balbezit vaak wel snel schakelen en AZ vervolgens onaangenaam verrassen. Kortom het is niet leuk meer en dat is voor een deel ook aan de trainer te wijten. Ook daar gaat geen gogme van uit! Dit nog los van het oeverloos wijzigen van de opstelling en spelers laten spelen op plekken waar zij minder presteren. Als we zo doorgaan tot de bekerfinale winnen we deze zeker niet en kan het alleen maar een afgang worden. Ik ben er een beetje klaar mee en ik kom voorlopig ook niet meer. Jammer!

  Comments are closed.

  Ook interessant