Europees Voetbal

Van Alkmaar tot Athene: HŠK Zrinjski Mostar

AZ is het seizoen uitstekend begonnen. De eerste vier wedstrijden in de Eredivisie werden winnend afgesloten, en er zijn twee voorrondes in de Conference League overleefd. Tussen alle sappige berichten over belangenverstrengeling ten zuiden van de Kalverhoek door, blikken wij vooruit naar de eerste wedstrijd in de groepsfase. Wat kan AZ verwachten van de kampioen uit Bosnië-Herzegovina?

HŠK (Hrvatski športski klub) Zrinjski Mostar. Een echte ouderwetse onbekende Oostblok-tegenstander. Zo is AZ ze vaker tegengekomen in de vele Europese campagnes sinds 2004. Vorig jaar nog trof AZ bijvoorbeeld landgenoot Tuzla City (1-0, 0-4). Die club eindigde 7e in de competitie en kan dus een stuk minder hoog worden aangeschreven dan Zrinjski.

De club uit Mostar werd opgericht in 1905, maar werd na de Tweede Wereldoorlog verboden door de regering van Joegoslavië. Het communistische regime onder leiding van Tito verbood verschillende clubs, waaronder Mostar, omdat ze onder nazibewind bleven voetballen in competitieverband. Na een lange periode vond de heroprichting in 1992 plaats. Sindsdien werd de landstitel acht keer veroverd.

Europese ervaring

Met het kampioenschap van het seizoen 2022-2023 plaatste de club zich voor de voorrondes van de Champions League. Na verlies in de tweede voorrondes tegen Slovan Bratislava stroomde men door naar de voorrondes Europa League. Daar werd eerst gewonnen van Breiðablik Kópavogur uit IJsland.

Na een verlies en een gelijkspel tegen Lask Linz, ook een oude bekende van AZ, ‘degradeerde’ Mostar uit de Europa League. Een plaats in de groepsfase van de Conference League werd wel behaald. Daarmee is het de eerste Bosnische club die de groepsfase van een Europese competitie heeft gehaald. De afgelopen twee duels in de competitie heeft Mostar verloren van Sarajevo (1-0) en Posusje (0-1).

Mostar

De stad Mostar heeft zo’n 105.000 inwoners en is vooral bekend vanwege de brug Stari Most. Tijdens de oorlog op de Balkan werd hij verwoest, maar in 2004 hersteld. De brug staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en is een symbool geworden van de verbintenis tussen de katholieke Kroaten, de Bosnische moslims en de oosters-orthodoxe Serviërs. Het silhouet van de brug is verwerkt in het logo van de stad. De club identificeert zich overigens voornamelijk met Kroatië. Het geblokte logo verwijst naar de Kroatische roots.

Misschien wel de beste Kroatische voetballer ooit, Luka Modrić, speelde een seizoen bij Zrinsjki Mostar. Hij werd in 2003 op 18-jarige leeftijd speler van het seizoen in de Bosnische competitie.

Ones to watch

De huidige selectie van Zrinjski heeft geen Modric in huis. De meest waardevolle speler, volgens transfermarkt, is Mario Cuze. De buitenspeler wordt door de site zelfs gezien als de meest waardevolle speler van de Bosnische competitie. Hij maakte vorig seizoen 8 doelpunten in de competitie.

In de spits staat aanvoerder Nemanja Bilbija. De 32-jarige spits speelde al 221 wedstrijden voor Zrinjski. Daarmee heeft hij een vergelijkbare staat van dienst als Maarten Martens voor AZ (231 wedstrijden). Bilbija scoorde wel vaker dan Martens. Namelijk 141 keer tegen 48 doelpunten van Martens.

Deze zomer trok Zrinjski Kroatisch international Filip Bradaric aan. Hij kwam deze zomer over uit Saudi-Arabie. Bradaric heeft zes wedstrijden voor het nationale elftal van Kroatië gespeeld.

Gradski Stadium Mostar

Het stadion waar de wedstrijd donderdag wordt gespeeld heeft een zeer hoog ‘De Hout-gehalte’. De betonnen muurtjes, de vervallen bijgebouwtjes en de dixi’s. Het geheel doet terugdenken aan, en voor sommigen misschien terugverlangen naar, vervlogen tijden in Alkmaar. Het stadion is wel groter dan de Hout en biedt plaats aan zo’n 25.000 mensen, waarvan er dan wel maar 9000 kunnen zitten.

Volgens de mondelinge overlevering waren er in 1977 overigens ook zo’n 25.000 mensen in de Hout aanwezig waren, toen FC Barcelona op bezoek kwam..

Het Gradski stadion heeft een bizarre geschiedenis. In de Balkanoorlog werd het stadion door de Kroatische bezetters gebruikt als concentratiekamp voor Bosniërs en Serviërs. Er zijn nog kogelgaten te vinden in de muren van het stadion. Toen Zrinsjski in 1992 heropgericht werd moest Velež Mostar, de club die destijds in het stadion speelde, vertrekken. Velež speelt nu in een onafgebouwd stadion aan de andere kant van de stad. Het valt te begrijpen dat de clubs geen vrienden van elkaar zijn.

Wedstrijd

Morgen kan AZ de eerste punten in de groepsfase behalen. Gezien de andere clubs in de poule lijkt het noodzaak punten weg te halen in Bosnië-Herzegovina. De wedstrijd begint om 18:45 en is live te zien op Veronica.

Rik Bos
In de jaren 90 geboren in de binnenstad van Alkmaar. Volgt AZ sinds de eeuwwisseling actief. Vroeger door de spijlen van de Hout, sinds de opening van het DSB-Stadion vast met zijn vader vanaf de tribune. Zijn mooiste AZ-momenten zijn Sporting Lissabon - AZ in het Estádio José Alvalade en het kampioensfeest op het Waagplein.

    Comments are closed.

    0 %