website laten maken in alkmaar
Elftal en Technische staf

‘Vakantieganger’ Vlaar: ‘Het moet wel heel raar lopen willen we er niet uit gaan komen’

AZ speelde vanavond een teleurstellende laatste wedstrijd van het seizoen. Aangezien het contract van aanvoerder Ron Vlaar over enkele weken afloopt zou dit ook wel eens de laatste wedstrijd geweest kunnen zijn van de routinier. Geconfronteerd met die wetenschap antwoordde de verdediger echter ontkennend. ‘Wat mij betreft niet’, aldus de Hensbroeker.

‘Max en ik hebben met elkaar gesproken, binnenkort volgt er een nieuw gesprek en het lijkt me raar als we daar niet uitkomen.’ De stopper heeft het naar zijn zin in Alkmaar en is nog geenzins van plan zijn schoenen aan de wilgen te hangen. ‘Ik heb het al vaker gezegd, ik ben hier op mijn plek en heb het naar mijn zin. Ik heb een mooi en goed jaar achter de rug, zeker na de winter. Qua fitheid gaat het eigenlijk het hele seizoen goed. Dat is voor mezelf ook wel wat boven verwachting.’

Uitdaging

De vraag of hij door zou gaan is de laatste maanden vaker gesteld en steeds gaf de verdediger aan te twijfelen. ‘Ik heb die vraag eigenlijk sinds de winter gehad, toen ging het niveau ook omhoog. Ik ging elke wedstrijd spelen en dat wil je wel voor langere tijd volhouden. Nu kan ik terugkijken en ik heb weinig minuten gemist. Dat is een heerlijk gevoel. Dan voel je je echt voetballer. Dan besef je wat je hebt en hoe leuk het is. Ik denk dan ook dat ik ook een toegevoegde waarde kan zijn op het veld en dat is het aller belangrijkste. Dat is ook wat ik voor ogen heb, hoe ik door wil.’

30-03-2019: Voetbal: AZ v FC Groningen: Alkmaar
Eredivisie 2018/2019
l-r Ron Vlaar (AZ)

Fysiek

Ondanks dat het hoofd wel wil, moet het lichaam het ook toelaten en dat is de laatste jaren wel een uitdaging. Toch is Vlaar daar positief over gestemd. ‘Ik weet van mezelf wat ik kan, ook qua niveau, alleen om dat voor elkaar te krijgen is een uitdaging. Ik moet er heel veel voor doen en laten, maar dat is ook wat topsport inhoudt. Ik vind mezelf gewoon een topsporter pur sang. Ik leef echt voor mijn sport en ook de mensen die dicht om me heen staan houden daar allemaal rekening mee en dat is fantastisch. Dan ben ik 34 en dan wil ik gewoon door, zeker zoals het de laatste tijd gaat.’

Voor aanvang van dit seizoen werd gesteld dat hij niet meer alles kon spelen, maar ook daar toont de stopper zich ambitieus. ‘In principe zeiden we natuurlijk één wedstrijd per week. Maar ook dit seizoen hebben we al vijf of zes keer drie wedstrijden in een week gehad. In het begin van het seizoen ben ik er toen nog wel eens vroegtijdig afgegaan als de stand het toeliet, maar na de winter heb ik ook volledige wedstrijden gespeeld.’

Europa

Komend seizoen staat er weer Europa League voetbal op de rol en dat betekent een nieuwe uitdaging voor Vlaar, al is hij daar niet bang voor. ‘Laten we hopen dat we komend seizoen meer Europese wedstrijden gaan spelen. Zeker na de deceptie van vorig jaar weten we wat daarvoor nodig is om daarin stappen te zetten. Dan zeg ik op voorhand dat het niet realistisch is om van mij te verwachten dat ik week in week uit drie wedstrijden kan spelen. Dat gezegd hebbende is dat wel meteen een doelstelling, dat het kan. Je moet er ook in geloven. Als je bij voorbaat zegt ‘het lukt niet, het gaat niet…’ Het is ook dit jaar een aantal keer gelukt. Dan was het misschien niet week in week uit, alleen het lichaam zal vanzelf het verhaal vertellen of dat mogelijk is.’

Vakantieganger

Het is voor de routinier een voordeel dat hij met Slot een trainer krijgt die weet hoe hij fysiek in elkaar steekt. ‘Hij weet hoe ik erin zit. Bijvoorbeeld geen twee veldtrainingen per dag. Dat zijn allemaal hele simpele dingetjes. Ze noemen me voor de grap wel eens vakantieganger, maar ik zou het iedereen gunnen om twee keer per dag te trainen. Ik zou het liefst niet anders doen maar dat laat mijn lichaam gewoon niet toe en dat moet je wel respecteren’, aldus de verdediger tot besluit.

 

Marius Wiegman
Over de schrijver

Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com
webdesign alkmaar
website laten maken in alkmaar