Elftal en Technische staf

Uitblinkende Midtsjø: ‘Ik heb me in tijden niet zo goed gevoeld’

AZ kende vanavond een eenvoudige avond tegen FC Emmen. De Alkmaarders wonnen met 5-0 en daar was Midtsjø meer dan tevreden mee. ‘Je kon zien dat we vanavond het meest dominante team waren, we creërden veel kansen en scoorden vijf keer’, aldus de middenvelder na afloop van de wedstrijd. ‘Het was makkelijker dan we vooraf hadden verwacht. Doordat we met 3-0 gingen rusten was het in theorie al beslist maar we gingen in de tweede helft gewoon door en scoorden nog twee mooie goals dus we kunnen tevreden zijn.’

Voor de Alkmaarders is dit alweer de derde competitiezege op rij, met de indrukwekkende doelcijfers van tien voor en nul tegen. Het elftal oogt stabiel en het contrast met de wedstrijden voor de winter is dan ook groot. De Noor probeert daarvoor een verklaring te geven. ‘Het is nu natuurlijk makkelijk praten met vier overwinningen, maar misschien heeft het te maken met het feit dat we nu meer zelfvertrouwen hebben. We blijven doorgaan en willen altijd meer scoren. Je ziet ook dat het team meer energie heeft, misschien wel meer energie dan voor de winterstop. Het is moeilijk om uit te leggen.’

Vorm

Net als het hele elftal kwakkelde Midtsjø zelf ook met zijn vorm voor de winterse onderbreking. Na de hervatting buffelt de middenvelder weer als nooit te voren en daar is de Noor blij mee. ‘Het duurde was lang voordat ik helemaal in vorm was dit seizoen. Hoe dat kwam weet ik ook niet. Het was aan het begin wat instabiel. Het ging met ups and downs. Na de winterstop gaat het een stuk beter. Ik voel me goed en fris. Het is lang geleden dat ik me zo fit voelde dat ik negentig minuten kon gaan en ook in de laatste minuten nog sprints kan trekken om iets te creëren. Dat geeft me ook meer zelfvertrouwen.’

Scherpte

Volgens de mannetjesputter had het gebrek aan fitheid ook de weerslag op zijn spel. ‘Als je minder energie hebt dan gaat dat ook in je hoofd zitten. Je bent vermoeider en gaat pas nadenken wat je met de bal gaat doen op het moment dat je hem krijgt. Terwijl ik nu vooraf al weet wat ik met de bal wil gaan doen. Wat dat betreft is het belangrijk om de scherpte en de energie te hebben en dat hebben we nu allemaal en dat zie je terug in de resultaten. Dat moeten we doortrekken.’

Marius Wiegman
Over de schrijver

Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com