08-05-2021: Voetbal: AZ v Fortuna Sittard: Alkmaar Eredivisie seizoen 2020-2021
Wedstrijden

Tiental AZ stelt overwinning en Europees voetbal veilig

AZ heeft zich zojuist door een 1-0 overwinning verzekerd van deelname aan Europees voetbal volgend seizoen. De Alkmaarders kunnen niet meer achterhaald worden door Vitesse, waardoor de ploeg van Jansen minimaal uit mag gaan komen in de Europa League. Gudmundsson was vanaf de stip verantwoordelijk voor de enige treffer. 

De eerste was er niet eentje om over naar huis te schrijven. Fortuna trok zich terug en AZ was niet bij machte om veel kansen bij elkaar te voetballen. Het eerste gevaar kwam van Stengs, maar hij kopte in kansrijke positie naast.

Na tien minuten werden de Alkmaarders opgeschrikt door een op het oog zware blessure voor Letschert. De verdediger klapte door zijn enkel en moest per brancard het veld verlaten. Desondanks wist de thuisploeg toch de te scoren. Karlsson werd in de zestien gevloerd door Van Osch, waarna Gudmundsson de toegekende strafschop benutte.

Rode kaart

In de tweede helft moest AZ al snel met een man minder door na een rode kaart voor Leeuwin. De invaller timede verkeerd en moest aan de noodrem trekken door de doorgebroken Semedo te vloeren. Een terechte rode kaart, waardoor de ploeg van Jansen bijna een helft in ondertal moest spelen.

Het was aan Bizot te danken dat Fortuna kort hierna niet wist te scoren. De goalie redde twee keer alert op pogingen van de Limburgers. De Alkmaarders kwamen hierna nauwelijks nog van eigen helft en moesten meerdere malen een beroep doen op hun doelman. Bizot toonde echter aan in goede vorm te zijn en voorkwam een tegentreffer, waardoor de Alkmaarders met 1-0 wisten te winnen.

Karakteristieken

Doelpunten: 29’ Gudmundsson (strafschop) 1-0

Gele kaarten: Aboukhlal, Bizot, Midtsjø (AZ) Van Osch (Fortuna Sittard)

Rode kaart: Leeuwin (AZ)

Opstelling AZ: Bizot; Svensson, Letschert (13’ Leeuwin), Martins Indi, Wijndal (c); Midtsjø, Gudmundsson, Clasie; Stengs (87′ Duin), Aboukhlal (60’ Sugawara), Karlsson (87′ Reijnders)

Opstelling Fortuna Sittard: Van Osch; Amgha, Rota (70’ Hansson) Janssen, Cox; Rienstra (c), Tekie (82′ Emmanouilidis), Flemming; Semedo, Polter, Seuntjens

Marius Wiegman
Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: [email protected]

    Comments are closed.

    Ook interessant