Elftal en Technische staf

Teleurgestelde Bakker: ‘We hebben het onszelf moeilijk gemaakt’

Jong AZ verloor gisteravond onnodig van Jong FC Utrecht. Wij spraken na afloop dan ook met een teleurgestelde Justin Bakker, die kritisch was op zijn eigen ploeg. ‘We hebben het onszelf gewoon moeilijk gemaakt, vooral de eerste helft. Eén doodspelmoment en één slordig balletje terug in de voeten van de tegenstander… In het begin na de rust hadden we het ook nog even moeilijk en daarna zie je gewoon dat wij domineren. Ik denk dat zij na die eerste tien minuten na rust niet meer op doel hebben geschoten. Wij creëren vier of vijf kansen maar belonen onszelf dan niet.’

De omstandigheden op Sportpark Zoudenbalch waren niet ideaal voor de ploeg van Bakker. Het veld leende zich niet voor vlot combinatiespel, wat resulteerde in een meer fysieke wedstrijd, al wil de verdediger dat niet als excuus gebruiken. ‘Het was wel iets meer beuken, maar wij moeten wel in staat zijn om daar onderuit te voetballen. Dat hebben we echter niet altijd even goed gedaan.’

Teruggeknokt

Bakker zelf speelde een prima wedstrijd. De linkspoot leek aan het einde van vorig seizoen, en het begin van dit seizoen, even op een zijspoor beland, maar gaf niet op en heeft zich inmiddels weer in de basis gespeeld. De 21-jarige Amsterdammer is dan ook tevreden met de ontwikkeling die hij doormaakt. ‘Het gaat goed. Wat je zegt, ik heb me terug in de basis geknokt en het gaat lekker. Ik probeer me nu gewoon elke wedstrijd te ontwikkelen.’

Gif

Op de vraag op welke punten hij zich ten opzichte van vorig seizoen heeft ontwikkeld is hij duidelijk. ‘Ik denk gewoon het verdedigende. Dat ik meer in de duels kom en wat sneller aansluit. Daardoor krijg ik sneller druk op de bal, kom ik sneller in de duels en kan ik ook meer duels winnen. Er moest soms even wat meer gif in en dat gaat nu veel beter. Het is nu een kwestie van volhouden.’

Ontwikkeling

Bakker heeft mede door die goede ontwikkeling een duidelijk doel voor ogen. ‘Ik probeer nu zoveel mogelijk wedstrijden in Jong te spelen en dan hoop ik volgend seizoen de stap naar het eerste te kunnen maken.’ Met name tijdens de interlandbreaks traint hij mee met het eerste en kan hij de kunst van het verdedigen afkijken van ervaren krachten als Vlaar en Wuytens, iets waar Bakker veel baat bij heeft. ‘Als ik soms met ze meetrain dan zie je dat ze toch nog wel een stapje verder zijn en dat ik daar veel van kan leren.’

https://soundcloud.com/marius-wiegman/bakker-na-jong-utrecht

Foto: Pro Shots | Remco Kool

Marius Wiegman
Over de schrijver

Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com