AZ heeft zojuist een overtuigende en verdiende overwinning geboekt op FC Utrecht. De Alkmaarders waren de gehele wedstrijd de betere partij en wonnen uiteindelijk door treffers van Koopmeiners, Jahanbakhsh en Van Overeem. Door de zege nestelt de ploeg van Van den Brom zich weer stevig in de subtop en komt het op gelijke hoogte met Feyenoord.  

De thuisploeg was in de eerste helft een stuk sterker  dan de bezoekers uit de Domstad. De eerste kansen waren dan ook voor de Alkmaarders, al vond Van Overeem met een kopbal de paal en schoot Weghorst een voorzet van diezelfde Van Overeem voorlangs. Halverwege de eerste helft was het uiteindelijk toch raak. Jahanbakhsh legde de terug op Koopmeiners, waarna de basisdebutant met rechts de bal achter Jensen schoof.

Controle

De thuisploeg bleef hierna sterker, en had dat met name te danken aan een sterk collectief optreden. Achterin werd er geconcentreerd verdedigd, op het middenveld waren Til, Midtsjø en Koopmeiners de baas over hun directe tegenstanders en voorin waren met name Van Overeem en Jahanbakhsh prima op dreef. Het was ook de Iraniër die dichtbij de 2-0 was, zijn inzet belandde echter op de lat. Kort daarvoor had ook Görtler de lat geraakt namens Utrecht, na mistasten van Bizot.

Jahanbakhsh

Na rust veranderde er weinig aan het spelbeeld. De ploeg van Van den Brom bleef sterker en ging op jacht naar de tweede treffer. Wout Weghorst was daar kort na de hervatting dichtbij, zijn knal van buiten de zestien spatte echter uiteen op de paal. De 2-0 zou toch niet lang op zich laten wachten. Thomas Ouwejan leverde de voorzet, waarna uitblinker Jahanbakhsh de bal resoluut tegen de touwen joeg.

Beslissing

Ook na deze treffer bleef AZ relatief eenvoudig overeind, al redde Bizot nog wel knap op een inzet van Görtler. Tien minuten voor tijd gooide Van Overeem het duel uiteindelijk definitief in het slot. De middenvelder werd alleen op Jensen af gestuurd en schoot vanuit een lastige hoek de bal met de buitenkant van de voet binnen. Het zou uiteindelijk de laatste treffer blijken te zijn waardoor AZ overtuigend wist te winnen van FC Utrecht.

Karakteristieken

Doelpunten: 21′ Koopmeiners 1-0, 62′ Jahanbakhsh 2-0, 81′ Van Overeem 3-0

Gele kaarten: Klaiber, Emanuelson (FC Utrecht) Midtsjø, Til (AZ)

Opstelling AZ: Bizot; Svensson, Hatzidiakos, Wuytens, Ouwejan; Til, Koopmeiners, Midtsjø; Jahanbakhsh (85′ Van Rhijn), Weghorst (c), Van Overeem

Opstelling FC Utrecht: Jensen; Klaiber, Dumic, Janssen (c), Van der Meer (63′ Braafheid); Strieder, Emanuelson, Labyad, Ayoub (81′ Van de Streek); Görtler, Bahebeck (60′ Dessers)

 

Marius Wiegman

Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com

18 Replies to “Sterk AZ verdiend langs FC Utrecht”

 1. Een keurige overwinning deze week met een paar mooie goals. Er werd mooi vrijgelopen en de bal werd goed rondgespeeld. En het fijnste van alles: het vizier was eens naar voren gericht.

  Kanttekening: een paar mooie aanvallen mochten wel bekroond worden met een paar extra doelpuntjes.

 2. Dit was niet alleen een goede overwinning maar soms echt waanzinnig goed voetbal zoals in de hoogtijdagen. Retesnelle combinaties over 3,4o f 5 schijven. En ik zeg het al een tijdje. Koopmeiners is erg goed.

 3. Toppers nu maar hopen dat ze volgende week gretig zijn tegen Heerenveen die is uit op revanche naar de zeperd tegen Vitesse.
  Hopelijk deze opstelling weinig aan veranderen.

 4. Ik vond Midtsjø de beste, hij bracht een brokkie spirit en werklust wat eerder ontbrak.
  En hij was lekker direct in de passing.
  Fijne overwinning!

 5. Twee mooie reddingen van bizot, en Hadzi maakt veel goed aan snelheid achterin. Middenveld ijzersterk zo met joris en mitsjo.. En dan alireza en wout met een hoog werktempo voorin als kers op de taart. Was een leuke wedstrijd om te kijken waarin Utrecht compleet overrompeld werd. Misschien v rhijn proberen in te passen maar dan niet op de plaats van svensson.

 6. Zag fredje grim op de tribune zitten.. Is dat in aanloop naar donderdag (oud coach) of als assistent bondscoach (Is hij dat nog?).

 7. Verdiend gewonnen maar soms nog wel wat opportuun en daardoor chaotisch. Geeft wel aan dat er dus nog rek in dit elftal zit! Leuk ook dat Koopmeiners meteen scoorde al vond ik hem niet de man van de wedstrijd. Alireza, Hatzidiakos, Midtsjo en Bizot vond ik nog beter presteren. Nu doortrekken dit voetbal!

 8. Ik hoor niemand over de scheidsrechter ene Kamphuis (nog nooit van gehoord). Wat een drama deze man. Op een gegeven moment in de 2e helft was hij volledig de weg kwijt en wist hij geen raad meer met de situatie. Door enkele AZ- spelers volkomen onduidelijk geel te geven hoopte hij de situatie in de hand te kunnen houden. Deze scheidsrechter hoort niet thuis in de Eredivisie maar zo kunnen we er nog wel meer aanwijzen.

  1. Dat heeft toch wel met de opleiding te maken.
   Deze lichting fluiters ( want dat zijn het ) hebben niet of hopelijk nog niet door dat voetbal een contact sport is en beide partijen spelen zoals een fluiter fluit of juist niet fluit.
   Conclusie is minder fluiten want dan reguleren de spelers wel tot hoever ze gaan, en wanneer het of voordat het uit de hand loopt ga je fluiten.
   De toeschouwers komen voor een wedstrijd die doorgaat en daar horen ook een paar beuken bij.
   Bij deze fluiters mag je niemand meer raken behalve de bal
   Kortom ze fluiten bijna iedere wedstrijd dood!
   Bas Nijhuis is zo n beetje de enige die het door heeft met zijn Niet zeiken maar Voetballen!

Comments are closed.