Columns

Stank voor dank

Het grote talent Adam Maher breekt in 2012 door bij AZ, is de spelmaker geworden op het middenveld en geliefd in Alkmaar. In januari 2013 besluit hij na amper een half seizoen als onbetwiste basisspeler hogerop te willen, het liefst zo spoedig mogelijk. AZ houdt de poot stijf, weet hem tot de zomer te behouden en in de tussentijd, mede dankzij een doelpunt van Maher de beker te winnen tegen PSV. De manier waarop Maher zijn vertrek er doorheen drukte, maakt dat veel supporters een nare smaak overhouden aan de speler uit de eigen opleiding die voor een uitstekend bedrag van 6,5 miljoen euro wordt verkocht aan PSV.

Het wordt geen succes in Eindhoven. Maher kwijnt weg op de bank en wordt verhuurd aan het Turkse Osmanlispor. In januari 2018 wordt zijn contract ontbonden, waarna hij onderdak vindt bij het dolende FC Twente. Met de Enschedeërs degradeert hij een half jaar later uit de eredivisie. Maher is transfervrij, maar geen club is geïnteresseerd in het afgegleden talent.

In de zomer, net na zijn 25e verjaardag keert hij terug op het oude nest. AZ biedt hem de kans om mee te trainen en zijn conditie op peil te houden in de zoektocht naar een nieuwe club. Interesse van buitenaf blijft uit, maar bij AZ wordt hij met de week beter. De club biedt hem een contract aan, waarna Maher in september tot vreugde van veel supporters terugkeert in het shirt van AZ. Maher ontpopt zich tot een zeer stabiele factor in het elftal van John van den Brom en dat blijft niet onopgemerkt. De middenvelder maakt zich weer populair in Alkmaar en is voor de tweede maal in het hart gesloten bij het Alkmaarse publiek. Maher wordt toegezongen, een spandoek met ‘Adam hoort in Alkmaar’ verschijnt in het stadion en ook op sociale media roepen veel fans hem op te blijven.

Technisch directeur Max Huiberts is ook in actie gekomen en heeft een voor AZ uniek salarisvoorstel gedaan om Maher in Alkmaar te houden. Huiberts is positief gestemd over een langer verblijf van Maher en de speler lijkt snel te gaan tekenen. Dat moment blijft echter uit, en vanuit Maher blijft het stil. Tegenover supporters of journalisten laat hij niets los over zijn toekomst. Supporters zingen hem toe in de laatste wedstrijden van het seizoen, hij klapt uitgebreid terug en tikt het logo op het shirt aan. Contractverlenging blijft echter uit.

Maher liet gisteren via zijn zaakwaarnemer aan AZ weten niet in te gaan op de naar verluidt zo genereuze aanbieding van de club. De middenvelder staat in de belangstelling van Feyenoord en denkt kennelijk daar of elders beter af te zijn dan in Alkmaar. De club die hem de kans bood zijn carrière nieuw leven in te blazen blijft verbaasd achter. Supporters reageren verbolgen. Opnieuw vertrekt hij nadat de club hem oplapte, maar voordat hij écht van waarde heeft kunnen zijn. De man wiens afbeelding prijkt op het stadion heeft voor de tweede keer in zijn carrière schijt aan de club waar hij zoveel aan te danken heeft. Dat Maher de aanbieding van AZ terzijde schuift voor een ongewis avontuur is niets meer dan stank voor dank.

R.R
City of Dreams! Groundhopper, heerlijk om in andere stadions te komen (nationaal, internationaal).

    Comments are closed.

    0 %