Supporterszaken

Spelersgroep: ‘Steun supporters geeft enorme boost’

Twee supporters van de Red White Fanatics namen onlangs het initiatief tot een gesprek met de spelers om de band tussen spelersgroep en supporters te versterken. Gisteren was het zover en schoven de heren aan bij de lunch van de selectie. Het leverde zowel voor de spelers als voor de supporters een aantal punten op die verbeterd kunnen worden.

Aan een tafel met Jan Wuytens, Nick Viergever, Viktor Elm en Nemanja Gudelj werd al snel duidelijk dat de spelers het ook wel konden waarderen om eens rustig met supporters te praten om ervaringen uit te wisselen hoe de wedstrijd beleefd wordt. Het plan om geschorste of geblesseerde spelers eens in het uitvak uit te nodigen werd door de spelers positief ontvangen. Ze hebben toegezegd hier bij de eerste mogelijkheid naar te kijken. Vanuit de supporters werd verder onder meer aangegeven dat spelers ook na een dramatische wedstrijd best naar het vak mogen komen, in plaats van vanaf de middellijn te klappen. Zeker bij (Europese) uitwedstrijden is het nog wel eens voorgekomen dat de spelers nauwelijks aandacht schonken aan de supporters die uren of zelfs dagen hadden gereisd.

‘Steun ons al bij warming-up’

Opvallendste punt, of eigenlijk ook weer niet, was dat de spelers doorgaans niet echt onder de indruk zijn van de sfeer in het Victorie Stadion. “Bij de bekerfinale stond het hele vak achter het doel bomvol,” zei Viergever. “Dat gaf een enorme boost. Ook bij uitwedstrijden zijn er vaak al vroeg veel AZ-supporters in het uitvak die ons motiveren. Helaas missen we dat nog wel eens bij thuiswedstrijden.”

De spelers doelen hierbij vooral op de warming-up. Als de spelers hun warming-up een kwartiertje voor aanvang afronden met een paar sprintjes is het stadion nog grotendeels uitgestorven, terwijl de wel aanwezige supporters ook nauwelijks aandacht lijken te hebben voor de spelers. “Dat mis ik hier wel,” zegt Gudelj. “Het zou mooi zijn als er bij het afronden van de warming-up al gejuicht wordt als we naar binnen gaan om ons om te kleden voor de wedstrijd. Dan ga je met een lekker gevoel de wedstrijd in. Die steun helpt enorm.” Waarmee ook maar weer eens een argument is gegeven voor een vanaf beneden staande Ben-Side, waarover de gesprekken met AZ zich overigens in een ver gevorderd stadium bevinden. Komend weekend hopen we hierover meer te kunnen melden.

‘Word gek van die klappers’

Dat de klappers ook bij de spelers niet bepaald geliefd zijn werd duidelijk in gesprek met Jan Wuytens. De verdediger ergert zich kapot aan de plastic ondingen en zegt lang niet de enige te zijn in de spelersgroep. “Die klappers zijn heel irritant. De eerste tien minuten gaat het nog wel, maar daarna word je er helemaal gek van.”

Voortijdige vertrekkers op met name de Molenaar-tribune zijn veel supporters een doorn in het oog, maar bij de spelersgroep leeft dit een stuk minder. De meeste spelers hebben tijdens de wedstrijd nauwelijks in de gaten wat er op de tribunes gebeurt. “Daar ben je in het veld helemaal niet mee bezig”, zegt Viktor Elm. “Het is zonde dat mensen eerder weggaan. Waarom doen ze dat? Files ontwijken? Tsja, wat doe je ertegen.”

Tweede helft richting Ben-Side

Onderwerp van gesprek blijft ook waarom AZ nog altijd niet structureel de tweede helft naar de Ben-Side speelt. Het oordeel van de spelers hierover was niet eenduidig, al zeiden ze wel hier rekening mee te houden maar ook vaak de toss te verliezen. Navraag bij technisch directeur Earnest Stewart leert dat de directie de wens van de supporters de afgelopen jaren meermaals op de spelersgroep heeft overgebracht. Kern van het probleem blijft volgens Stewart dat de kleedkamer aan de ‘verkeerde’ kant is gebouwd. De spelers komen vanuit de kleedkamer immers van links en komen ook aan de linkerkant het veld op. Vervolgens blijven ze hier staan en wordt er hoogst zelden gedraaid.

In de lezing van Viergever wordt er gedraaid als AZ de toss wint. Statistisch gezien zou dit de helft van de keren het geval moeten zijn, maar het lijkt erop dat er minder vaak gedraaid wordt. Stewart zegt verder dat ”de toenmalige hoofdtrainer (lees: Gertjan Verbeek) het onzin vond om binnen al aan de andere kant van de kleedkamer te gaan staan en dat kan ik wel volgen. Je zou kunnen zeggen dat de kleedkamer aan de ‘verkeerde’ kant is gebouwd en dat is nou eenmaal hoe het is. Ik hoop dat we de toss zo vaak mogelijk winnen om de wens tot uiting te brengen.”

Al met al een positief gesprek dat op termijn voor herhaling vatbaar is om de band tussen supporters en spelers verder te versterken. Dit eerste gesprek heeft in ieder geval al een leermoment voor de supporters opgeleverd. Zaterdag 20:30 uur aanwezig om de spelers net dat extra beetje te motiveren voor de wedstrijd tegen FC Utrecht!

NAKZ
Support Your Local is zijn motto. Kwam in 1997 op 8-jarige leeftijd op de lokroep van de lichtmasten en het gejuich uit de Alkmaarderhout af, dat tot in zijn woonplaats Heiloo te zien en te horen was. Sindsdien uitgegroeid tot fanatiek supporter van AZ, zowel uit als thuis. Tegen het moderne voetbal is een ander motto. Strijdt o.a. via Supportersbeweging Victoria Alkmaar voor de rechten van supporters en het behoud van de supporterscultuur.

21 Comments

 1. Mooi stuk! Hopelijk de inleiding voor het einde van de klappers!

  1. Weet wel zeker dat Toon dat niet toe gaat staan! Ik zou ook knetter worden als speler van die klappers. Kan me voorstellen dat er ook spelers niet komen door die zielige krengen…

   1. Vandaag werden ze uitgedeeld in plaats van neergelegd. Als ze volgend seizoen nou een houder neerzetten voor die dingen dan kan je ze langzaam uitfaseren!

    1. Wat gebruik jij dure woorden Brammetje! 🙂 Ik gleed vandaag bijna 2x op me bakkus met het verlaten van het duel. Natte tieves klappers. Vraag me af of er al iemand wat gebroken heeft. Ja alleen omdat het waaide. Maar dan kan het idd altijd wel windstil is het zelden bij ons. Ze leggen ze op de trap, gooien ze op de stoel…Zag vandaag weer 1 klapperen op Madness. Best seniel. Goede muziek, kapot klapperen. Net als een goed duel kapot klapperen. Soms zie je bejaarden die alleen komen om te klapperen. Dat is het enige waar ze de geraniums nog voor verlaten. Kids boeit het al stukken minder. Ach ja ieder z’n hobby, maar val mij er niet mee lastig wil je! En hup Jan. W modus weer off…

    2. moet eerlijk bekennen dat ik ze wel eens gebruik om me broek enigszins droog te houden als het hard regent maar klapperen ben ik eigenlijk nooit toe verleid. vind het ook een beetje kansloos om dat ding eerst te gaan vouwen en dan lekker blijven meppen de hele wedstrijd. wat betreft de wat oudere generatie supporters..vooral blijven klapperen. zo kun je nog zien dat er teken van leven in zit. anders word het helemaal een grafstemming met 100 klinisch dooie bejaarden op een rijtje..

 2. Mooi gesprek dit. En nu is ook wel duidelijk dat die klappers gewoon wegmoeten!

 3. Bouw een staantribune.. sfeerprobleem opgelost!

 4. Ja zit kern van waarheid in alles, maar als wedstrijd af is loopt hele benside behalve bovenkant al weg. Probleem zit ook bij wie er allemaal op de benside zitten. Maar dit probleem is al eerder geopperd om alleen maar de echte supporters daar te plaatsen, maar wil nog niet echt lukken.

  1. Houd toch op! Die komen vooral van boven! Die staan. Gewoon “harde” kern wat eerder weggaat hoor!

   1. Dacht hou me beetje in, maar jij slaat spijker idd op de kop

    1. Ja onbegrijpelijk man…

     1. Wij wachten altijd tot stadion bijna leeg is. Nog ff piezen en rijden dan zo weg.

     2. Je kan idd op zijn minst blijven, de spelers gedag zeggen met de Yell! Wij worden altijd vanzelf weer weggestuurd door de stewerds en de drukte in geduwt, allemaal door 1 mini uitgang…Maar dan nog! Blijf gewoon tot 90+5! En ga anders niet!

     3. helemaal mee eens.. blijf zelf altijd zitten en erger me mateloos aan al die bullshit erom heen! wat is 5 tot 10 minuutjes nou op bijna 2 uur?? Irriteer me ook mateloos aan dat g@#$%&*verd%$%mme smerige FOX die nu dat eenmaal bekend is telkens lekker inzoomed op alle “supporters” die eerder weggaan..

     4. Doen ze bij cl ook. Zag ze ook bij Lverkussen bij 0-2 al vertrekken na 1 uur. En dan zegt de commetator waarom zou je ook blijven? Vernedering bla bla al word het 0-20!!!

 5. Opvallend dat de spelers erg redelijk hetzelfde instaan als veel supporters. Het lijkt wel alsof AZ de laatste paar maanden de supporters steeds meer als een gesprekspartner zien dan een potentiële melkkoe die verder lekker genegeerd mag worden.

 6. Ook bij uitwedstrijden zijn er vaak al vroeg veel AZ-supporters in het uitvak die ons motiveren…Was te merken in Deventer hoor Nick! Pas na 65 min 1e kans van Reijnen. En geen 1 AZ kans tussen de palen. Goal was van Falkenburg…Maar goed Nick was ook de slappeling die wilde verliezen van de subsidie’s opzettelijk en heel vaak na de duels als captein nota bene zei, “We konden het niet opbrengen” Nee wij moeten dan wel 1 uur van te voren gaan schreeuwen, en dan heel misschien kunnen ze het we opbrengen. Verwende jochie’s hoor! Jan W is een baas. Die heeft helemaal gelijk! Maar laat Jan het dan ook tegen Toon zeggen, wij kunnen het niet veranderen. Maar goed Stew was Verbeek zat, maar blijft wel zijn norse regels hanteren… Man man even aan de andere kant staan en je zult echt veel meer punten gaan pakken, want ze zeggen zelf dat toezingen helpt. Lekker paradoxaal weer allemaal. AZ altijd zichzelf, hoor ik Toon alweer zeggen…Iedereen is er al vrijwel een kwartier van te voren toch?Op half 1 duels na dan…Met die ballen en reet fouillering moet je ook wel. Wanneer komt er een gesprek met de stewards?

  1. misschien heeft er een van die stewards een oogje op je want ik kan serieus elke keer gewoon doorlopen.. ze vragen me wel of ik wat bij me heb.. jaa, me kaartje!

 7. Goed initiatief. Ik hoop dat de leiding hierdoor ook een beetje wakker geschud wordt. Het is zo makkelijk om de sfeer te verhogen maar ze blijven maar moeilijk doen. Met een betere sfeer en een staande tribune tot aan beneden (dichterbij het veld) is het voor tegenstanders veel moeilijker voetballen en zullen ze geïmponeerd kunnen worden. Hierdoor pakken we meer punten en willen spelers eerder bij AZ voetballen. Kijk maar naar Feyenoord, betaalt niet meer veel maar de spelers willen die ervaring van de Kuip. Staantribune win-win situatie maar Gerbrands ziet dit op een of andere manier niet. Of zullen het die tiental supporters zijn die “zo lekker zitten achter het doel” die hij niet voor het hoofd wil stoten.

 8. Goed initiatief! Zou minimaal ieder seizoen eens moeten plaatsvinden zelfs.
  Belangrijk om eens van de spelers te vernemen hoe zij erover denken.

  De steun voorafgaande aan de wedstrijd klinkt heel herkenbaar.. Waar het uit-publiek vaak luidruchtig de eigen spelers al bij de warming up toejuicht is het aan AZ zijde compleet stil (zelfs een applaus bij het naar binnen treden is er niet/nauwelijks).

  Dit ligt echter niet alleen aan het publiek:
  Zo vindt ik dat met deze informatie in de hand nu eigenlijk een gesprek met de coördinatoren van het stadion moet plaatsvinden.
  Wat mij namelijk mateloos (!) stoort zijn de amper hoorbare plaatjes die voor de wedstrijd worden gedraaid. Knal dat volume eens omhoog (!!!) en zet wat catchy tunes in. Dat waardeert iedereen en zorgt op zich al voor sfeer vooraf. Doodzonde dat dit nu onhoorbaar voortkabbelt..
  En sowieso meneer de stadionspeaker: schreeuw desnoods de namen van onze spelers door die microfoon. Zet wat in gang.. draag bij aan de beleving… A U B. Zeer gezapig nu hoor.

  Hopelijk is die bar onder de Molenaar snel klaar. Dat is weer een extra reden voor supporters aan die zijde om eerder naar het stadion te komen.

  1. Dat die debiel achter de draaitafels/microfoon niet allang weggetrapt is daar..?!?!!! Niet alleen jij, maar ook ik en met ons vele anderen die zich mateloos irriteren aan het sfeer-verpesten van die ‘DJ’. Gedateerde oude meuk halfzacht door de speakers… ongelooflijk!

Comments are closed.

Ook interessant