Wedden op voetbal

Overig nieuws

Speciale avond voor Russische AZ-supporter: ‘Geweldig om de spelers in het echt te zien’

Russische AZ-supporter Ilgar bezocht FC Astana - AZ

Het was gister een memorabele avond voor Ilgar Sultanov. De in Jekaterinenburg woonachtige AZ-supporter bezocht in Astana samen met zijn vriendin voor het eerst een wedstrijd van zijn favoriete club en zag zijn helden met 0-5 winnen in Kazachstan. De Rus was na afloop dan ook door het dolle heen. ‘Het was een geweldige wedstrijd! Dat ik de spelers nu voor het eerst in het echt heb gezien was ongelooflijk. Tijdens de wedstrijd kon ik niet geloven dat het geen droom was.’

Ilgar is woonachtig in het midden van Rusland, waardoor de wedstrijd tegen Astana een ideale gelegenheid was om zijn helden van dichtbij te zien, al was hij alsnog bijna een dag onderweg naar Kazachtstan. Eenmaal aangekomen in het stadion werd hij hartelijk ontvangen door de supporters uit Alkmaar. ‘De AZ supporters hebben me echt een warm welkom gegeven. Velen vroegen hoe ik bij AZ terecht ben gekomen en ze waren verrast door het antwoord. Ik heb stickers van ze gekregen en Patrick Ton heeft me zelfs een sjaal gegeven! Na de wedstrijd kwam ik toevallig Max Huiberts tegen, hij herkende me, schudde me de hand en feliciteerde me met de gewonnen wedstrijd.’

Yuki

Het was niet alleen een mooie avond voor Ilgar zelf, ook zijn vriendin genoot van de avond. Zij is inmiddels ook besmet met het AZ-virus en volgt de club ook regelmatig. Ze kent verschillende spelers, maar eentje springt eruit. ‘Yuki is haar favoriete speler’, legt Sultanov uit. ‘Vooral omdat ze hem heel grappig vindt. Het was dan ook extra leuk dat we hem na de wedstrijd tegenkwamen en dat ze met hem op de foto kon.’

Ilgar komt oorspronkelijk uit de West-Siberische stad Soergoet, maar woont tegenwoordig in een metropool ruim 1.100 kilometer verderop. Het is dan ook niet voor de hand liggend dat iemand uit die regio supporter van AZ is. Ilgar zelf legt uit hoe dat komt: ‘Als kind speelde ik als voetbalsupporter graag computerspelletjes. Op dat moment trok het AZ-logo me heel erg aan, dus speelde ik veelal met die club. Dat was zo’n beetje rond 2006. Ik had toen geen internet, maar leerde op die manier wel de namen van de spelers kennen. De resultaten van de club volgde ik via Eurosport. Op dat moment realiseerde ik me dat de liefde voor altijd was. Vanaf 2011 had ik de beschikking over internet en kon ik de wedstrijden live volgen. Dat was geweldig.’

El Hamdaoui

Over zijn favoriete speler hoeft hij niet heel lang na te denken. ‘Dat is El Hamdaoui! Op het moment dat hij naar Ajax ging was ik echter wel teleurgesteld. Mijn favoriete wedstrijd is de 2-0 overwinning op Ajax. Die wedstrijd in de sneeuw. Ik heb de samenvatting toen op Eurosport gekeken. Maar ook de 5-1 overwinning in de Super Cup tegen Heerenveen is me altijd bijgebleven.’

‘Ik had ook een zwak voor Gertjan Verbeek. Hij was een dappere trainer die niet bang was om te zeggen wat hij dacht. Ik herinner met nog de halve finale in de beker tegen Ajax, toen Nijhuis Esteban rood gaf. Ik moest op dat moment huilen, dat was zo oneerlijk. Maar Verbeek maakte toen de dappere beslissing om van het veld te lopen.’

Alkmaar

De wedstrijd gister tegen Astana bevestigde de liefde van Ilgar definitief en de Rus hoopt dan ook snel een keertje een wedstrijd in Alkmaar te bezoeken. ‘Dat wil ik volgend jaar in de lente gaan doen. Dan wil ik een thuiswedstrijd van AZ bezoeken. Wat ik gister zo mooi vond aan de supporters is dat ze voor iedere speler hun eigen liedje hebben. Dat was nieuw voor mij en vond ik onwijs leuk om te zien. Op het moment dat Panta scoorde zongen de fans hem toe, en op het moment dat Bizot een redding maakte zongen ze hem toe. Bijzonder! Ik kijk ernaar uit om de supporters in Alkmaar te ontmoeten en in de stad rond te lopen. Ik zie jullie hopelijk snel!’

Haal samen met meer dan 50.000 fanatieke wedders het maximale uit je weddenschappen op voetbalwedden.net. Maak slim gebruik van de meest complete (live) wedstatistieken, wedtips, voorbeschouwingen, odds en exclusieve (welkomst)bonussen bij betrouwbare bookmakers.

Marius Wiegman
Over de schrijver

Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com