Wedstrijden

Slordig AZ onderuit tegen Ajax: 1-3

AZ is er vanmiddag niet in geslaagd om de lunchwedstrijd tegen de Amsterdamse rivaal om te zetten in een driepunter. In Alkmaar ging een slordig spelend AZ met 1-3 onderuit. De ploeg van Marco van Basten wist een in de eerste helft opgelopen achterstand kort na rust recht te trekken door een goal van Steven Berghuis. In het laatste kwart van de wedstrijd trok Ajax de wedstrijd echter naar zich toe en beslistte het de wedstrijd door doelpunten van Lasse Schöne en Anwar El Ghazi.

AZ is er vanmiddag niet in geslaagd om de lunchwedstrijd tegen de Amsterdamse rivaal om te zetten in een driepunter. In Alkmaar ging een slordig spelend AZ met 1-3 onderuit. De ploeg van Marco van Basten wist een in de eerste helft opgelopen achterstand kort na rust recht te trekken door een goal van Steven Berghuis. In het laatste kwart van de wedstrijd trok Ajax de wedstrijd echter naar zich toe en beslistte het de wedstrijd door doelpunten van Lasse Schöne en Anwar El Ghazi.

De intenties van de ploeg van Van Basten waren de eerste minuten duidelijk zichtbaar. AZ probeerde Ajax vanaf het eerste fluitsignaal vast te zetten, en dat leek aanvankelijk te lukken. Na enkele minuten wisten de gasten zich echter onder de druk uit te voetballen en was het voor AZ lastig om echt controle over de wedstrijd te krijgen. Ajax kreeg hierna al snel enkele mogelijkheden, maar het was Esteban die pogingen van Kishna en Ligeon onschadelijk wist te maken. De eerste kans voor AZ kwam na 10 minuten op naam van Hupperts. Na goed doorzetten van Tankovic dook de vleugelspeler op voor Cillessen maar kon hij de Ajax-goalie met zijn inzet niet verontrusten.

Voorsprong Ajax

Na een kwartier spelen kwamen de Amsterdammers dan toch op voorsprong. Na een steekpass van Lasse Schöne kwam Davy Klaassen oog in oog met Esteban te staan. Met een diagonaal schot liet hij de Alkmaarse doelman kansloos en schoot hij de 0-1 binnen. Hierna ging AZ opzoek naar de gelijkmaker maar wist het nauwelijks uitgespeelde kansen te creëren. Het dichtst bij de gelijkmaker was Muamer Tankovic. De aanvaller kopte de bal rakelings naast uit een vrijetrap van Guus Hupperts.

Furieus uit de kleedkamer

Net als in de eerste helft kwam AZ ook in de tweede helft furieus uit de kleedkamer. Dit resulteerde direct in een grote kans voor Guus Hupperts. De nieuweling wist uit de rug van Van der Hoorn te ontsnappen, alleen mistte zijn poging de kracht om Cillissen in de problemen te brengen. De gelijkmaker liet echter niet lang op zich wachten. In de 50ste minuut kwam Steven Berghuis vrij voor het Ajax doel na een pass van Tankovic. De vleugelspeler bleef rustig en schoot Alkmaar weer naast Amsterdam. De gelijkmaker was het begin van een leuke fase in de wedstrijd. Er werd gestreden voor iedere meter en er waren kansen aan beide kanten. Na 55 minuten kwam Esteban met de schrik vrij toen Boilesen vanaf een meter of 30 kiezelhard de lat wist te raken.

Wedstrijd kantelt

Na ruim een uur spelen leken de krachten van de thuisploeg enigszins weg te vloeien. Ajax kreeg de overhand en een aantal grote kansen op de voorsprong. Met name oud AZ’er Kolbeinn Sigthorsson had het vizier duidelijk niet op scherp staan en liet zijn ex-werkgever nog lang in leven. Uiteindelijk zou de Amsterdamse voorsprong er dan toch komen. Na slap verdedigen van zowel Johansson als Gouweleeuw kon Lasse Schöne in de 69ste minuut aanleggen voor een schot en plaatste hij de bal in de verre hoek achter Esteban.

Alles of niets

Marco van Basten koos er in het laatste kwartier voor om alles of niets te gaan spelen. Mattias Johansson werd naar de kant gehaald en Viktor Elm kwam erbij om een overtal te creëren op het middenveld. Deze omzetting had niet het gewenste effect en het was wachten op de Amsterdamse nekslag. Met kunst en vliegwerk wist AZ een nieuwe tegentreffer te voorkomen en was zowaar dichtbij de gelijkmaker toen Markus Henriksen een voorzet van Berghuis net naast wist te koppen. De derde treffer van Ajax kwam er dan uiteindelijk toch. Anwar El Ghazi haalde in blessuretijd succesvol de trekker over en schoot de 1-3 binnen. De wedstrijd was hierna definitief gespeeld en dreigde nog even uit de hand te lopen toen El Ghazi Gouweleeuw liep te provoceren. Een opstootje was het gevolg, al liep het uiteindelijk met een sisser af en kregen beide spelers de gele kaart.

Zo loopt AZ dus in de eerste thuiswedstrijd direct tegen een pijnlijke nederlaag aan tegen Ajax. Reden tot paniek is dit niet, al werd wel pijnlijk dat de ploeg van Marco van Basten nog een aanvallende versterking nodig heeft. Met slechts één aanvaller (Rosheuvel) op de bank was het niet mogelijk om iets extra’s te brengen in aanvallend opzicht. Op dit moment staan er 3 rappe en behendige spelers voorin, alleen zou een echte puntspeler geen overbodige luxe zijn. Gelukkig is de transfermarkt nog enkele weken open om voor deze versterking te zorgen.

Karakteristieken

Doelpunten: ’15 Davy Klaassen (0-1), ’50 Steven Berghuis (1-1), ’69 Lasse Schöne (1-2), ’90 Anwar El Ghazi (1-3)

Opstelling AZ: Esteban; Johansson (’77 Elm), Gouweleeuw, Wuytens, Poulsen; Gudelj (c), Ortiz, Henriksen; Berghuis, Tankovic (’84 Rosheuvel), Hupperts

Opstelling Ajax: Cillessen; Ligeon, Van der Hoorn, Moisander (c), Boilesen; Klaassen, Blind (’77 Serero), Viergever; Kishna (’46 El Ghazi), Sigthorsson, Schöne

Marius Wiegman
Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com

  68 Comments

  1. Wat een slappe hap! Er is helemaal niet gevochten en gestreden! Als je tegen 020 moet dan moet je er bovenop zitten. Dat deed AZ niet.

   1. Zucht.. Waarom moet je er tegen 020 bovenop zitten en tegen andere clubs (blijkbaar) niet? Dit is een wedstrijd die we mogen verliezen, zeker in de eerste helft speelde de tegenstander goed en dan zijn wij gewoon minder. Daar is niets mis mee. Het spel was echt niet veel slechter dan vorige week tegen Heracles. Maar toen werd gewonnen en dat blijkt keer op keer om de kijk op het spel heel positief te beïnvloeden. Als het met hetzelfde spel via een geniepig countertje 2-1 was geworden had het allemaal fantastisch geweest.

    1. als hendriksen niet buitenspel gegeven was had hij hem er met een kilometertje of 330 p/h in geknalt. was het voor rust al 1-1 en had je een heel andere wedstrijd gehad. nu moest AZ vanuit de rust proberen terug te komen terwijl Jakkes dan direkt op zoek kan naar de 2-0. wil echt niet het verlies erop schuiven maar vind de arbitrage met de week slechter worden. er moeten echt eens sancties komen tegen slecht gevloten wedstrijden. Als ik op mijn werk zulke steekjes laat vallen dan krijg ik een keertje een officiele waarschuwing en daarna volgen er toch ook sancties. waarom moeten we dan telkens genoegen nemen met zulke slechte beslissingen. en het lijkt wel alsof iedereen die erover begint gelijk voor gek verklaard word. neem nou Makkelie, fluit slecht in de wedstrijd van vorige week van feyenoord. mag dan een weekend niet fluiten, wat zal hem dat schijten? hij trapt zijn schoenen uit , pakt een biertje en gaat languit alle wedstrijden voor de buis kijken. zal hem lekker schijten een weekendje vrij..

  2. Ik vond AZ juist erg sterk spelen. Tot de 70e minuut hebben we het goed gedaan. De helft van de wedstrijd waren we de bovenliggende partij. Daarnaast is ons 2 doorgebroken kansen ontnomen, eerst Henriksen en toen Berghuis (de lijn trekken VOOR de laatste verdediger, zo kan ik het ook). Als we zo doorgaan wordt het een leuk seizoen, ik ben optimistisch!

   1. Doe je bril eens op, sterk waren we zeker niet!
    Inderdaad slappe hap!

   2. Helemaal gelijk!

  3. Eerste helft was redelijk goed. Maar vond Hupperts en Tankovic behoorlijk onder de maat.Begint het nu alweer met nieuwe aankopen, niet goed genoeg. Waarom pakt in de verdediging niemand die Schone aan, die kon vrijuit knallen op het doel. Slecht verdedigt ook Poulsen liet bij de eerste goal geen mandekking zien. Gebrek aan concentratie? Zoals ook waar bleeft het laatste offensief van AZ ipv zich terug te laten duwen. Meerdere spelers hadden reeds geen lucht meer zag ik. Is dit AZ wel fit genoeg voor zo’n wedstrijd tegen een topper. Heb situaties gezien waarbij niet goed gekeken werd wie er goed vrij stond. Misschien heeft Advocaat het krachthome ook meegenomen AZ zal echt beter moeten gaan spelen als men bij de eerste 5 willen horen. En mogelijk toch een andere spits erbij halen, goed voor de concurrentie in de aanval.

   1. Johansson was te traag, liet een aantal keren zijn man lopen. Poulsen was in zijn hoofd ineens centrumverdediger want hij liet de hele flank open en Wuytens knalde de bal telkens op Hupperts in plaats van inspelen of rustig opbouwen.

    1. Zo goed is de verdediging ook niet! De slapste back’s ooit! Hoop dat Marcellis fit raakt! Gun hem zijn plekje weer terug in Oktober als we dan geen 13e staan…Begin daar weer mee! Guus van Weerdenburg ook 3 niveau’s beter dan Poulsen…Jantina weer als een slappe er niet in. Jeff dacht ook al dat hij er was…DOORSELECTEREN!

  4. De aanleiding van dat opstootje was eerder begonnen met die idioot van El Ghazi die maroc die het zo nodig vond om bij 1-3 stand AZ begon te provoceren. Ik meen Gouweleeuw of Wuytens die hem even aanpakte, heel goed trouwens. Voor mij had hih hem keihard moeten raken. Dit soort spelers moeten oprotten. Bovendien kreeg hij ook kritiek van de Boer om dat te laten. Daarna ook nog een schwalbe. Sommige jakkes spelers wisten wel raad met snel naar de grond gaan. Is toch niet vreemd waarom we Aj. haten .

   1. Wat bedoel je met ‘die maroc’? Wat heeft het voor waarde om dat zo te melden?

    1. Maroc is een merk sinaasappel en ook afkorting van marokkaan. Wat is het probleem. Moeite met een afkorting. Lees het dan niet man.Het is geen scheldwoord hoor, mag schrijven hoe ik dat wil.

     1. Ik weet dat het voor Marokkaan staat, maar begrijp niet waarom je het vermeld. Dat zie ik niet bij andere voetballers gebeuren met een andere achtergrond. Die jongen is gewoon geboren in Barendrecht, dus hij lijkt me meer een Nederlander. Wat bedoel je met NL is soft geworden?

      1. JIJ !!!!! en hiermee sluit ik deze discussie.

      2. Blijkbaar ben jij de softie 😉

     2. Nou anderen verbied je hier te schrijven, athans dat wil je graag…

    2. En niet zo soft zijn. Nl is al zo soft geworden.

  5. Als je aanvallend wil voetballen moet je ook bij balverlies omschakelen manmanman wat was dat slecht! We hebben terecht veloren. We speelde niet compact en de omschakeling was niet goed.

   Maar ik vind AZ niet onderdoen voor Ajax we moeten gewoon geconcentreerder voetballen. Zonde…we hadden met deze wedstrijd punten kunnen pakken. Daarbij speelde Ajax ook slimmer met tijdrekken overtredingen enzo..

   1. noem je dat slimmer? het zijn een stelletje wijfen. bij alles liggen en janken.. kaarten aansmeren en dan vies grinnikend opstaan en weglopen.

    1. Ook dat hoort erbij. De scheidsrechter mee proberen te krijgen. De tegenstander uit hun flow krijgen. Irritatie wekken. Alles voor de 3 points.

     1. snap dat het erbij hoort omdat bijna iedereen dat doet. denk dat het ook onder fair-play valt dat je je tegenstander niet op een vieze nsb manier benadeeld. persoonlijk houd ik van een beetje wilskracht en doorzettingsvermogen, krijgen er genoeg voor betaald om op de been te blijven..

      1. +1

     2. Wat ben jij een liefhebber van ANTI vb! Neus!

  6. Oh oh Stewart wat heb je ons aangedaan? Alleen maar spelers verkocht en Tankovic en Hupperts teruggehaald. Beide spelers waren vanmiddag samen met Berghuis volstrekt onzichtbaar. Dit AZ speelde in deze samenstelling nog slechter dan vorig jaar. Ik heb vanmiddag geen lichtpuntjes kunnen ontdekken. In de voorhoede totaal geen stootkracht. Weer hetzelfde als vorig seizoen met Berghuis. Na een leuke wedstrijd tegen Heracles zien we hem voorlopig niet meer. Het middenveld grossierde in veelvuldig balverlies en fouten passes. Hendriksen kon me weer niet bekoren. We missen een creatieve middenvelder heer Stewart! De achterhoede onvoorstelbaar zwak. Poulsen is geen schim meer van vroeger, Johansson liet zich wel heel makkelijk voorbijlopen en Wuytens heeft de draaicirkel van een tractor. De enige die z’n niveau haalde was Gouweleeuw. Er is nog heel veel werk aan de winkel voor Van Basten en Stewart je hebt nog 14 dagen om een knappe verdediger, middenvelder en een aanvaller te kopen. Er zal echt wat moeten gebeuren anders is plek 10 het hoogst haalbare en dan krijgen de voorspellers die beweren dat dit AZ elk jaar een beetje slechter wordt toch gelijk. Stewart kan dan beweren dat AZ oh zo gezond is in financieel opzicht maar wat koop je hiervoor? Zag trouwens tegen een “topclub” als 020 opvallend veel lege plekken op de tribune. Een teken aan de wand?

   1. In grote lijnen met jou eens.

   2. Hee Gerben, Stewart heeft ons niks aangedaan, de vraag blijft alleen nog, wanneer rot jij nou een keer op.

    1. Precies dat gezeik altijd! Er staat een hartstikke leuk elftal nu met veel potentie.

   3. wie maakte het enigste doelpunt van AZ ook weer?
    ik dacht Berghuis!
    maar ik heb mijn verkeerde bril wel op gehad.

    1. Enige. Altijd een intikker

  7. Oh wat heerlijk zeiken kunnen sommige mensen ook. Aankopen afschrijven na 2 wedstrijden, o.a. tegen ajax. Het spel was niet best vandaag. Maar we begonnen wel erg sterk. En ik denk dat de ploeg nog erg kan groeien.

   1. Mijn pik kan ook groeien…Rot toch op man! Al die zogenaamde open deuren willen intrappen om maar positief gevonden te worden…

  8. Raar, lijkt wel of heel veel supporters een andere wedstrijd hebben gezien dan ik. Ik zag een ploeg dat veel potentie heeft om een goede ploeg te worden. Alleen ze zijn nog niet op elkaar ingespeeld. Ze speelde heel slordig en er zat totaal geen controle in hun spel. Veel individuele fouten. Daarbij moeten ze ook slimmer spelen. Wat Ajax wel heel goed deed.

   Er is nog een hoop werk te doen voor de staf. Maar als het eenmaal staat dan zie ik ze straks niet onder doen voor de top.

   1. Waarom kan een andere ploeg wel goed ingespeeld zijn en AZ niet? Is dat alleen aan Aj. voorbehouden.

    1. Geef ik je 100% gelijk in. Volgende wedstrijd moet het veel beter.

  9. Ik hoor niemand over Estaban. Kan er helemaal niets van en komt als een mongool zijn goal uit bij het opstootje.

   1. Ik vond EstEban vandaag anders één van de betere bij AZ. Heeft geen fouten gemaakt en was zelfs nog belangrijk met twee knappe reddingen./

    1. Precies weer belangrijke reddingen. Alleen hij straalt nog niet de rust uit. Daar moet hij aan werken.

     1. Een adhd-er word zelden rustiger…

    2. Heb je ook nog gezien hoeveel keer hij onder een voorzet doorging

     1. Esteban was verschrikkelijk. kan totaal niet mee voetballen. schiet alles de tribune in

      1. Dat is beter dan proberen mee te voetballen…

  10. Was niet nodig geweest als je ziet hoe de eerste en tweede goal vallen.

   Bij zo’n wedstrijd tegen een sterke tegenstander kun je wel zien wie de kar trekken: Gudelj, Ortiz, Gouweleeuw en wie er aan de kar hangen: Wuytens, Johansson, Henriksen.

   Dat is het verschil met Ajax. Dat zijn ook geen hoogvliegers maar het elftal kent geen zwakke plekken.

   Ik zeg hierbij m’n vertrouwen in Henriksen op, ook qua wedstrijdinstelling.

   Als andere Johansson straks weer hersteld is kan Tankovic een lini zakken ten koste van Henriksen

   Hupperts (stijve rechtspoot op links???) is geen Roy Beerens.

   1. Volledig mee eens, Kees!

    Verdediging:
    Wuytens en Mattias waren een verschrikking in de verdediging. Geen enkele fatsoenlijke opbouw gezien en verdedigend een gatenkaas, traag en vooral onoplettend.

    Middenveld:
    Prima (behoort tot de besten van NL), maar door ernstig verzaken van Henriksen nu dus overlopen. Zet Tankovic daar neer met een duidelijke opdracht en het evenwicht zal allicht beter zijn.

    Aanval:
    Met Tanko als een gelegenheidsspits nog best aardig. Hupperts wat flets, maar acceptabel. Berghuis was top. Tanko lijkt mij gewoon beter op 10 (dan is hij dreigend, onvoorspelbaar en komen zijn agressie en loopvermogen veel beter uit de verf.

    Een echt centrumspits

  11. Men denkt bij AZ als we Rosheuvel inzetten komt het wel goed, maar het was geen waarheid. Er moet echt iets in de aanval gebeuren dmv een goede aankoop.

  12. Het publiek..benside…het was een drama..geen sfeer..geen AZ – AJAX sfeer op de tribune…lege plekken in het stadion en een AZ dat super slordig speelde..wat een kut middag heb ik gehad zo..

   1. We zijn afgetroefd. Inzet, beleving, passie, het was niet aanwezig. Ik vraag me af wat van Basten tegen die jongens heeft verteld, het leek erop alsof hij voor DE wedstrijd van het jaar tegen onze boys heeft gezegd dat het een vriendschappelijk potje is en dat hij vooral blessures wil voorkomen. Ik hoop echter niet dat dit de waarheid is. En het gaat er uiteindelijk niet om wie wat verkeerd deed, nee het gaat om het collectief. De instelling waarmee je een wedstrijd moet ingaan is volle bak er samen voor gaan. Zoiets als vastzetten moet je samen doen. Dit gebeurde niet en dan loop je achter de feiten aan als je ook nog eens op conditioneel gebied het laat afweten.
    Tegen 020 moet je 90 minuten spelen alsof je leven ervan afhangt, zeker thuis! We zijn natuurlijk als supporters teleurgesteld, desondanks baal ik ontzettend van de mensen die t niet kunnen opbrengen om hun team tot het laatste fluitsignaal te steunen. En ik snap dat de benside veel kritiek heeft op de 020-supporters, ik kan ze ook niet uitstaan dat kut volk, maar zing voor AZ, dat is de club van je hart toch?!

    Al met al snel vergeten en op naar de volgende wedstrijd.

   2. ik ook ben het met je eens. gesapige pot.

  13. Ff tussendoor, hoe ging dat nieuwe liedje nou?

   1. Ja wat was opkomst muziek?

    1. Ik bedoel eigenlijk het nieuwe liedje over 020

     1. Die ze zongen bij de goals?

      1. Die van je moeder zat bij de ss

      2. Dat is erg triest dus. Tot dat niveau moeten wij ons niet verlagen. Erg triest .

      3. Hi zit je weer in NL?

  14. Hoorde zojuist bij Studio Neus dat de revalidatie van Aron Johansson niet goed verloopt en dat hij mogelijk weer onder het mes moet aldus Arno Vermeulen.

   1. Dus AZ moet een nieuwe spits kopen. En Gorter gaat naar Aalborg toe dus er komt weer geld vrij en dan zou ik maar voor rooie Mike gaan

    1. Rooie mike ??? Moet wel een nieuwe spits kopen dat zeker

     1. AZ heeft zich opnieuw gemeld bij ADO al moet ik de bladen geloven. Er is een bod van 1,5 miljoen gedaan.

   2. Mooi klote!

  15. Ik vind het een beetje oneens was idd wat slordig maar geef het ff de tijd om het team op mekkaar in te laten spelen zit zeker potentie in ik vind persoonlijk esteban ook als een mongool fungeren op de goal soms heb ik het gevoel dat ie niet weet wat te doen als de tegenstander druk op hem zet ik zeg andere goalie

  16. AZ moet gewoon Vermeer halen en een spits. We kamen helaas kwalitatief te kort.

   1. en dan 4x blunderen tegen Utreg zeker?

  17. Mijn god kunnen we niet de site naam veranderen in AZzeiksite?
   on, ik zag een ploeg met potentie heb ook veel zin en geloof in dit seizoen, en dat verliezen van 020 tja ze zijn (helaas) gewoon beter meer individuele kwaliteit…
   Ook vind ik dat we mogen klagen over het buitenspel (henriksen) en de opzichtige schwalbe van sigthorsson waar geen kaart voor gegeven wordt (omdat hij al geel had scheids?).
   Al met al denk ik dat we op de goede weg zitten en dat mensen de nieuwe realiteit (geen scheringa meer) maar eens moeten gaan inzien.

   1. Geen Dirk is niet perse met Matthias en Poulsen spelen hoor! Er zijn meerdere andere keuzes. Ik zie ook veel liever Luckassen dan Jan W momenteel. Slappe hap!!!

  18. Is het niet vreemd dat er al jaren niets meer doorbreekt uit de eigen jeugd en dan hoeven we het niet eens te hebben over de scouting. Ajax speelde helemaal niet zo geweldig, maar AZ bakte er weinig van .Zijn dan misschien financieel gezond, maar kwalitatief gaan we steeds meer achteruit.

   1. Ik vind dat Wesley Hoedt wel een plekje heeft verdiend.

    1. Plekje op de bank vind ik al heel wat voor die schreeuwende prutser!

  19. het verbaast mij dat de spelers niet de intensie hadden om gras te vreten
   van deze wedstrijd moet je al weken stijf staan van de adrenaline
   word weer een aex seizoen goede slechte dagen
   meneer blind werd weer vogelvrij gelaten,shone maakte het verschil en van dit zwakke ajax had je noooit mogen verliezen jammer

  Comments are closed.

  0 %