Overig nieuws

RTL en ESPN boden fooi voor AZ-Celtic

Niet meer dan 15.000 euro, dat is wat RTL en ESPN hebben geboden voor de uitzendrechten van AZ-Celtic. De Alkmaarders gingen echter niet akkoord met dit veel te lage bedrag, om te voorkomen dat dit soort bedragen de norm zouden worden. Dat zou als gevolg kunnen hebben dat het financiele gat met de traditionele topclub nog groter zou worden.

Het werd dus een principekwestie voor de Alkmaarse beleidsbepalers, die er nu voor kozen de wedstrijd zelf live uit te zenden via Facebook. Iets dat de club geld kostte, maar iets waarmee de leiding wel een duidelijk statement afgaf. In het verleden gingen FC Utrecht, Willem II en Vitesse wel akkoord met lage biedingen van de TV zender, waardoor de Alkmaarders afgelopen week zorgden voor een trendbreuk.

AZ is voor de diverse zenders geen topprioriteit, omdat Feyenoord en PSV over een grote achterban beschikken. Na de traditionele top drie is AZ echter vierde in de rangschikking en dat bleek ook wel uit de kijkcijfers vorige week. 35.000 mensen keken op ESPN naar Vitesse-Anderlecht, terwijl er ruim 38.000 op facebook keken naar AZ-Celtic. Wat deze trendbreuk betekent voor de toekomst zal moeten blijken, al heeft Talpa al wel de rechten in bezit voor de wedstrijden in de Conference League.

Marius Wiegman
Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: [email protected]

    Comments are closed.

    Ook interessant