30-03-2019: Voetbal: AZ v FC Groningen: Alkmaar Eredivisie 2018/2019 l-r Ron Vlaar (AZ)
Elftal en Technische staf

Ron Vlaar stopt met voetballen

Ron Vlaar is niet langer voetballer meer, dat meldt de verdediger via de digitale kanalen van zijn club. Door zijn fysieke gesteldheid is Ron Beton niet langer in staat om profvoetballer te zijn. ‘Toen ik het vorige week te horen kreeg voelde ik het ook wel een beetje aankomen’, aldus de 32-voudig international.

‘Het is balen dat het zo afloopt, maar uiteindelijk moet ik wel mijn gezondheid respecteren en is er ook nog wel een leven na het voetbal. Uiteindelijk voelt het misschien ook wel als een opluchting. Ik hoef nu niet meer. De keuze is voor mij gemaakt en nu dat moment dan echt definitief is voelt dat toch wel als een opluchting. Ik hoef mijn lichaam niet meer te kwellen.’

Debuut

Er komt voor Vlaar zo een einde aan een imposante carrière. De Hensbroeker debuteerde op 23 april 2005 onder Co Adriaanse voor AZ, op bezoek bij RKC Waalwijk. Vijf dagen later stond hij aan de aftrap in Lissabon voor de halve finale van de UEFA-cup.

In januari 2006 zou de verdediger de overstap maken naar Feyenoord, om vervolgens na zes en een half jaar te verkassen naar Aston Villa. Vlaar speelde daar drie seizoenen en streek in 2015 weer neer in Alkmaar. Eerst om alleen zijn conditie op peil te houden, maar al snel volgde een hernieuwd dienstverband.

Basisdebuut Oranje

Ron Beton kan ook terugkijken op een mooie interlandcarrière, al was de start niet zo hoopgegevend. De stopper kende een dramatisch basisdebuut tegen Italië, waarin hij met een fout en een eigen goal een groot aandeel had in de 1-3 nederlaag van de ploeg van toenmalig bondscoach Van Basten.

Revanche

Vlaar revancheerde zich echter op kenmerkende wijze en speelde hierna nog dertig interlands voor het Nederlands elftal. Het hoogtepunt zal zonder twijfel het WK van 2014 zijn geweest. Ron Vlaar vormde hier met Bruno Martins Indi en Stefan de Vrij een driemans achterhoede.

(L-R) Lionel Messi of Argentina, Ron Vlaar of Holland

Brazilië

Het elftal van Van Gaal verraste in Brazilië en strandde uiteindelijk pas in de halve finales. Hierin bleek Argentinië na het nemen van strafschoppen te sterk. Vlaar blonk in die wedstrijd uit en wist superster Lionel Messi met enkele uitstekende ingrepen volledig te neutraliseren.

Loopbaan

Ron Vlaar heeft uiteindelijk 136 wedstrijden gespeeld voor AZ, verdeeld over twee periodes. Helaas heeft de verdediger geen prijzen gepakt in Alkmaarse dienst. Als aanvoerder stond hij wel twee keer in de finale met zijn jeugdliefde, maar hierin waren Feyenoord en Vitesse uiteindelijk te sterk.

Wel wist hij de beker te veroveren met Feyenoord en heeft hij zich tweemaal tot Europees Kampioen laten kronen met Jong Oranje. Enkele jaren geleden is met Vlaar afgesproken dat hij na zijn carrière in Alkmaarse dienst kan blijven. Of en in welke functie dat gaat gebeuren is nog niet bekend.

Marius Wiegman
Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com

    Comments are closed.

    Ook interessant