Wedstrijden

Ron Vlaar kopt AZ langs FC Groningen

AZ heeft vanavond een belangrijke overwinning geboekt op FC Groningen. In een moeizaam duel waren de Alkmaarders de bovenliggende partij, maar had het moeite om tot veel kansen te komen. Ron Vlaar wierp zich uiteindelijk op tot de reddende engel van de ploeg van John van den Brom door twintig minuten voor tijd de 1-0 binnen te koppen. Door de zege grijpt de ploeg uit de Kaasstad de derde plek en kan het morgen in een zetel kijken naar de wedstrijd tussen FC Utrecht en Feyenoord. 

De eerste helft was niet de meest enerverende van het seizoen. AZ was voetballend wel de betere ploeg maar wist weinig kansen te creëren. Slechts tweemaal wisten de Alkmaarders zich een weg te banen door de Groningse muur. Na een kwartier kwam Seuntjens na een steekpass van Stengs oog in oog te staan met Padt, maar de poging om de doelman te omspelen mislukte. Stengs kwam zelf ook nog een keer in kansrijke positie, alleen schoot de aanvaller te gehaast over. FC Groningen kreeg via Doan één kansje, deze werd echter onschadelijk gemaakt door Bizot.

Vlaar

Na de pauze veranderde er weinig aan het spelbeeld. Onder leiding van een uitblinkende Maher behield AZ eenvoudig de controle, maar tot echt grote mogelijkheden kwam de ploeg van Van den Brom niet. Idrissi was met een schot in het zijnet dichtbij de openingstreffer, terwijl een poging van Svensson op het laatste moment werd geblokt. Twintig minuten voor tijd was het dan toch raak en kreeg de thuisploeg loon naar werken. Het was uiteindelijk routinier Ron Vlaar die een corner van Calvin Stengs tegen de touwen kopte. Die treffer bleek goud waard te zijn want aan de score zou in het vervolg van de wedstrijd niets meer veranderen.

Karakteristieken

Doelpunten: 70′ Vlaar 1-0

Gele kaarten: Maher (AZ) Bruns, Chabot, El Hankouri, Zeefuik (FC Groningen)

Opstelling AZ: Bizot; Svensson, Vlaar, Koopmeiners, Ouwejan; Midtsjø, Til (c), Maher; Stengs (73′ Gudmundsson), Seuntjens (89′ Wuytens), Idrissi (67′ Johnsen)

Opstelling FC Groningen: Padt; Zeefuik, Te Wierik (75′ Sierhuis), Chabot, Handwerker; Bel Hassani, Memisevic, Reis, Bruns (59′ Warmerdam); Mahi, Doan (64′ El Hankouri)

Marius Wiegman
Over de schrijver

Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com