website laten maken in alkmaar
Wedstrijden

Persoonlijke fouten worden AZ fataal in Kiev

Dinamo Kiev was vanavond met 2-0 te sterk voor AZ in de derde voorronde van de Champions League. De Alkmaarders hadden voetballend het overwicht, waren dreigender, maar gingen uiteindelijk ten onder aan twee persoonlijke fouten. Rodrigues en Shaparenko haalden uiteindelijk de trekker over. Voor de AZ rest nu de groepsfase van de Europa League. 

In de eerste helft waren de Alkmaarders heer en meester. De ploeg van Slot was meer in balbezit en constant dreigend, al bleven echt grote kansen uit. De grootste kans was voor De Wit, maar zijn inzet kon makkelijk gepakt worden door Bushchan. Myron Boadu wist vlak voor rust de doelman wel te verschalken, alleen werd de treffer geannuleerd omdat de voorzet van Gudmundsson van achter de achterlijn werd gegeven.

De thuisploeg had weinig in te brengen en werd pas een minuut voor de pauze voor het eerst gevaarlijk. Het was uiteindelijk Vlaar die ingreep voordat Bizot in actie moest komen. Diezelfde Vlaar was even daarvoor nog slachtoffer van een charge van Buyalskyy, die van geluk mocht spreken dat Grinfeld hem slechts de gele kaart gaf.

Achterstand

Na de onderbreking was de eerste grote kans voor AZ. Calvin Stengs kwam van rechts naar binnen en schoot van buiten de zestien net naast de paal. Een minuut daarna gebeurde waar de Alkmaarders zo bang voor waren. Na een zeldzaam foutje van Midtsjø kwam de bal terecht bij Rodrigues, die de bal vervolgens hard via de onderkant van de lat achter Bizot schoot.

Alles of niets

Slot greep in en bracht Idrissi en supersub Druijf binnen de ploeg. Het resulteerde in een groter overwicht voor AZ en vlak na zijn entree kreeg Druijf al zijn eerst kans. De kopbal van de spits ging echter over. De druk van de gasten bleef, al werd Bushchan nauwelijks getest. Idrissi was een kwarter voor tijd dichtbij de gelijkmaker, maar zag zijn pegel uiteindelijk rakelings over vliegen.

Beslissing

De gasten probeerden het wel maar konden nauwelijks tot uitgespeelde kansen komen. Aan de andere kant loerde Dinamo Kiev op de counter en zagen deze tactiek vijf minuten voor tijd beloond worden. Een voorzet van de zijkant werd door Bizot slecht verwerkt, waarna Shaparenko van dichtbij de 2-0 kon maken. De Wit en Boadu hadden de slotfase nog spannend kunnen maken, maar het duo werkte de bal twee keer binnen een paar seconden op de lat.

Karakteristieken

Doelpunten: 49′ Rodrigues 1-0, 86′ Shaparenko 2-0

Gele kaarten: Buyalskyy, Rodrigues, Kedziora (Dinamo Kiev) Stengs, Clasie, Idrissi (AZ)

Opstelling AZ: Bizot; Svensson, Vlaar (79′ Sugawara), Koopmeiners (c), Wijndal; Midtsjø (66′ Druijf), De Wit, Clasie; Stengs, Boadu, Gudmundsson (60′ Idrissi)

Opstelling Dinamo Kiev: Bushchan; Kedziora, Zabarnyi, Mykolenko, Karavaev; Buyalskyy (79′ Andrievsky), Sydorchuk, Sharparenko (90′ Liedniev); Rodrigues, Supriaga (74′ Verbic), De Pena

Foto: Pro Shots | Action Images

Marius Wiegman
Over de schrijver

Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com
webdesign alkmaar
website laten maken in alkmaar