Wedden op voetbal

Columns

Pak de oorzaak aan en niet het gevolg

Afgelopen donderdag was het een waar voetbalfeest in Alkmaar. AZ nam het in de finale van de play-offs op tegen FC Utrecht en de Domstedelingen werden bijna negentig minuten van het kastje naar de muur getikt. Resultaat was een overtuigende 3-0 overwinning, en gedurende de wedstrijd een feest op de tribune. Zowel qua voetbal als qua sfeer misschien wel de beste negentig minuten van het seizoen. Tot het laatste fluitsignaal klonk.

Na afloop van de wedstrijd liep het op de lange zijde aardig uit de hand en moest de ME uiteindelijk ingrijpen. Het uitvak van FC Utrecht was stijf uitverkocht, waardoor menig Utrecht supporter kaartjes had weten te bemachtigen voor de Molenaartribune en in Vak M plaats had genomen. Al tijdens de wedstrijd was er sprake van spanning, die na de 3-0 uitmondde in wat vechtpartijen. Dit liep uiteindelijk zo uit de hand dat er een charge van de ME aan te pas moest komen om de orde te herstellen. Resultaat was veel commotie en onschuldige slachtoffers die aardig in verdrukking kwamen.

Excuses

AZ bood na afloop excuses aan voor de ongeregeldheden, maar het had natuurlijk nooit zo ver mogen komen. Al tijdens de wedstrijd werd er door stewards opgemerkt dat er supporters van FC Utrecht in het thuisvak zaten. ‘Toen AZ zag dat dit het geval was, hebben ze geprobeerd de Utrecht-supporters weg te halen uit het AZ-vak en te verplaatsen naar het bezoekersvak. Maar dat wilden ze niet, omdat ze gewoon recht hebben op de plekken in het vak waarvoor ze een kaartje gekocht hebben’, verklaarde veiligheidsmanager Rob Koning na afloop.

Verwijderen

Regeltechnisch gezien zal hij gelijk hebben, tenzij de supporters een gevaar vormen. Dat was hier overduidelijk het geval en er had ook lering getrokken moeten worden uit de wedstrijd tegen Feyenoord eerder dit seizoen. Ook toen voltrok zich een soortgelijk scenario, met een iets minder dramatische afloop. Op zo’n moment moet gewoon de keuze gesteld worden: ‘Of u gaat in het uitvak zitten of u verlaat het stadion’. Heel simpel. Je bent te gast in het AFAS Stadion en dan dien je je te gedragen. Het ging hier immers ook niet om vaders die met hun kinderen Utrecht achterna waren gereisd, maar gewoon om harde kern Utrecht supporters. Dit seizoen zijn er bij Vitesse-AZ een tiental AZ supporters ook uit de thuisvakken verwijderd in Arnhem en toen was er nog niet eens spraken van een grote spanning.

Ik hoop oprecht dat dit in de toekomst aan banden wordt gelegd en dat fans van bezoekende club niet meer op deze manier worden toegelaten in het AZ stadion. Natuurlijk moet iedereen welkom zijn in Alkmaar, maar het moet niet leiden tot gespannen situaties. Zelf zit ik ook wel eens in een thuisvak als AZ ergens op bezoek gaat. Verschil is wel dat ik me dan aanpas aan het thuispubliek en niet overduidelijk laat merken dat ik de bezoekende ploeg support. Daarmee provoceer je de boel en zorg je voor onnodige spanningen.

Sfeer

De oorzaak van het probleem moet worden opgelost en niet het gevolg. Waarmee ik vernielingen op de parkeerplaats of geweld in het algemeen overigens allerminst goed praat want dat gaat natuurlijk nergens over. Punt is dat het AZ publiek zich normaal gesproken voorbeeldig gedraagt en nu niet gestraft dient te worden omdat supporters van een uitspelende ploeg de boel hebben lopen frustreren. Afgelopen donderdag bewees namelijk maar weer hoe mooi een sfeervoll stadion kan zijn en wat voor uitwerking dat kan hebben op de ploeg en vice versa.

Haal samen met meer dan 50.000 fanatieke wedders het maximale uit je weddenschappen op voetbalwedden.net. Maak slim gebruik van de meest complete (live) wedstatistieken, wedtips, voorbeschouwingen, odds en exclusieve (welkomst)bonussen bij betrouwbare bookmakers.

Marius Wiegman
Over de schrijver

Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com

11 Comments

Comments are closed.
 • Avatar
 • Avatar
 • Avatar
 • Avatar
 • Avatar
 • Avatar
 • Avatar
 • Avatar
  • Avatar
 • Avatar