Columns

Pak de oorzaak aan en niet het gevolg

Afgelopen donderdag was het een waar voetbalfeest in Alkmaar. AZ nam het in de finale van de play-offs op tegen FC Utrecht en de Domstedelingen werden bijna negentig minuten van het kastje naar de muur getikt. Resultaat was een overtuigende 3-0 overwinning, en gedurende de wedstrijd een feest op de tribune. Zowel qua voetbal als qua sfeer misschien wel de beste negentig minuten van het seizoen. Tot het laatste fluitsignaal klonk.

Afgelopen donderdag was het een waar voetbalfeest in Alkmaar. AZ nam het in de finale van de play-offs op tegen FC Utrecht en de Domstedelingen werden bijna negentig minuten van het kastje naar de muur getikt. Resultaat was een overtuigende 3-0 overwinning, en gedurende de wedstrijd een feest op de tribune. Zowel qua voetbal als qua sfeer misschien wel de beste negentig minuten van het seizoen. Tot het laatste fluitsignaal klonk.

Na afloop van de wedstrijd liep het op de lange zijde aardig uit de hand en moest de ME uiteindelijk ingrijpen. Het uitvak van FC Utrecht was stijf uitverkocht, waardoor menig Utrecht supporter kaartjes had weten te bemachtigen voor de Molenaartribune en in Vak M plaats had genomen. Al tijdens de wedstrijd was er sprake van spanning, die na de 3-0 uitmondde in wat vechtpartijen. Dit liep uiteindelijk zo uit de hand dat er een charge van de ME aan te pas moest komen om de orde te herstellen. Resultaat was veel commotie en onschuldige slachtoffers die aardig in verdrukking kwamen.

Excuses

AZ bood na afloop excuses aan voor de ongeregeldheden, maar het had natuurlijk nooit zo ver mogen komen. Al tijdens de wedstrijd werd er door stewards opgemerkt dat er supporters van FC Utrecht in het thuisvak zaten. ‘Toen AZ zag dat dit het geval was, hebben ze geprobeerd de Utrecht-supporters weg te halen uit het AZ-vak en te verplaatsen naar het bezoekersvak. Maar dat wilden ze niet, omdat ze gewoon recht hebben op de plekken in het vak waarvoor ze een kaartje gekocht hebben’, verklaarde veiligheidsmanager Rob Koning na afloop.

Verwijderen

Regeltechnisch gezien zal hij gelijk hebben, tenzij de supporters een gevaar vormen. Dat was hier overduidelijk het geval en er had ook lering getrokken moeten worden uit de wedstrijd tegen Feyenoord eerder dit seizoen. Ook toen voltrok zich een soortgelijk scenario, met een iets minder dramatische afloop. Op zo’n moment moet gewoon de keuze gesteld worden: ‘Of u gaat in het uitvak zitten of u verlaat het stadion’. Heel simpel. Je bent te gast in het AFAS Stadion en dan dien je je te gedragen. Het ging hier immers ook niet om vaders die met hun kinderen Utrecht achterna waren gereisd, maar gewoon om harde kern Utrecht supporters. Dit seizoen zijn er bij Vitesse-AZ een tiental AZ supporters ook uit de thuisvakken verwijderd in Arnhem en toen was er nog niet eens spraken van een grote spanning.

Ik hoop oprecht dat dit in de toekomst aan banden wordt gelegd en dat fans van bezoekende club niet meer op deze manier worden toegelaten in het AZ stadion. Natuurlijk moet iedereen welkom zijn in Alkmaar, maar het moet niet leiden tot gespannen situaties. Zelf zit ik ook wel eens in een thuisvak als AZ ergens op bezoek gaat. Verschil is wel dat ik me dan aanpas aan het thuispubliek en niet overduidelijk laat merken dat ik de bezoekende ploeg support. Daarmee provoceer je de boel en zorg je voor onnodige spanningen.

Sfeer

De oorzaak van het probleem moet worden opgelost en niet het gevolg. Waarmee ik vernielingen op de parkeerplaats of geweld in het algemeen overigens allerminst goed praat want dat gaat natuurlijk nergens over. Punt is dat het AZ publiek zich normaal gesproken voorbeeldig gedraagt en nu niet gestraft dient te worden omdat supporters van een uitspelende ploeg de boel hebben lopen frustreren. Afgelopen donderdag bewees namelijk maar weer hoe mooi een sfeervoll stadion kan zijn en wat voor uitwerking dat kan hebben op de ploeg en vice versa.

Marius Wiegman
Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com

  11 Comments

  1. #KONINGOUT

  2. Goede column.
   Want het wrange is wel gewoon dat na een lekkere pot voetbal van onze boys er supporters doodsangsten uitstaan.
   In ons EIGEN stadion… Ik vind zoiets ongelooflijk.
   Goed dat je dit niet als een incident beschrijft maar, terecht, als een vaker voorkomend probleem, Marius.

   En AZ heeft enorm veel geluk dat het niet vaker fout is gegaan. Tegen oa ADO, Feyenoord, 020 en ook tegen Cambuur barstte het van het uitpubliek dat echt alle ruimte krijgt om te provoceren!
   Geen steward te bekennen of ze peren em gewoon juist als ze onraad vermoeden. Er wordt helaas nooit opgetreden, dus ik zie het van kwaad tot erger gaan met Utrecht als (bijna logische) escalatie uiteindelijk.
   Het is te danken aan het kalme AZ publiek dat eerder wegkijkt dan ingaat op provocaties, dat het niet veel vaker mis gaat.
   Als AZ supporter zit je bij tijd en wijlen gewoon niet lekker in je EIGEN stadion.
   (Ik ga hierom in ieder geval van vak wisselen, want baal hier gewoon enorm van).

   Hopelijk leest men mee, en wordt dit nou eens een keer niet onderschat.

  3. Maar dat wilden ze niet, omdat ze gewoon recht hebben op de plekken in het vak waarvoor ze een kaartje gekocht hebben’, verklaarde veiligheidsmanager Rob Koning na afloop

   Ze hebben niets te willen! Veiligheid boven alles Rob Koning had al politie moeten inschakelen toen bekent werd dat ze niet naar het uitvak wouden. Dan maar met de harde hand.

   Het is te gek voor woorden dat het eigen publiek niet hun blijdschap of emoties kan uitten wanneer er gescoord wordt omdat ze anders bang zijn dat de boel escaleert.. omgekeerde wereld om de eigen supporters te straffen die het opnamen voor onze club AZ. We laten ons niet wegjagen.

  4. Als je niet toe staat dat het tweede uitvak ook verkocht wordt aan Utrecht supporters is het ook niet gek dat zij een plek op de thuis tribune proberen te bemachtigen.

  5. Gewoon een stel staatsmongolen bij elkaar! Dat is inclusief die rob koning vreemde snuiter!!

  6. Wel je eigen harde kern wegsturen omdat ze een keer protesterend bleven staan in het sfeer vak. ..
   Sindsdien stuk minder sfeer.
   Rob Koning moet maar eens tussen de harde kern van Utrecht gaan zitten met een A.Z sjaal om morgen

  7. Ging weer helemaal nergens over..
   Snap de frustratie als je een heel seizoen boven je kunnen hebt gepresteerd en dat niet kunt bekronen. Feit blijft dat ze az gewoon onderschat hebben. Kun je zeggen “we waren niet scherp” maar dat is bullshit als je een playoffs finale speelt. Supporters idem dito, wees trots op de prestatie die jou cluppie heeft neergezet en neem dit verlies. Als Utrecht echt zoveel beter is nemen ze zondag revanche. Nergens om je druk over te maken. Trouwens.. Niet alleen die politiepaarden hebben oogkleppen op, die gasten meppen echt blind naar alles wat ze voor de voeten komt. Beetje overdreven!

  8. Koning, lastig he juiste beslissingen nemen?
   Hele wedstrijd laten escaleren en dan de politie tegen ons inzetten als wij die utrecht jochies zelf naar de uitgang willen brengen.

  9. Als iedereen nou zijn seizoenskaart verlengd hebben wij ook geen last van uitsupporters in de thuisvakken. Kan echt niet tegen dat negatieve gelul van sommige supporters beetje dreigen om niet hun seizoenskaart te verlengen. Soms zit het tegen soms zit het mee maar steun gewoon je cluppie en hou op met negatieve gelul, support je club! Je kan niet altijd winnen kijk waar we vandaan komen en hoe we de loop van de jaren zijn gegroeid als club. Vroeger vechte AZ verdomme om degredatie te voorkomen nu zijn we een stabiele subtop club en financieel gezond!

   1. ik ben moe van dat slappe gezeik van je.
    heb je een rot huwelijk dat AZ je enigste uitje is?

  10. Helemaal mee eens met dit artikel. Ook ik was bijna in gevecht met Cambuur supporter nadat ze gingen staan bij “Ga staan als je voor Cambuur bent”. Als ze dat lef hebben, dan vraag je er naar mijn mening ook wel om, dit is duidelijk provocatie.

  Comments are closed.

  0 %