Wedstrijden

Onherkenbaar AZ krijgt pak slaag van Feyenoord

Marius Wiegman
Geschreven door Marius Wiegman

AZ is weer terug op aarde. Na de heroische zege op Zenit afgelopen donderdag werd de ploeg vanmiddag afgeslacht door Feyenoord. In niets leken de Alkmaarders op de vechtmachine die donderdag nog alle lof oogste. Het was vanmiddag slordig, slap en besluiteloos, met een ruime nederlaag tot gevolg. In de eerste helft maakten de Rotterdammer al het verschil via Berghuis, Van der Heijden en Jorgensen. Na de pauze wist ook Vilhena nog het doel te vinden.

De Alkmaarders begonnen bijzonder slap aan het duel met de koploper. De thuisploeg was slordig en werd op inzet afgetroefd door de Rotterdammers. Al snel kreeg AZ hiervoor de rekening gepresteerd toen uitgerekend Steven Berghuis de score opende. De huurling van Watford kreeg de bal na een combinatie terug van Jorgensen en schoot van buiten het strafschopgebied raak. Deze vroege domper was echter geen wake-up call voor de Alkmaarders. De verdediging bleef moeite houden om vrije ploeggenoten te vinden, terwijl er op het middenveld en in de voorhoede veel combinaties mislukten.

Genadeklap

De 0-2 was daar uit eindelijk een logisch gevolg van. Jan-Arie van der Heijden kon ongehinderd opstomen en kwam na een combinatie met Jorgensen oog in oog te staan met Rochet. Wuytens ondernam met een een sliding nog een uiterste poging om de verdediger van scoren af te houden, maar dat was tevergeefs. Via het been van Wuytens ging de bal over Rochet het doel in. Vlak voor rust deelde Feyenoord uiteindelijk de genadeslag uit. De manier waarop de treffer tot stand kwam was illustratief. Mattias Johansson mocht voor zijn eigen dugout een ingooi nemen maar leverde deze zomaar in bij Vilhena. De gasten straften dit via Jorgensen uiteindelijk genadeloos af.

Tankovic Feyenoord

Ingreep

In de rust greep Van den Brom in en bracht hij Jahanbakhsh en Dos Santos voor Bel Hassani en Jahanbakhsh. Die wissels resulteerden na een uur spelen in ieder geval in de eerste grote kans voor AZ. Dabney dos Santos haalde na een combinatie snoeihard uit en leek te gaan scoren. Brad Jones weigerde echter medewerking te verlenen en tikte de bal uit de kruising. Kort hierna deelde Vilhena de volgende tik uit door de bal resoluut in de bovenhoek te schieten. Daar moet bij gezegd worden dat de Feyenoorder daar ook wel alle gelegenheid voor kreeg. Kort voor tijd kreeg Tapia nog een reuze mogelijkheid op de vijfde Rotterdamse treffer, alleen faalde de middenvelder oog in oog met Rochet.

Karakteristieken

Doelpunten: 11′ Berghuis 0-1, 19′ Van der Heijden 0-2, 45′ Jorgensen 0-3, 70′ Vilhena 0-4

Gele kaarten: Van der Heijden (Feyenoord)

Opstelling AZ: Rochet; Johansson, Luckassen, Wuytens, Haps (61′ Ouwejan); Rienstra (c), Mühren, Van Overeem; Bel Hassani (46′ Dos Santos), Weghorst, Tankovic (46′ Jahanbakhsh)

Opstelling Feyenoord: Jones; Karsdorp (75′ Nieuwkoop), Botteghin, Van der Heijden, Nelom; El Ahmadi (c) (75′ Tapia), Toornstra, Vilhena; Berghuis (79′ Başaçıkoğlu), Jorgensen, Elia

Haal samen met meer dan 50.000 fanatieke wedders het maximale uit je weddenschappen op voetbalwedden.net. Maak slim gebruik van de meest complete (live) wedstatistieken, wedtips, voorbeschouwingen, odds en exclusieve (welkomst)bonussen bij betrouwbare bookmakers.

Over de schrijver

Marius Wiegman

Marius Wiegman

Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com