Columns

Niemand is groter dan de club

Het ontslag van Arne Slot sloeg in Nederland in als een bom, maar als ik de reacties om me heen, op deze website en het forum mag geloven dan zijn wij het als AZ’ers over één ding eens: niemand, maar dan ook niemand is groter dan de club. En dat geldt dus ook voor de ‘Kroonprins’ van het Nederlandse trainersgilde Arne Slot die op zeer daadkrachtige wijze aan de kant is gezet door een club die zich simpelweg niet meer laat piepelen.

Het goede voorbeeld geven

Nadat de geruchten van interesse van Feyenoord begon door te sijpelen doken journalisten er meteen bovenop en dat zorgde na het gelijke spel tegen Napoli al voor de nodige vragen aan Slot, die zich toen nog zelfverzekerd als altijd handig onder de vragen uit wist te babbelen. Uiteraard niet wetende (hoe naïef) dat je dit soort dingen altijd als een boemerang terug kunt verwachten in de slangenkuil van de voetballerij. Gevraagd naar de interesse van Feyenoord liet hij weten dat hij het goede voorbeeld wilde geven: “Ik denk als wij zo goed spelen als we doen dat bijna elke speler in de belangstelling staat van welke club dan ook. En als elke speler dan op dit soort vragen in zou gaan, zou ik het heel vervelend vinden, want het zou afleiden van hetgeen waar we mee bezig zijn, namelijk met AZ heel goed presteren. Zolang er niets is, zul je niks horen”, aldus Slot.

Mes in de rug

We waren er niet bij verder, maar het vermakelijke aan Feyenoord is wel dat je daar nog geen scheet kunt laten zonder dat de media meteen op de hoogte is van alles wat er speelt. Daarom werd in de loop van vrijdag al heel snel duidelijk dat Slot in gesprek was en zelfs al rond zou zijn met de Rotterdamse club. En als je alles leest zoals het er staat (en in de wandelgangen hoort) dan heeft hij besloten om die gesprekken aan te gaan zonder dit aan te geven bij AZ, waardoor er een vertrouwensbreuk is ontstaan.

Het argument voor ontslag van Max Huiberts liet aan duidelijkheid niets te wensen over, AZ wil alleen maar werken met mensen die de volle 100% aandacht hebben voor AZ. Zowel Eenhoorn als Huiberts zullen gerust snappen dat trainers passanten zijn die zelf ook de nodige ambitie hebben (om hun carrière te vermoorden in dit geval, maar dat is een ander verhaal), maar de manier waarop is hier cruciaal. Als je een eerlijke jongen bent dan stap je naar de mensen toe met wie je al jaren intensief en fijn samenwerkt en geef je aan dat er iets op je pad is gekomen en steek je ze geen mes in de rug.

Daadkracht

Waar je in de landelijke reacties nog wel wat twijfel ziet over de beslissing van AZ (“impulsief”, “gaan ze spijt van krijgen”) zijn wij het er als supporters vrijwel allemaal over eens dat deze zeer daadkrachtige actie van het bestuur respect afdwingt. Als je als club wilt blijven groeien dan moet je ook harde maatregelen durven nemen in het belang van die club. Dat het ongelukkig uitkomt met het oog op Europese overwintering is zeer jammer, maar dat is vooral en eigenlijk alleen de schuld van iemand die zichzelf belangrijker maakte dan de club. Het is nu aan Pascal Jansen en zijn assistenten om de poppetjes op de juiste plek te blijven zetten en aan de spelersgroep om te laten zien dat vooral zij het moeten doen op het veld!

Martijn Benjamin
Schrijft sinds 2004 voor AZFanpage en is vanaf 2010 eigenaar van deze heerlijke site. Heeft met In de Hekken nog een uit de hand gelopen hobby. Helpt in het werkende leven bedrijven aan professionele websites met 072DESIGN. Doet ook nog wat met kleding bij PGWEAR Nederland.

    Comments are closed.

    0 %