Ingezonden

Na herstel van de immuniteit zijn de clubs in de Europese Super League erin geslaagd Uefa-sancties te ontlopen

Totdat het Europees Hof van Justitie (EHJ) later dit jaar uitspraak doet over de kwestie, hebben de clubs in de European Super League (12 in totaal) hun immuniteit voor Uefa-boetes hersteld.

Toen de zeer omstreden competitie in april 2021 werd opgericht, vroegen de clubs bij een rechtbank in Madrid een bevel om te voorkomen dat de Uefa of de Fifa maatregelen tegen hen of hun spelers zou nemen.

Dat bevel, dat in april vorig jaar was teruggedraaid, werd deze maand na nieuwe procedures in de Spaanse hoofdstad weer ingesteld.

Het Europees Hof van Justitie (EHJ) zal naar verwachting voor het einde van het jaar een uitspraak doen over de vraag of de Uefa en de Fifa het Europese mededingingsrecht hebben geschonden door te proberen de vorming van de Super League te voorkomen en vervolgens de clubs die eraan deelnamen te straffen.

Vorige maand oordeelde de advocaat-generaal in de zaak dat de wetgeving van de Uefa en de Fifa op grond waarvan zij dergelijke evenementen onder hun auspiciën kunnen verbieden, verenigbaar is met het recht van de Europese Unie (EU). Zijn standpunt is echter niet bindend.

De Uefa kan de Super League-clubs (waaronder de “Big Six” van de Premier League) echter niet straffen zolang de zaak van het EHJ niet is opgelost.

A22, een bedrijf dat is opgericht om de oprichting van een Europese Super League te financieren en te ondersteunen, heeft zijn tevredenheid geuit over de uitspraak van het Hof in Madrid.

Dankzij dit vonnis kan A22 vrij doorgaan met zijn doelstelling om een nieuwe en aantrekkelijke Europese voetbalcompetitie op te zetten, aldus CEO Bernd Reichart.

Een monopolie zoals dat van de Uefa kan niet worden gebruikt als bedreiging voor clubs, spelers of bedrijven om creativiteit aan te moedigen en de concurrentie in het professionele voetbal nieuw leven in te blazen, en deze uitspraak bewijst dat.

Bijgevolg zullen wij onze besprekingen met de belangrijkste spelers in het voetbal voortzetten in een omgeving waarin zij niet worden bedreigd of belemmerd door de Uefa of enige andere organisatie.

De rechtbank van Madrid oordeelde dat het Europese sportmodel van open competitie de “zwakke reden” was voor de behandeling van de Super League-clubs door de Uefa.

De Uefa publiceerde een verklaring waarin zij de uitspraak van de rechtbank van Madrid erkende.

De Uefa benadrukte verder in de verklaring: “Deze uitspraak onderstreept de hoge ernst van de zaken die momenteel bij het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJEU) in Luxemburg aanhangig zijn.”

Nadat de advocaat-generaal van het HvJEU een ondubbelzinnig advies had uitgebracht ter ondersteuning van de kerndoelstelling van de Uefa om het Europese voetbal te reguleren, heeft de Uefa de handelsrechtbank in Madrid verzocht de hoofdprocedure te schorsen.

De grote kamer van het Hof moet nog aankondigen wanneer zij haar definitieve uitspraak in de zaak, waartegen geen beroep mogelijk is, zal doen.

Als u meer nieuws en updates wilt, en als u op zoek bent naar legitieme recensies van casinoreviewers.com iDeal, kunt u deze site bezoeken. 

AZFanpage
AZFanpage bestaat sinds 2000 en is sinds die tijd uitgegroeid tot de grootste supporterssite van AZ en is ook landelijk een bekende fansite. We brengen al het AZ-nieuws vanuit supportersperspectief. Kritisch, onafhankelijk en betrokken.

    Comments are closed.

    0 %