Columns

Column: Mogen we meer verwachten van AZ?

Als je AZ bent dan moet je aan het einde van een seizoen eigenlijk gewoon blij zijn met een vijfde plaats. Traditioneel gezien zijn we niet veel meer dan een provincieclubje (en daar is niets mis mee), maar op de een of andere manier willen we altijd meer in Alkmaar (en ook daar is niets mis mee).

Dat meer willen en dus ook verwachten danken we aan onze eigen directeuren, die er prat op gaan dat Nederland een top vier heeft met AZ als grote uitdager van het establishment. Als het dan niet helemaal gaat zoals gepland dan neemt de ontevredenheid toe en dat hoort er ook bij als je bij de grote jongens wilt horen.

Achteruit lopen

Van grote jongens worden dingen verwacht en in Alkmaar komt dat traditioneel niet alleen neer op veel punten halen, maar dit ook doen op een wijze die aantrekkelijk is om naar te kijken (met dank aan Co Adriaanse, de eindbaas). Als je aantrekkelijk speelt, maar verliest dan is het jammer, maar lang niet zo frustrerend als wedstrijden die we nu met grote regelmaat moeten aanschouwen.

Als het allemaal meezit dan kunnen ze het wel, maar zodra een tegenstander zich ingraaft ontbreekt het spelers en trainers aan het vernuft om hier een oplossing voor te bedenken. In plaats van het verhogen van het tempo gaat dit juist omlaag en in plaats van diep gaat alles breed. Als een tegenstander bij een kleine achterstand alles of niets gaat spelen dan doen wij als AZ ook steevast hetzelfde: naar achteren lopen totdat die bal erin valt in plaats van zo’n wedstrijd in het slot te gooien.

Sparta maakt gelijk tegen AZ

En wat doet de trainer als we al achteruit moeten? Juist, die brengt er vooral meer verdedigers in zodat je ook daadwerkelijk niets anders meer kunt dan massaal verdedigen en hopen dat je een resultaat over de streep trekt op je tandvlees. Dat is niet erg tegen de top drie of een directe concurrent als FC Twente, maar tegen de Sparta’s, Zwolle’s en RKC’s van deze wereld mag dit niet als je jezelf als een topclub presenteert aan de buitenwereld.

Slot en Jansen

Toen Arne Slot stiekem met Feyenoord bezig was kozen wij als site net als de meeste supporters direct de kant van de directie. Deze verrader was in onze ogen niet professioneel genoeg om het goed af te maken bij AZ. Daarnaast waren we allemaal verbolgen dat hij aan de slag ging bij een grote concurrent. Ik deed hier hard aan mee en heb mijn best gedaan om zo weinig mogelijk naar Feyenoord te kijken dit seizoen (Til in een Feyenoord-shirt, zucht!). Toch ontkom je er niet aan om dingen te zien en na de wedstrijd die ze tegen Marseille speelden moet ik helaas toch wel een beetje toegeven dat ik Arne Slot mis in Alkmaar.

De selectie van Feyenoord is wel iets beter dan die in Alkmaar (handig als je lijstjes van de scouting meeneemt naar je nieuwe werkgever), maar niet zoveel beter als je nu zou geloven. Wat je wel ziet is dat Slot weer een elftal neerzet dat vecht voor elke grasspriet en dit ook heel lang kan volhouden. Natuurlijk had hij hier ook wel eens een slechte reeks, maar het spel was altijd met de insteek om te winnen met leuk aanvallend voetbal en dat mis ik een beetje bij Pascal Jansen.

Arne Slot blikt vooruit op PSV - AZ

Dat gezegd hebbende is het niet zo dat alles beter geweest zou zijn met Slot aan het roer. Als je spelers als Bizot, Koopmeiners, Svensson, Stengs en Boadu niet kunt opstellen dan mag je dat als trainer best als excuus gebruiken. En vijfde worden zonder die jongens is objectief gezien ook zo slecht nog niet. Gevoelsmatig heb ik alleen wel het idee dat we weer terug zijn bij het soort voetbal dat we onder John van den Brom ook zagen in Alkmaar en dat is helaas geen compliment. Dat ik hier niet alleen in sta blijkt ook uit alle reacties op onze kanalen, maar ook in onderlinge gesprekken met medesupporters over het wel en wee van onze club.

Richting de Play-offs?

AZ had tegen Sparta de kans om twee punten in te lopen op FC Twente en met Ajax-thuis, Utrecht uit en RKC thuis lijkt de kans om de play-offs te ontlopen zeer klein geworden en dat is geen fijn vooruitzicht. Met tegenstanders als Utrecht en Vitesse kom je dan teams tegen die in de competitie al nergens meer voor spelen en alles op alles kunnen zetten om de Conference League nog te halen. Kortom, teams die voor hun gevoel nog wat te winnen hebben tegen een AZ dat al wekenlang speelt als een langzaam leeglopende band.

De enige hoop die ik nog heb is dat de ommekeer aankomende week komt tegen Ajax. Dat is er eentje die altijd wat extra’s losmaakt bij iedereen en die ervoor zorgt dat ze weer wat vertrouwen krijgen. Ik zie het vooralsnog niet gebeuren, maar ik hoop het van harte.

En daarna…

Mochten we Europa nog in gaan dan hoop ik van harte dat de directie ook heeft gezien wat wij als supporters allemaal zien en de portemonnee gaat trekken om vooral de nodige snelheid en creativiteit in te kopen. Als het goed is er nog een potje van vorig jaar, al is dat lastig in te schatten omdat de club natuurlijk ook te maken had met de corona-periode en een omvangrijke verbouwing.

Laten we het in ieder geval hopen, want in de jeugd vlak achter het eerste lijken we geen nieuw blik aan supertalenten open te kunnen trekken. Hetgeen overigens ook blijkt uit het feit dat Pascal Jansen relatief weinig kansen geeft aan de jeugd.

Martijn Benjamin
Schrijft sinds 2004 voor AZFanpage en is vanaf 2010 eigenaar van deze heerlijke site. Heeft met In de Hekken nog een uit de hand gelopen hobby. Helpt in het werkende leven bedrijven aan professionele websites met 072DESIGN. Doet ook nog wat met kleding bij PGWEAR Nederland.

    Comments are closed.

    0 %