Bekerwinst, twee keer kwartfinale Europa League en vier keer Europees voetbal. Een technisch directeur die dit in vijf jaar bereikt met een provincieclub zou in veel gevallen op de schouders gaan en herinnerd worden als architect van een succesvolle periode, zeker als er ondertussen ook nog voor tientallen miljoenen winst wordt gemaakt met de aan- en verkoop van spelers. Toch is Earnest Stewart bij AZ nooit genomineerd voor de populariteitsprijs. Ook nu hij maandag zijn vertrek bekend heeft gemaakt, zijn veel supporters eerder opgelucht dan teleurgesteld.
Op zoek naar een verklaring voor de zware kritiek die de Amerikaan zeker de laatste jaren heeft ontvangen, lijkt hij dit maar ten dele aan zichzelf te kunnen wijten. De 101-voudig international had te maken met een onrealistisch hoog verwachtingspatroon, maar maakte vooral bij het aanstellen van trainers en in de communicatie zelf ook dure fouten die hem terecht zijn aangewreven. Een reconstructie van de ruim vijf Alkmaarse jaren van Earnest Stewart, een mediaschuwe td die zijn werk in de schaduw meestal prima deed maar niet kon voorkomen dat hij toch vaak de kop van jut was.
Val van DSB
Stewart kwam in de zomer van 2010 naar AZ op één van de moeilijkst denkbare momenten, vlak na het kampioenschap van 2009 met het faillissement van hoofdsponsor DSB en vertrek van voorzitter Dirk Scheringa enkele maanden daarna. AZ moest opeens fors saneren, terwijl het verwachtingspatroon van veel supporters torenhoog bleef. Na de gouden laatste jaren in De Hout, de opening van het nieuwe stadion en het kampioenschap werd het opeens wat normaler in Alkmaar en veel fans hadden daar moeite mee.
Stewart arriveerde in Alkmaar toen AZ net vijfde was geworden in het roerige DSB-seizoen dat begon met Champions League onder Ronald Koeman en eindigde met het halen van Europees voetbal onder Dick Advocaat. Hij startte in Alkmaar gelijktijdig met Gertjan Verbeek, die in zowel 2011 als 2012 verdienstelijk vierde werd. Stewart haalde ondertussen spelers als Esteban, Jozy Altidore en Nick Viergever, maar ook minder geslaagde aankopen als Ruud Boymans, Etiënne Reijnen en Erik Falkenburg. De eerste categorie werd door de aanhang vanzelfsprekend gevonden, de tweede categorie kwam op het conto van Stewart.
Grootste fout
Serieuze kritiek kwam er in 2012-2013, toen de irritatie over Verbeek groeide en een ongeïnspireerd AZ tiende werd in de competitie maar wél de beker won. Stewart maakte met Verbeek – samen met Toon Gerbrands – mogelijk de grootste en in elk geval duurste fout uit zijn AZ-loopbaan. Verblind door het succes in De Kuip was het rampzalige seizoen vergeten en kreeg Verbeek het voordeel van de twijfel, mede doordat zijn contract begin 2012 nog verlengd was tot de zomer van 2015 (!).
Het nieuwe seizoen was nog niet begonnen of de ergernissen stapelden zich op terwijl het spel en de resultaten dramatisch bleven. Tragikomisch zijn de verhalen over de bemoeizuchtige, rechtlijnige trainer die in het stadion eens een verwarming wilde repareren en daarmee de hele ruimte blank zette. Of na de uitwedstrijd tegen Maccabi Haifa een speler verbood naar de verplichte dopingcontrole te gaan. Verbeek kreeg uiteindelijk alsnog de zak, maar het seizoen was toen al verloren. Hij kreeg bovendien een forse afkoopsom mee van naar verluidt 850.000 euro voor het exceptioneel lange trainerscontract.
Van kwaad tot erger
Als opvolger werd Dick Advocaat in oktober aangesteld om tegen een vergoeding van naar verluidt 600.000 euro het seizoen af te maken. Een succes werd het niet bepaald, want AZ werd slechts achtste en kon ook via de play-offs geen Europees voetbal bereiken. Bovendien joeg Advocaat veel jeugdspelers tegen zich in het harnas door een handvol talenten terug te zetten naar het tweede elftal en in AZ1 consequent de voorkeur te geven aan ervaren spelers, met als enige argument dat die meer ervaring hadden. Het zette onder meer het zowel financieel als sportief dure vertrek van Wesley Hoedt in gang en leidde sowieso tot veel interne spanningen omdat AZ juist in wilde zetten op de jeugdopleiding en talenten (perspectief op) speeltijd had beloofd. Het toch al verloren ’tussenjaar’ werd door velen ook gezien als ideale mogelijkheid om de jeugd een kans te geven. Nu werd onder een dure tussenpaus in korte tijd afgebroken wat jarenlang was opgebouwd.
Stewart hield dat voorjaar bovendien lang in het midden of Advocaat misschien tóch bij zou tekenen, waardoor het leek alsof de trainer de regie had toen die uiteindelijk aangaf aan het einde van het seizoen te vertrekken. Met Marco van Basten als opvolger werd opnieuw een grote naam naar Alkmaar gehaald, maar al snel bleek dat AZ niet veel verder had gekeken dan een videobandje van het EK 1988. Terwijl in Amsterdam, Zeist en Heerenveen verhalen rondgingen over een trainer die tactisch zwak is en ook individueel geen idee heeft wat hij op spelers zou moeten overbrengen, ging in Alkmaar de vlag uit.
Van Basten ongeschikt
Lang duurde de feestvreugde niet, want al in juli zag Van Basten het niet meer zitten na een oefennederlaag tegen Hoffenheim waarvoor AZ in allerijl naar Zwitserland was gevlogen in een historisch chaotische voorbereiding. Assistent-trainers Alex Pastoor en Dennis Haar deden vanaf dag één het meeste werk, zoals Tieme Klompe dat bij Heerenveen had gedaan. Van Basten wilde Klompe ook graag meenemen naar AZ, maar Stewart gaf de voorkeur aan een AZ’er als tweede man. Het was nog niet eens september toen AZ in de uitwedstrijd tegen Willem II al na één helft met 3-0 achter stond en Van Basten in de rust geen idee had wat hij tegen zijn spelers moest zeggen om het tij te keren. Pastoor en Haar probeerden nog wat, maar het maakte niet meer uit voor die avond en ook niet voor de trainerscarrière van Van Basten. Net als eerder bij Ajax gaf hij ruiterlijk toe niet geschikt te zijn voor het vak, maar wat wel knaagde is dat dat hem er kennelijk niet van had weerhouden om een paar maanden eerder de uitstekend betaalde baan toch te accepteren. Dat ook AZ de op z’n zachtst gezegd minder positieve verhalen over Van Basten niet hoorde of wilde horen, is iets wat de clubleiding – en dus ook Stewart – verweten kan worden.
Na het terugtreden van Van Basten barstte de communicatiecrisis rond Alex Pastoor los, met als kern een ambitieuze trainer en een gekwetste technisch directeur die elkaar op dat moment niet begrepen. Stewart zal betere tijden hebben gekend dan vlak na het beschamend vroege terugtreden van iemand in wie hij vertrouwen had, terwijl Pastoor iets te gretig liet weten de positie van hoofdtrainer graag over te nemen. Daarbij liet de Noord-Hollander niet na forse kritiek te leveren op Van Basten op basis van de korte doch hectische samenwerking de maanden ervoor. Dat schoot Stewart in het verkeerde keelgat, ook omdat de club Van Basten om onduidelijke redenen – behalve dan om zijn naam – graag wilde behouden als assistent.
Communicatiechaos rond Pastoor
In een zomer dat Stewart het alleen moest zien te rooien na het vertrek van Toon Gerbrands in het voorjaar en in afwachting van de komst van de nieuwe algemeen directeur Robert Eenhoorn in oktober liep het volledig uit de hand. Pastoor uitte in de media zijn verontwaardiging over het handelen van AZ, terwijl de club Pastoor eerst beschuldigde van het lekken van gevoelige informatie en oncollegiaal gedrag maar dit later weer herriep. Joop Alberda belde namens de Raad van Commissarissen naar Studio Voetbal, de communicatieafdeling stuurde ‘off the record’ mails naar diverse media met verklaringen en een gespannen Stewart schoof tegen wil en dank aan bij Voetbal International in een poging de schade te herstellen, maar zonder veel te (kunnen) zeggen behalve ‘integriteitskwestie’. Het was ook in deze periode dat bij een thuiswedstrijd het spreekkoor ‘Stewart rot op’ van de Ben-Side klonk, iets wat het lijdend voorwerp dusdanig aangreep dat hij er eigenlijk direct mee wilde stoppen.
Het zich wekenlang voortslepende incident rond de trainerswissel bezorgde het doorgaans kalme AZ de nodige reputatieschade én betekende weer een afkoopsom omdat AZ de beschuldigingen tegenover Pastoor niet waar kon maken. Assistent-trainer en club kwamen naar verluidt een afkoopsom van 240.000 euro overeen. Het verhaal eindigde uiteindelijk wel goed door de aanstelling van John van den Brom, die AZ in zijn eerste jaar wisselvallig liet voetballen maar op de laatste speeldag wel Europees voetbal haalde met een – zeker gezien de roerige seizoensstart – heel knappe derde plaats.
Lucratieve transferzomer
Stewart haalde in zijn laatste Alkmaarse zomer vooralsnog goed presterende spelers als Jop van der Linden en Gino Coutinho, die renderen naast eerder aangetrokken steunpilaren als Markus Henriksen en Jeffrey Gouweleeuw. Bovendien werd er fors verdiend met de verkoop van ook door Stewart gekochte spelers als Nemanja Gudelj en Aron Jóhannsson. Daar weegt het aantrekken van minder geslaagde spelers als Jan Wuytens, Denni Avdic en Sergio Rochet in elk geval financieel lang niet tegenop.
Het eindrapport van Stewart lijkt dan ook niet anders dan voldoende te kunnen zijn, al is het dan besmeurd met grote vlekken die in de beeldvorming het zicht op het reguliere werk in die vijfenhalf jaar ontnemen. Over veel beslissingen kan uiteraard gediscussieerd worden. Stewart wees in 2014 een bod van 10 miljoen euro af van FC Porto op Gudelj om hem een jaar later voor ‘slechts’ 6 miljoen aan Ajax te verkopen. Met de middenvelder als drijvende kracht haalde AZ ondertussen wel Europees voetbal, toch ook goed voor inmiddels al ruim 3 miljoen euro. Ook kon AZ sommige transferinkomsten niet direct besteden omdat clubs in termijnen mochten betalen. Zo wacht AZ nog altijd op geld van onder meer PSV, dat Adam Maher in een paar jaar afbetaalt. Het remt de mogelijkheden van AZ op korte termijn, maar zo’n transfer levert uiteindelijk meer geld op dan wanneer was gekozen voor een bieder die direct kan aftikken.
Van luchtkasteel naar vaste grond
Earnest Stewart leidde AZ in vijf jaar vanuit Scheringa’s luchtkasteel veilig naar de aarde terug, zonder de status van subtopper AZ als uitdager van de topclubs te hoeven loslaten. De weg was lastig, maar AZ bleef ondanks enkele grove stuurfouten op koers. Nu de club met ook sinds een jaar een nieuwe algemeen directeur weer kan bouwen aan een volgende fase is het misschien ook goed om dat te doen met een nieuwe, frisse technisch directeur. Stewart leverde onmiskenbaar een belangrijke bijdrage aan de gezonde subtopper die AZ nu is en mag in zijn laatste twee maanden uitkijken naar een opvolger die de club van een nieuwe impuls kan voorzien.
Stewart was gewoon top. Het falen van anderen kun je hem niet in de schoenen schuiven, want soms moet je gewoon roeien met de riemen die je hebt. Supporters die dit niet willen zien hebben er gewoon een onrealistische kijk op, gevoed door hun eigen ego in plaats van rationeel denken.
Earnest, bedankt en succes in Philadelphia.
Eigenlijk heeft Stewart het vuile werk opgeknapt en schoon-schip gemaakt. Daarbij zijn er ook een paar blunders begaan, maar al-met-al mag onze achterban wel dankbaar voor zijn bewezen diensten.
Ook ik heb mij kritisch geuit tegen Stewart in het verleden, maar deze man gaat met schoon-schip weg en mag trots zijn wat hij achterlaat. Namelijk een financieel gezond AZ, wat sportief er ook niet slecht voorstaat.
Stewart succes en bedankt voor je diensten bij AZ.
Goed stuk Nakz!
Erg goed geschreven en precies hoe ik erover nadenk.
We zijn als AZ supporters natuurlijk allemaal strontverwend geraakt na DSB en konden dit blijkbaar niet loslaten. Misschien hebben we die frustratie wel botgevierd op Stewart.
Ernie, ik wens een zonnige toekomst tegemoet, we gaan als vrienden uit elkaar.
Dat de verkoop van Gudelj aan Porto geen doorgang kreeg was een goede stap, Porto kon geen bankgarantie afgeven, had dus Medunjanin 2.0 kunnen worden maar dan voor een veel hoger bedrag.
Nog even toevoegen dat in het seizoen met Advocaat wel de kwartfinale tegen Benfica werd behaald, iets wat waarschijnlijk geen andere trainer gelukt was. Geen goede keuze voor de lange termijn, wat AZ beter zou passen, maar wel een groot sportief succes waar we ook dankbaar voor mogen zijn. Er is geen seizoen onder Stewart geweest zonder aansprekelijk resultaat in één van de drie competities, zonder de minder uit het oog te verliezen natuurlijk. Maar verwachten dat AZ in die periode op drie fronten mee kon doen, waren wel hoe dan ook weer irreëel.
Mooi stuk! Mis alleen nog het lage salaris wat Hoedt aangeboden is en natuurlijk het makkelijk laten gaan van publiekslieveling Simon Poulsen
Laag salaris? Of had hij al een aanbieding op zak?
Zelfde geldt voor Poulsen hij heeft een AZ hart, maar zit nog vol ambitie, al krijg je dan een aanbieding van PSV +meer salaris is de keus gauw gemaakt. Gelukkig is Haps niet minder dan Poulsen of zelfs beter!
Hoedt wilde zelf weg. Hij heeft een prima aanbieding gehad, maar verdient in Rome natuurlijk wel (veel) meer. Zo heeft AZ er ook alles aan gedaan om Poulsen te behouden, maar dat moest voor een relatief laag bedrag. Eerder had hij bij AZ en zeker Sampdoria een stuk meer verdiend. AZ kon niet verder gaan dan 400.000 euro per jaar, bij PSV krijgt hij naar verluidt jaarlijks 820.000 euro. Dat verschil kon onmogelijk overbrugd worden. Daarbij had Poulsen gehoopt dat PSV sportief een stap hogerop was.
Strak stuk, hulde!
Het is goed om te zien dat ook de meeste criticasters inzien dat Stewart het – gezien de overgangsfase bij AZ – gewoon prima gedaan heeft.
Zo kan Earnest met opgeheven hoofd het prachtige AZ verlaten. Hij zal AZ gaan missen en voor een deel van de AZ fans zal dat zeker wederzijds zijn!
er zijn ook nog wat spelers aangetrokken die nog niet in beeld zijn momenteel. ook daar kunnen we nog wel wat moois van verwachten denk ik zomaar. Hoe dan ook vind ik dat AZ er niet op achteruit is gegaan en dat is waar het om draait. of je het eens bent met de acties en het handelen van Stewart of niet, wat Stewart wil willen de fans ook en andersom net zo.
Las net dat max huiberts waarschijnlijk de nieuwe technischdirecteur gaat worden
Stewart. Bedankt ik vond je wel een topper .
Allemachtig. Heeft Dick Advocaat in zo’n korte 600k verdiend?
Niet verdiend…gekregen! ?
Mooi stuk. Ik denk zelf dat het goed is dat er nieuwe directeuren aan het roer komen/ staan. Zij geven toch nieuw elan aan de organisatie mee en wat meer focus.
Steward heeft inderdaad zeker niet alles goed gedaan, maar heeft AZ toch met beide benen weer stevig op de grond gezet. En wat we niet mogen vergeten heft hij een belangrijke rol gespeeld met het nieuwe jeugdcomplex !
Persoonlijk heb ik altijd veel moeite gehad met de pedante en ietwat gefokte houding van de persoon Stewart. Ook het altijd maar in bedekte termen praten kwam mijn neus uit. MAAR dat niet neemt weg dat hij voor heel veel geld spelers heeft verkocht! Ik vraag me nog steeds af waar AZ had belandt zonder deze vele miljoenen. De schrik van Molenaars die op stel en sprong hun handen van AZ’67 aftrokken herinner ik me nog als de dag van gisteren. Daarom hulde en wens ik hem veel succes, maar of ik hem zal missen? Nee.
@NAKZ, sorry ik doe je tekort om het onvermeld te laten dat je een geweldig artikel hebt geschreven.
Het is inderdaad een mooi geschreven stuk. Mijn complimenten heb je ook NAKZ !
Earnest, je tipt ons wel als eerste he als je talentjes ziet die van waarde kunnen zijn in Alkmaar! ?
Of een types met talent maar hun voetbalziel onder de arm zoals Altidore.
Evenwichtig stuk! Stewart heeft dure blunders en verkeerde inschattingen gemaakt,
met name met de trainers,
maar heeft daarnaast ook goede keuzes gemaakt die veel hebben opgeleverd.
De balans is dus ongeveer in evenwicht.
Persoonlijk vond ik Reynen en Falkenburg geen echte miskopen, waren ook niet heel duur,
en Sergio Rochet moeten we ook nog niet afschrijven, hij is nog jong.