Elftal en Technische staf

Milos Kerkez: ‘Ik ben niet bang voor zondag, we weten wat deze wedstrijd betekent’

Milos Kerkez kreeg gisteravond aanvankelijk rust tegen FC Vaduz, maar moest in de slotfase toch nog opdraven. "Ja, de coach vroeg aan Riechedly en mij om ons snel klaar te maken. We kwamen vervolgens het veld in en gaven honderd procent om het team te helpen. Gelukkig hebben we nog gewonnen", geeft de verdediger aan.

Milos Kerkez kreeg gisteravond aanvankelijk rust tegen FC Vaduz, maar moest in de slotfase toch nog opdraven. “Ja, de coach vroeg aan Riechedly en mij om ons snel klaar te maken. We kwamen vervolgens het veld in en gaven honderd procent om het team te helpen. Gelukkig hebben we nog gewonnen”, geeft de verdediger aan.

De Hongaar was in eerste instantie niet blij met zijn rol als reserve, maar begreep de beslissing wel. “Natuurlijk is het wel een beetje balen want je wil het team helpen, maar de coach gaf aan dat ik vandaag niet zou starten. Uiteraard respecteer ik die keuze, ik was verder ook niet boos. Het was belangrijk dat als hij toch een beroep op me zou doen dat ik honderd procent gefocust was en dat is denk ik gelukt.”

De Alkmaarders hadden het lastig tegen de ploeg uit de tweede divisie van Zwitserland. Lang was de score in evenwicht en Kerkez had wel een idee waar dat aan lag. “Zoals je in de eerste helft kon zien speelden we in een te laag tempo. In balbezit waren we niet super en we waren niet agressief genoeg bij het winnen van de tweede en derde bal. Misschien hebben sommigen de tegenstander een beetje onderschat. In de tweede helft was het echter beter, kreeg de keeper rood en controleerden we de wedstrijd.”

Omschakeling

Ondanks het numerieke overwicht en de voorsprong kregenen de bezoekers toch nog twee á drie grote kansen in de slotfase. ‘Ze speelden op de counter, wij zijn meer een team dat graag de bal heeft’, geeft Kerkez aan. “Vandaag hebben zij gebruik gemaakt van hun kracht, wat het counteren is. Wij maakten daarin wat fouten, dat gebeurt soms.”

“Het is echter onze verantwoordelijkheid om dat zondag beter te doen. Als we dan niet op volle snelheid omschakelen krijgen we goals tegen. We moeten de wedstrijd analyseren en ons voorbereiden op de derby. Sowieso, als het andere team countert moet iedereen full speed omschakelen om de bal zo snel mogelijk terug te krijgen.”

Ajax

Zondag staat de kraker tegen Ajax op het programma en dat is een wedstrijd waar de linksback naar uitkijkt. “Het is een grote wedstrijd, een derby. Een mooie wedstrijd bovendien. Ik kijk ernaar uit. Ik weet zeker dat beide teams alles zullen geven in die wedstrijd.”

“Ajax is de regerend landskampioen. Volgens velen het beste team in de competitie, met de beste spelers. Het gaat in dat opzicht moeilijk worden. Maar het is een derby, daarin kan alles gebeuren. In Servië heb je Rode Ster tegen Partizan, waarbij je ook nooit kan voorspellen wie er gaat winnen. Beide teams zijn sterk en zondag zal dat niet anders zijn. Ik ben echter niet bang, ik zal honderd procent geven. Wij weten wat deze wedstrijd betekent en wij zullen ons daarop voorbereiden.”

Hongarije

Na de derby zal Kerkez zich melden bij het nationale team van Hongarije, dat volgende week zal aantreden tegen Duitsland en Italië. “Het is de eerste keer dat ik direct ben opgeroepen, de vorige keer werd ik overheveld van het Onder 21 team en mocht ik mee naar Engeland”, reageert de verdediger op zijn uitverkiezing. “Het is een eer voor mij en ik kijk ernaar uit om mijn debuut te maken. Ik ben natuurlijk nog jong, dus het zal een onvergetelijke ervaring zijn.”

Inmiddels gaat het rap met de 18-jarige back. In januari kwam hij over van AC Milan, waarna hij in de slotfase van het afgelopen seizoen Wijndal mocht vervangen. Inmiddels is hij vaste basisspeler, publiekslieveling en international. Zelf probert hij er rustig onder te blijven. “Het is mooi, ik denk dat ik er tot nu toe goed mee omga. Ik moet met beide benen op de grond blijven staan en aan iedereen laten zien wat ik kan.”

Marius Wiegman
Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com
    0 %