Elftal en Technische staf

Mihailovic: ‘Dani scoort veel kopballen, dat doe ik niet zoveel’

interview met Djordje Mihailovic

AZ won gisteren met 3-1 van Fortuna Sittard en heroverde daarmee plek twee in de eredivisie. Djordje Mihailovic kwam vroeg in de ploeg voor de geblesseerde Dani de Wit en keek na afloop met een goed gevoel terug op de wedstrijd. “Ik denk dat we het grootste gedeelte van de wedstrijd wel domineerden”, geeft de middenvelder aan.

“Wellicht dat we de bal wel iets meer in de ploeg hadden kunnen houden bij een 3-1 stand. Maar we hebben drie punten en dat is iets waar we op kunnen voortborduren richting woensdag.”

Druk

Eerder op de dag speelden Feyenoord en Ajax gelijk, wat voor de Alkmaarders een gunstig resultaat was. Mihailovic denkt niet dat die uitslag invloed heeft gehad op de wedstrijd tegen Fortuna. “Nee, dat denk ik niet. Ik denk dat we het goed hebben .gedaan, we zijn rustig gebleven. Natuurlijk was het een gunstige uitslag en we wisten dat we bij een overwinning de druk op konden voeren. Tijdens de wedstrijd waren we daar echter niet mee bezig. We wilden gewoon winnen.”

Zelf moest de Amerikaaan al vroeg invallen. Dani de Wit kon na een half uur niet verder, waardoor Mihailovic zonder warming-up koud het veld in moest. “Dat was raar”, reageert de international. “Volgens mij heb ik dat nog nooit meegemaakt, dat ik er na een blessure meteen in moest. Maar ik was er klaar voor.”

Mihailovic: elke dag meer op mijn gemak

Mihailovic kwam in de winterstop over van Montreal en geeft aan dat hij aanvankelijk wel even moest wennen. “Ik voel me elke dag meer op mijn gemak. Het duurde even voordat ik gewend was aan de manier van leven en  het verhuizen naar een ander land met een heel andere cultuur. Maar ik voel me nu op mijn gemak.”

Verschil met de MLS

Toch is de aanvaller wel duidelijk als het gaat om het grootste verschil tussen de MLS en de Eredivisie. “Het reizen haha. Ik hoef niet meer vijf uur te vliegen van Montreal naar Seattle, nu zitten we bij wijze van spreken een uurtje in de bus en zijn we bij een uitwedstrijd. Nee, maar qua niveau merk je wel een verschil als het gaat om intensiteit en de druk van de fans.”

Na de overwinning op Fortuna Sittard staan de Alkmaarders weer tweede, maar dat heeft verder geen invloed op de aanvallende middenvelder. “Persoonlijk ervaar ik geen extra druk”, geeft de Amerikaan aan. “Als je in het moment leeft en niet toegeeft aan de geluiden van buitenaf, dan heb je meer kans op succes.”

Dani de Wit

De voornaamste concurrent van Djordje Mihailovic is Dani de Wit, desgevraagd geeft de middenvelder aan waar het grootste verschil zit met de Hoornaar. “Hij scoort veel kopballen, dat doe ik niet zoveel. Misschien moet ik daaraan werken haha.”

“Nee, maar je ziet dat Dani veel sterke punten heeft waar het team van profiteert. Hij verdedigt veel mee, werkt hard en is een topatleet. Het team heeft veel baat bij zijn werkethos, zeker omdat wij veel druk op de tegenstander zetten.”

“Zelf probeer ik zoveel mogelijk aan de bal te komen en creatief te zijn. Ik kan veel van Dani zijn sterke punten leren en vice versa. Ik denk dat de concurrentie alleen maar goed is en ons beide sterker maakt.”

Titel

Door de overwinning is AZ qua puntenaantal nu de meest serieuze concurrent van lijstaanvoerder Feyenoord, al staat de top vijf wel heel dicht bij elkaar. Mihailovic wil dan ook niet te hard van stapel lopen. “We bekijken het wedstrijd voor wedstrijd.”

“We strijden nog mee op verschillende niveau’s, in de Eredivisie, in de beker en Europees zijn we nog actief. Persoonlijk bekijk ik het wedstrijd voor wedstrijd. De laatste jaren lijkt het dat de seizoenen steeds sneller voorbij gaan. De tijd gaat snel, dus ik probeer in het moment te leven en het van dag tot dag te bekijken”, zegt de nummer tien tot besluit.

Marius Wiegman
Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com
    0 %