*Dani de Wit* of AZ Alkmaar
Wedstrijden

Matig AZ onderuit tegen Vitesse

AZ is er vandaag niet in geslaagd een gat te slaan met Vitesse. Op bezoek in Arnhem gingen de Alkmaarders met 2-1 onderuit door doelpunten van Openda en Rasmussen. Karlsson scoorde in de slotfase namens de bezoekers. 

De eerste helft van Alkmaarse kant was ronduit matig te noemen. Jansen had de formatie aangepast naar 5-3-2 en daar wist de ploeg zichtbaar geen raad mee. De drie centraal achterin ontbrak het simpelweg aan het vermogen om voetbald de oplossing naar voren te zoeken.

Het was dan ook niet verrassend dat het middenveld nauwelijks aan het voetballen kwam en de aanvallers bijna geen bruikbare bal kregen. Vitesse speelde aan de andere kant niet veel beter, al kreeg het wel de meeste en beste kansen.

Openda

Bizot wist Openda en Bero nog van scoren te houden, maar moest na een half uur alsnog capituleren. Na een voorzet van de zijkant stond Openda vogelvrij bij de tweede paal, kon de spits de bal controleren en schoot koelbloedig binnen.

Lat

Toch kreeg AZ nog wel een tweetal kansen en zag het een inzet van Gudmundsson van de lijn gehaald worden door de Arnhemse defensie. Op slag van rust kreeg Svensson nog een kans op de gelijkmaker, maar de back schoot een voorzet van Wijndal op de lat.

Na de pauze was het opvallend om te zien dat Jansen zijn formatie niet had aangepast en was de eerste kans ook direct voor de Arnhemmers. Het was echter Letschert die met een ultieme sliding een zekere treffer wist te voorkomen.

Stengs

Vijf minuten later kregen de mannen van Jansen ook een grote kans op een treffer. Calvin Stengs door vrij op voor Remco Pasveer, kapte de doelman mooi uit, maar zijn inzet van de lijn gehaald worden door een verdediger van de thuisploeg. Het zouden de Arnhemmers echter zijn die na een vrije trap van de zijkan via Rasmussen op 2-0 kwamen.

Rood

Het leek hiermee einde wedstrijd voor de Alkmaarders, die moeite bleven houden om Vitesse de wil op te leggen. Tien minuten voor tijd keerden de kansen echter voor de gasten nadat de doorgebroken Boadu werd neergehaald door Cornelisse. Van Boekel twijfelde niet en stuurde de verdediger met rood van het veld.

De hoop werd helemaal springlevend toen Karlsson een minuut na de rode kaart de 2-1 maakte. De Zweed controleerde een leep balletje van Koopmeiners met de borst en rondde koelbloedig af. De bezoekers roken bloed en drongen de Arnhemmers in de slotfase terug op eigen helft. Grote kansen zou dat echter niet opleveren waardoor er niks meer veranderde in de stand.

Karakteristieken

Doelpunten: 31′ Openda 1-0, 73′ Rasmussen 2-0, 82, Karlsson 2-1

Gele kaarten: Tannane, Bero, Dasa (Vitesse) De Wit (AZ)

Rode kaart: Cornelisse (Vitesse)

Opstelling AZ: Bizot; Svensson (76′ Sugawara), Letschert, Hatzidiakos, Martins Indi (62′ Clasie), Wijndal; De Wit (68′ Karlsson), Gudmundsson (76′ Aboukhlal), Koopmeiners (c); Stengs, Boadu

Opstelling Vitesse: Pasveer; Dasa, Doekhi, Cornelisse, Rasmussen, Wittek (90′ Oroz); Bero, Tronstad, Tannane (85′ Vroegh); Broja (73′ Darfalou), Openda (85′ Hajek)

Marius Wiegman
Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com

    Comments are closed.

    Ook interessant