Elftal en Technische staf

Marco Bizot: “Ik mis de wisselwerking met het publiek op de tribune”

AZ won gisteravond overtuigd met 3-0 van RKC Waalwijk. Het betekende de eerste driepunter in de competitie en het was ook de eerste keer dat Marco Bizot de nul hield in de eredivisie. “Eindelijk hebben we gewonnen, ik denk dat dat de juiste woorden zijn.”, reageert de doelman na de wedstrijd. “Ik denk dat we hiervoor zeker drie of vier keer hadden moeten winnen en dan sta je er niet nu bij van ‘eindelijk gewonnen’. Maar vandaag was een degelijke en solide overwinning. Daar mogen we tevreden mee zijn.”

Niet alleen pakten de Alkmaarders drie punten, de thuisploeg kreeg ook geen kans tegen en dat was ook wel weer even geleden. “Dit was een wedstrijd als vanouds”, aldus Bizot. “Wij knokten en streden echt samen als team. En dan bedoel ik ook echt alle elf jongens die in het veld stonden en de jongens die invielen. Voorgaande wedstrijden misten we dat wel een beetje.”

“Tijdens de wedstrijden in de Europa League hebben we dat ook gedaan en dan zie je dat dat kan resulteren in een overwinning. Je geeft dan minder kansen weg en we lopen minder achteruit, waardoor we niet in benarde situaties komen. Dat is gewoon heel belangrijk om tegendoelpunten te voorkomen. Vandaag heb ik dat weer 85 minuten gezien, dus daar kan ik heel tevreden over zijn.”

Mindere vorm

Bizot zal ook met een tevreden gevoel terug hebben gekeken op zijn eigen wedstrijd. De doelman ging de laatste weken diverse keren in de fout en was dan ook onderwerp van discussie in de vele praatprogramma’s. “Ten eerste vind het prima”, reageert de goalie desgevraagd. “Mensen mogen een mening hebben en zeggen wat ze willen. Dat is hun goed recht.”

“Je weet dat het zo werkt in de voetballerij en zeker als keeper zijnde. De ene week kan je het fantastisch doen en de andere week kan je er helemaal niks meer van. Het is ook goed voor mij dat mensen over me praten, of dat nu negatief is of niet. Als ze positief praten dan weet ik dat het goed gaat. Als het negatief is dan weet ik dat zij weten dat ik beter kan, dus dan moet ik het ook beter doen.”

Zelf heeft Bizot wel een verklaring voor zijn mindere vorm. “Het is een samenloop van omstandigheden. Het is ook iets collectiefs, wij doen het immers samen. Tuurlijk zijn de ogen op mij gericht omdat de ballen erin gaan, maar ik moet zeggen dat ik ook wel een paar keer pech heb gehad hoe die ballen erin gingen. Of ik maakte net een verkeerde keuze, waardoor het er niet goed uitzag. Die dingen gebeuren.”

Publiek

“Het is ook heel vreemd om zonder publiek te spelen, omdat je gewoon een heel stuk energie mist vanaf de tribune. Die wisselwerking mis ik echt. Ik ben heel goed met de mensen hier op de tribune en ik vind het fantastisch wat zij doen en laten voor de club. Ik weet wat zij ervoor over hebben. Dat geeft mij ook een bepaald gevoel als ik de wedstrijd in ga. Nu valt dat compleet weg en moet je dat ergens anders vandaan zien te halen. Dat is best een hele omschakeling om dat voor elkaar te krijgen. Zeker als je zo’n band hebt me de mensen hier. Daar heb ik best moeite mee gehad.”

Centrale verdedigers

Wat voor Bizot waarschijnlijk ook wennen is, dat zijn de gezichten die voor hem staan elke wedstrijd. Zo werden Leeuwin, Koopmeiners, Martins Indi, Hatzidiakos en Letschert dit seizoen al in het hart van de defensie geposteerd. “Ja natuurlijk is dat wennen, iedere speler is anders. Maar al die jongens die voor mij hebben gestaan zijn fantastische spelers, weten wat er gevraagd wordt en ze weten wat ze moeten doen. Zolang iedereen uitvoert wat hij moet doen dan kom je in principe niet in moeilijke situaties terecht. Ik denk dat we daar af en toe wel iets hebben laten liggen de laatste tijd.”

Real Sociedad

Na twee overwinningen zal AZ met een goed gevoel afreizen naar Spanje voor het treffen met Sociedad, iets waar Bizot met vertrouwen naartoe leeft. “Het zal een schaakspel worden denk ik. Maar wij kunnen gewoon volle bak daarheen gaan. Je ziet ook hoe iedereen nu stukje bij beetje weer terugkeert, dus de versterkingen komen er weer aan en we gaan met een grote groep die kant op.”

Foto: Soccrates | Laurens Lindhorst

 

Marius Wiegman
Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com

    Comments are closed.

    Ook interessant