22-01-2019: Voetbal: AZ v Vitesse: Alkmaar Toto KNVB Beker 2018/2019 l-r Adam Maher (AZ), Roy Beerens (Vitesse)
Elftal en Technische staf

Maher: ‘Ik denk dat we eruit kunnen komen als het zover komt’

AZ won vanavond met 2-0 van Vitesse en kende weinig problemen met de Arnhemmers. ‘Het was inderdaad een overtuigende overwinning’, geeft Adam Maher na afloop aan tegenover AZ Fanpage. ‘We waren veel beter aan de bal, op een paar slordigheden na. Maar ik denk dat we het daarna goed hebben gedaan en scoren we ook de 1-0, dan is het eigenlijk slachten die handel.’

Het was voor de Alkmaarders de tweede overtuigende overwinning tegen een ploeg uit de subtop van de eredivisie. Toch is dat voor de middenvelder geen verrassing. ‘We zijn heel goed bezig, we weten wat we van elkaar kunnen verwachten. De afgelopen twee wedstrijden hebben we geen doelpunten tegen gekregen dus dat zegt ook dat we goed verdedigen en weinig kansen weggeven. Dat is de basis. Als je de nul houdt dan heb ik er alle vertrouwen in dat we de wedstrijd winnen.’

Controleur

Anders dan in zijn eerste periode in de Kaasstad speelt Maher nu niet meer op tien maar in een meer defensieve rol. Iets waar de spelers zelf totaal geen problemen mee heeft. ‘Er worden andere dingen verwacht op de positie waar ik nu speel, maar de trainer is heel duidelijk naar mij toe geweest. Hij heeft aangegeven welke taken hij van me verwacht op die positie en ik doe mijn uiterste best die uit te voeren. Dat gaat de goede kant op. Ik ben blij dat ik kan spelen en dat er duidelijkheid is. Maar ook dat er heel veel vertrouwen uitspreekt.’

Vertrouwen

De Amsterdammer weet ook in zijn huidige rol zijn stempel te drukken en geeft daarvoor de credits aan Van den Brom. ‘De trainer die praat met me en geeft me vertrouwen, dan gaat het vanzelf. Kijk ik ben ook wat ouder en volwassener. Van die tien positie ben ik een beetje afgestapt want in het moderne voetbal moet je op elke positie kunnen spelen. Alleen moet er duidelijkheid zijn en dat is er. Op de manier waarop wij nu spelen zorgt Guus voor meer diepgang, dat is een heel andere manier als waarop ik die positie destijds invulde. We spelen nu met een blok van vier en daar spelen Midtsjø en ik iets voor, uiteindelijk hebben die voorste vier zoveel kwaliteit dat we eigenlijk altijd wel scoren.’

Verlenging

Nu de technicus weer wekelijks zijn klasse laat zien rijst bij veel supporters de vraag of Maher al in onderhandeling is over het verlengen van zijn contract. ‘Nee daar is nog niet over gesproken’, geeft de hoofdrolspeler zelf aan. ‘Vanaf de dag dat ik hier tekende zijn Max en ik heel duidelijk naar elkaar toe geweest. We zouden gaandeweg het seizoen kijken hoe het liep en de lijntjes altijd kort houden en met elkaar in gesprek blijven. Maar ik zeg eerlijk dat er nog niet is gesproken. De situatie is echter duidelijk. Ik heb nog een half jaar, ik speel en iedereen is tevreden. Max kent mij als geen ander en ik heb zoveel te danken aan AZ. Ik denk dat we volwassen genoeg zijn dat we eruit kunnen komen als het zover komt. Maar het voelt goed en er is veel vertrouwen.’

Vertrouwen

Wat de middenvelder ook extra motiveert is de manier waarop hij is ontvangen in Alkmaar. ‘Als je ziet hoe groots ik hier ben binnengehaald en de supporters die achter je staan, dat geeft ook alleen maar meer vertrouwen. Ook al was het in eerste instantie misschien niet de bedoeling dat ik hier zou tekenen, maar vanaf dag één dat ik hier trainde kreeg ik het vertrouwen van de technische staf en dat voelt goed.’

Finale

Het belangrijkste vanavond was echter de overwinning op Vitesse en het feit dat de finale weer in zicht is. ‘We staan in de halve finale dus nu kijken wie we loten. Ik wil de finale spelen, het maakt niet uit tegen wie. Als we maar winnen. Ik weet hoe het voelt en ik denk dat Alkmaar dat nodig heeft’, aldus de smaakmaker tot besluit.

Marius Wiegman
Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com

    Comments are closed.

    Ook interessant