Supporterszaken

Maak kennis met de Ben-Side Loyals

Het zal de oplettende AZ-supporter niet ontgaan zijn: naast de heropening van het AFAS stadion tijdens de wedstrijd AZ-PSV was er nog een festiviteit die zich afspeelde binnen het stadion. Een nieuwe groep op de Van der Ben-tribune, de Ben-Side Loyals, maakte van de gelegenheid gebruik om zichzelf kenbaar te maken aan het grote publiek, met behulp van een sfeeractie, het nodige vuurwerk en een gloednieuwe eigen website.

Ben-Side Loyals

De eerste van vele sfeeracties op de Ben-Side

Maar wie zijn deze Ben-Side Loyals en wat is hun doel bij AZ? Om daarachter te komen ging AZFanpage in gesprek met de oprichters.

Hoe kijk je terug op de lancering van de Ben-Side Loyals in de wedstrijd tegen PSV?

“De lancering was erg geslaagd. Van te voren hadden we een feest georganiseerd, op zaterdagmiddag zijn we in een café bij elkaar gekomen. Dat was top. Bij de wedstrijd zelf had AZ natuurlijk ook een hele openingsshow geregeld, wat ervoor zorgde dat ons doek over vak W en X1 goed naar voren kwam. Tijdens de wedstrijd was de sfeer goed, alleen jammer dat dat niet oversloeg op de spelers op het veld.”

Kun je vertellen wat de Ben-Side Loyals is en wat het doel ervan is?

“De Ben-Side Loyals is een overkoepelend initiatief om de bestaande groepen op de Ben-Side dichter bij elkaar te brengen. De Ben-Side heeft lang uit losse groepen bestaan. De laatste jaren is dat wel flink vooruit gegaan, omdat er een stavak in vak W en X1 is gecreëerd. Ook worden de uitwedstrijden beter bezocht. Met Loyals willen we dit verder trekken en nog meer met elkaar optrekken, zodat er onderling betere banden tussen supporters ontstaan. En doordat de band onderling beter wordt, zou dat ook moeten resulteren in een betere sfeer in het stadion en dat de Ben Side kan groeien.”

Waarom is zoiets als de Loyals nodig bij AZ?

“De sfeer kan altijd beter. Zeker bij thuiswedstrijden valt de sfeer soms wat tegen. Als je ook uitspreekt een topclub te zijn, dan mag je ook wel een grotere harde kern hebben en met meer supporters naar uitwedstrijden gaan. We hopen ook dat als de sfeer verbetert, AZ ook meer aantrekkingskracht krijgt voor nieuwe supporters. De capaciteit van het stadion is naar ongeveer twintigduizend man gegaan. De Ben-Side is goed gevuld, maar we hopen dat die betere sfeer er ook voor zorgt dat er meer mensen op de Molenaartribune willen zitten, want die extra plaatsen moeten wel gevuld worden.”

Wat wordt er georganiseerd door de Loyals?

“We organiseren vooral feesten en busreizen naar uitwedstrijden. Aan het einde van het seizoen komt er ook een voetbaltoernooi. We zouden nog meer kunnen organiseren, we denken bijvoorbeeld ook aan een darttoernooi en acties rondom wedstrijden, zoals bij een laatste training voor een grote wedstrijd.”

Kan iedere AZ-supporter lid worden?

“Niet iedereen kan lid worden, alleen als je een seizoenkaart hebt op vak W of X1. Dat hebben we expres zo gedaan, omdat je ergens een grens moet stellen. Wij hebben namelijk niet het doel om net zo groot te worden als de supportersvereniging. We hebben als doel om verschillende groepen bij elkaar te brengen, maar als het té groot wordt dan loop je het risico dat mensen elkaar niet meer kennen.”

Een lidmaatschap kost 15 euro per jaar. Wat wordt er met dat geld gedaan?

“Allereerst hebben we vrij veel geld uitgegeven aan de website en het onderhoud daarvan. Ook het opzetten van de stichting Ben-Side Loyals heeft wel wat geld gekost. Al het geld wat binnenkomt, wordt uiteindelijk weer in de tribune gestoken. Of dat nou is via aankleding van het stadion of korting op een busreis naar een uitwedstrijd, het geld blijft binnen de Loyals.”

Kunnen andere supporters doneren aan de Loyals?

“Andere AZ-supporters kunnen zeker doneren, alleen niet aan de Loyals. Wel kunnen ze doneren aan de sfeergroep, die ook Loyals heet. Dat zijn echter wel twee verschillende bankrekeningen. Die van het sfeerteam is alleen voor doeken, verf en andere benodigdheden voor een sfeeractie. Daar kan je donateur van worden via de website. Andere AZ-supporters kunnen dus alleen doneren voor sfeeracties en leveren daarmee direct een jaarlijkse bijdrage aan een betere sfeer in het stadion.

Wat zijn de plannen voor de komende tijd?

“Binnenkort willen we een eerste busreis gaan organiseren. Ook willen we dit voorjaar een voetbaltoernooi organiseren, omdat het City of Dreams-toernooi is gestopt. Maar nu willen we dat, mede door de jonge aanwas, weer oppakken. We willen dit seizoen ook graag nog een corteo organiseren, want de laatste dateert alweer van maart 2019 tegen Ajax. Verder gaan we door met het organiseren van busreizen in de tweede helft van het seizoen.”

“Daarnaast hebben we binnenkort weer een overleg met AZ. Daarin zullen we onder andere bespreken wat de mogelijkheden zijn voor uitbreiding van de sfeervakken. In vak W en X1 zitten we nu nagenoeg op honderd procent bezetting. Daardoor zijn er veel supporters die kaarten voor de omringende vakken kopen en op de staantribune komen staan. Dat is allemaal nog wel onder voorbehoud. Verder willen we nog het gebrek aan horecapunten bespreken, een katrollensysteem aan het dak voor de sfeeracties realiseren en zorgen voor een betere doorstroom in het stadion. Die rol, van overleggen met AZ, nemen wij over van Victoria Alkmaar.”

Heb jij een seizoenkaart op vak W of X1 en ben je nog geen lid van de Ben-Side Loyals, maar wil je dat na het lezen van dit interview wel? Ga dan naar de website en meld je aan!

Jeroen Rooseboom de Vries
Jeroen komt al sinds zijn zevende bij AZ en heeft vanaf 2016 een seizoenskaart op vak W. Komt bij alle thuiswedstrijden en veel uitwedstrijden. Kijkt tijdens de wedstrijd liever 90 minuten naar de tribune dan naar het veld. Studeert journalistiek in Utrecht.

Comments are closed.

0 %