Wedstrijden

Luckassen kopt AZ naar halve finale beker

Marius Wiegman
Geschreven door Marius Wiegman

Derrick Luckassen heeft AZ vanavond naar de halve finale van de KNVB beker gekopt. Het is voor de Alkmaarders de vijfde keer in de laatste zes jaar dat het de laatste vier weet te bereiken. In de eerste helft waren beide ploegen aan elkaar gewaagd maar werd er niet gescoord. Na de rust had Heereveen aanvankelijk het overwicht, tot het moment dat Luckassen twintig minuten voor tijd de winnende treffer maakte.

In de eerste helft waren beide ploegen redelijk aan elkaar gewaagd. De gasten begonnen wat beter en kregen via Martin Ødegaard na een minuut of tien ook de eerste grote kans. Alert uitkomen van doelman Rochet voorkwam echter dat de Noor rustig een hoek kon kiezen, waardoor de huurling van Real Madrid recht op de Uruguayaan schoot. Met name Larsson en Ødegaard lieten geregeld zien over een meer dan gemiddelde techniek te beschikken en vonden elkaar eenvoudig. Vooraf was al bekend dat de voorste vier van de Friezen het grootste gevaar voor de Alkmaarders vormden maar de Alkmaarse defensie hield zich goed staande.

Controle

AZ kreeg naar mate de eerste helft vorderde steeds meer controle over de wedstrijd en kwam ook wat meer aan voetballen toe. Het resulteerde in een kans voor Ben Rienstra, maar de aanvoerder vond enkel het zijnet. Omdat de Alkmaarse aanvallers niet heel balvast waren, en moeite hadden tot kansen te komen, was het ook voor het doel van Mulder niet enorm druk. De brilstand bij de rust was dan ook een logisch gevolg.

Rochet

Na de pauze kwamen de Friezen weer beter uit de kleedkamer en wederom was het Rochet die zijn ploeg op de been hield. Nadat enkele andere aanvalspogingen van Heerenveen vroegtijdig waren gestrand redde de doelman middels een fantastische reflex op een van richting veranderde inzet van Ødegaard. De druk van de ploeg van Jurgen Streppel zou aanhouden, al gaf de Alkmaarse muur niet veel ruimte weg. Toch gaf AZ bijna de openingstreffer weg. Uitgerekend uitblinker Rochet ging in de fout na een schot van Zeneli. De doelman zag het schot van de Zweed recht op zich afkomen maar moest toch lossen. De inkomende Marzo had de bal voor het intikken maar schoot op onverklaarbare wijze over.

Voorsprong

Het bleek een dure misser want nog geen minuut later kwamen de gastheren op voorsprong. Net als afgelopen weekend was het Luckassen die scoorde. De middenvelder kopte overtuigend raak na een corner van Dos Santos. Diezelfde Luckassen kreeg vijf minuten daarna direct de kans om de wedstrijd in het slot te gooien. Na een diepe bal dook de krachtpatser alleen op voor Mulder, dit keer ging zijn inzet echter over het doel. AZ kreeg na de treffer meer ruimte en ook de nodige mogelijkheden. Een kiezelhard schot van Seuntjens spatte uiteen op de vuisten van Mulder, waarna Luckassen niet veel later zijn inzet naast zag verdwijnen.

Karakteristieken

Doelpunten: 71′ Luckassen 1-0

Gele kaarten: Kobayashi, Thorsby (SC Heerenveen)

Opstelling AZ: Rochet; Johansson, Van Eijden, Wuytens, Haps; Seuntjens, Luckassen, Rienstra (c); Jahanbakhsh, Weghorst, Dos Santos

Opstelling SC Heerenveen: Mulder; Marzo, St Juste (85′ Van Amersfoort), Schmidt, Bijker; Thorsby, Ødegaard, Kobayashi; Zeneli, Ghoochannejhad, Larsson

Haal samen met meer dan 50.000 fanatieke wedders het maximale uit je weddenschappen op voetbalwedden.net. Maak slim gebruik van de meest complete (live) wedstatistieken, wedtips, voorbeschouwingen, odds en exclusieve (welkomst)bonussen bij betrouwbare bookmakers.

Over de schrijver

Marius Wiegman

Marius Wiegman

Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com