Elftal en Technische staf Wedstrijden

Luckassen fier: ‘Weet wat ik kan’

Brian Wijker
Geschreven door Brian Wijker

Derrick Luckassen maakt een grootse ontwikkeling door. Donderdag was hij met AZ te sterk voor het Russische Zenit Sint-Petersburg (3-2). Een duel waarin hij als verdediger opereerde, door de absentie van aanvoerder Ron Vlaar. De 21-jarige Amsterdammer ontpopt zich langzamerhand tot een duizendpoot.

”Op dit moment maakt het eigenlijk niet uit op welke positie ik speel”, spreekt de doorgebroken jeugdspeler. Het contrast met twee seizoenen geleden is groot, toen Luckassen vaak een hoofdrol had bij tegentreffers en rode kaarten. ”Ik was 19 en onstuimig, wilde mezelf graag bewijzen. Dan gaat het wel eens mis”, stelt Luckassen. Gek laten maken heeft hij zich echter nooit. ”Ik wil niet opscheppen, maar ik weet wat ik kan en dat is heel veel. Gelukkig hebben de mensen die dicht bij me staan altijd vertrouwen gehouden. Zo heb ik veel steun gehad aan mijn zaakwaarnemers en familie.”

30567903516_3038cf1052_o

Echteld dankbaar

Maar ook de komst van assistent-trainer Leeroy Echteld speelt een rol in Luckassens opwaartse spiraal. Echteld werd in de winterstop van de vorige voetbaljaargang aangesteld als vervanger van de naar Oranje vertrokken Marco van Basten. ”Leeroy steekt veel tijd en energie in me, heeft kapot veel vertrouwen in me. Hij ziet me natuurlijk ook iedere dag bezig zijn. Mede daardoor heb ik stappen kunnen maken, ook mentaal.”

Positie

Luckassen is bij AZ uitgegroeid tot een belangrijke schakel, die door coach John van den Brom op meerdere manieren kan worden ingezet. Zo speelde hij als middenvelder, vleugel- en centrale verdediger. ”Natuurlijk is dat een voordeel. Maar het is ook fijn als je je op één positie kunt focussen. Ik vind alles goed, speel waar de trainer me nodig heeft. Maar de rechtsbackpositie sla ik liever over. Dat is me niet zo goed bevallen” lacht Luckassen.

Fosu-Mensah

Door de knappe overwinning op Zenit overwintert AZ in Europa, als tweede in de poule. Veel supporters hopen nu op een absoluut topaffiche. ”Het is jammer dat we Manchester United niet kunnen loten. Daar speelt Timothy Fosu-Mensah, hij is een goede vriend van mij. We wonen niet ver bij elkaar vandaan en hadden het er stiekem al een klein beetje over. Het zou tof zijn geweest.”

Pro Shots/Action Images

Pro Shots/Action Images

Er blijven met namen als Tottenham Hotspur en AS Roma echter nog genoeg grote vissen over. ”We hebben AZ opnieuw op de kaart gezet. Het is voor het team fantastisch om ook na de winterstop weer Europese duels te kunnen spelen.”

De loting voor de zestiende finales van de Europa League is maandag (13:00) in het Zwitserse Nyon. Naast AZ zal ook Ajax als Nederlandse deelnemer uit de koker rollen.

Haal samen met meer dan 50.000 fanatieke wedders het maximale uit je weddenschappen op voetbalwedden.net. Maak slim gebruik van de meest complete (live) wedstatistieken, wedtips, voorbeschouwingen, odds en exclusieve (welkomst)bonussen bij betrouwbare bookmakers.

Over de schrijver

Brian Wijker

Brian Wijker

Sinds de zomer van 2014 werkzaam voor deze website. Is vaak te vinden op de perstribune bij thuis- en uitwedstrijden van AZ. Brian is ook redacteur bij In de Hekken en werkt als Freelancer bij het Noordhollands Dagblad. Volg Brian op twitter: @BrianWijker