Columns

Leuk, zo´n feestje

Een goed verhaal over de in de soep gelopen carrière van (nu nog) ex-AZ'er Mounir El Hamdaoui. Lekker kort ook..

Een goed verhaal over de in de soep gelopen carrière van (nu nog) ex-AZ’er Mounir El Hamdaoui. Lekker kort ook..

Mounir El Hamdaoui is (voor even) terug. Dé Mounir El Hamdaoui? De man die ons een aantal jaar geleden liet smullen van technische hoogstandjes, fraaie treffers en die zich tot tweemaal toe AZ´s clubtopscorer mocht noemen? Ja, het is hem echt. Mounir El Hamdaoui is nog altijd dezelfde persoon als die het gouden elftal van Louis van Gaal op sleeptouw nam in de jacht naar de tweede landstitel uit onze clubgeschiedenis. En toch lijkt het alsof hij helemaal niet diezelfde Mounir is.

Mounir zou een moeilijke persoonlijkheid hebben. Hij zou niet zijn geslaagd bij Ajax, én in het buitenland, omdat hij ´geen mentaliteit´ zou hebben. Mounir zou het allemaal wel gebakken vinden, en zich te groot voelen voor welke club of trainer dan ook. Dat is het beeld dat de afgelopen jaren van hem is geschetst. Ik vraag mij af waar dit op gebaseerd is. Enkel vanwege het feit dat Frank de Boer hem, na één dag op de trainersstoel in Amsterdam te zitten, besloot de deur te wijzen? Of puur omdat El Hamdaoui uit Marokko komt en Frank de Boer is opgegroeid met stamppot hutspot en boerenkool? Iedereen denkt er bij te zijn geweest, maar dat is natuurlijk onzin.

Mounir El Hamdaoui is misschien wel de enige AZ’er die onze club op een relatief nette manier verruilde voor de buurman uit de hoofdstad. Hij was niet negatief over zijn voormalige werkgever, en bleef ook redelijk nuchter in zijn uitspraken. Hij was blij met de transfer, maar het was geen ‘droomstap’. We kunnen ons genoeg vertrokken spelers herinneren die het spelletje anders speelden.

Sportwinkel

Tijdens de eerste gesprekken die de ex-AZ’er had in Amsterdam begon het publiek zich er al mee te bemoeien. Men kon maar niet begrijpen dat het allemaal zo lang duurde voordat club en speler tot een akkoord kwamen. ‘Hij zal wel te veel willen verdienen’, was de oer-Hollandse gedachte. Het zat echter anders. El Hamdaoui runde met zijn broers een sportwinkel in Rotterdam, en zijn overgang naar Ajax zou vandalen hebben kunnen lokken. Hij wilde in zijn contract zwart op wit hebben dat hij hiervoor compensatie kon krijgen van Ajax, indien nodig. Ik vind het niet gek, om eerlijk te zijn.

Naamloos

Met open armen

Het was best vervelend om te zien. El Hamdaoui, de smaakmaker van AZ, die in het shirt van de gehate buurman direct beslissend was. De ene na de andere wondergoal produceerde hij in het team dat toen nog onder leiding stond van Martin Jol (ondertussen beseffende dat deze column niet teveel over Ajax moet gaan). Zijn ontslag stond ook meteen aan de basis van de ondergang van El Hamdaoui. Diens opvolger Frank de Boer besloot El Hamdaoui al na één dag te passeren. Volgens El Hamdaoui wisten de kranten het eerder dan hijzelf, en zei De Boer dat hij niet eens met El Hamdaoui in gesprek wilde gaan. Wat de aanvaller hierna verweten wordt, een gedragskwestie, is misschien niet terecht. El Hamdaoui trainde namelijk zonder mokken mee met de reserves, en toonde juist karakter door niet over zich heen te laten lopen. Ook niet toen het Amsterdamse publiek het nodig achtte hem uit te fluiten bij de kampioenshuldiging in het stadion. Leuk, zo’n feestje.

Toegegeven: Als AZ’er was het geen ramp dat het allemaal anders liep in Amsterdam. Want wat hadden ze een plezier aan deze jongen kunnen beleven, als er gewoon normaal was gecommuniceerd. Want dat het daar op dat aspect in ieder geval niet goed zat, lijkt wel duidelijk. Of het de schuld van De Boer of El Hamdaoui was, laten we maar even in het midden. Wel denk ik dat we deze balkunstenaar in Alkmaar met open armen moeten ontvangen, en dat het misschien helemaal niet eens zo’n gek idee is om deze oude bekende een klein contractje te geven. Ik kijk al uit naar die hattrick in de Amsterdam ArenA.

Brian Wijker
Sinds de zomer van 2014 werkzaam voor deze website. Is vaak te vinden op de perstribune bij thuis- en uitwedstrijden van AZ. Brian is ook redacteur bij In de Hekken en werkt als Freelancer bij het Noordhollands Dagblad. Volg Brian op twitter: @BrianWijker

16 Comments

 1. Mounir kan alleen renderen in een elftal als hij de volledige vrijheid krijgt en in het huidige voetbal kan je dat vergeten. Eeuwig zonde voor zo’n geweldige voetballer, maar ik hoor het gemor op de tribune om me heen nog steeds als hij weer eens voor Eigen gewin ging … en gelijk had ie ! Mounir is welkom wat mij betreft, maar dat gaat volgens mij nooit lukken (Ernest, John en Mounir … bewijs mijn ongelijk ajb)

  1. Mee eens. Toch denk ik met spelers als dos santos en alireza om hem heen toch wel enige vrijheid kan ontstaan. Koppend ook sterk wat ik wel eens mis bij de corners van joppie.. Hoop op een verrassing

 2. Ook ik wil niet te veel over ajax doorjakkeren, maar het is zeker vreemd dat hij een seizoen 19 doelpunten maakt (wat meer is dan de 3 topscorers in de jaren erna) en vervolgens zo wordt uitgekakt

  Natuurlijk zou hij een meerwaarde kunnen zijn voor het huidige AZ. Hij zal alleen het salaris niet kunnen ontvangen wat hij graag zou willen. Maar ja, nu ontvangt hij helemaal geen salaris.

 3. Leuk dat een oude held nu AZ weer opzoekt om de conditie op peil te houden. Spannend tegelijk omdat het onderbuikgevoel meteen neigt naar ideeën om gebruik te maken van (mischien?) een buitenkans om deze geweldenaar weer aan AZ te binden.
  Persoonlijk interesseert het mij geen lor wat de reden is dat hij bij 020 weg moest. Hier deed hij het fantastisch.

  Maar goed, de grote vraag (ook voor Earnest) zal zijn: hoe staat hij er nu qua conditie en ritme voor en kan hij dan ook snel iets aan de selectie toevoegen?
  Nog los van de vragen of hij zou willen spelen voor AZ (of de technische staf dat ook ziet zitten) en wat hij voor salaris verlangt.
  Eerste stap gezet?

 4. Klopt niet dit verhaal

  1. Klopt wel dit verhaal

   1. Koning > Prins 😛

 5. Tijdens de rust Ajax – RKC heeft Mounir een confrontatie gehad met de Boer. De Boer sprak Mounir aan op zijn slechte spel. Mounir pikte dit niet dat alleen hij werd aangesproken en niet het team. Mounir slot zichzelf op in de toilet en weigerde het veld in te stappen voor de tweede helft. Mounir valt wel degelijk iets te verwijten. Desalniettemin had de Boer beter moeten weten om een speler niet af te vallen voor een groep. Zeker als het een Marokkaan betreft. Iemand met een behoorlijke trots.

  1. Je wint als team en je verliest als team. Moet je dan ook 1 speler passeren omdat hij een eigen doelpunt maakt of een rode kaart krijgt. Je bent een eenheid op het veld en buiten het veld. El hamdaoui is niet de enige die stuk liep op het koppige en stugge jakkes volk, hoeveel spelers zijn er wel niet gepasseert omdat ze jakkes ‘niet aan konden’. Jongens als mounir moet je vrij laten om zijn creativiteit bloeiende te krijgen. Laat je hem van A naar B lopen om de bal naar C te spelen en niet anders dan zal zelfs een messi geen doelpunt meer maken. En nee, het is niet de mounir van 7 jaar geleden maar wat hij aan snelheid of lenigheid heeft ingeleverd is er aan drive en ervaring bij gekomen. Behaalde resultaten in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst maar zouden wellicht wel een kans creëren om nieuwe resultaten neer te kunnen zetten.

 6. Mounir teken een contractje teken een contractje voor mij , Mounir teken een contractje en teken nog een jaar erbij!

  Forza az!

 7. Jeetje dat zou wat El Ham terug. Maar niet erg realistisch misschien een constructie met wedstrijd premie/bonus oid. Leuk stukkie trouwens. Euss

 8. halen halen halen hier kom je voor naar het stadion

 9. Ik denk niet dat het erg realistisch is dat hij komt. Wat wel zo is dat we enorm genoten hebben van deze geweldenaar. Wat een prachtige doelpunten en een fantastische techniek. Wel een voetballer die zijn vrijheid moet hebben om te renderen. Soms zelfzuchtig aan de andere kant vaak goedbedoeld om dat belangrijke doelpunt te maken. Hij zou van grote waarde zijn voor onze club maar denk ik dat dit wens van de gedachte is.

 10. Sorry, maar ik vind dit verhaal een voorbeeld van ‘in het verleden blijven hangen’ en van selectief omgaan met de feiten (dat laatste mag natuurlijk in een column/0. El Hamdaoui was in dat kampioensjaar inderdaad fantastisch, maar daarna is hij niet alleen bij Ajax niet geslaagd (ik weiger de beschrijving mislukt te gebruiken). Prima als die jongen terugkeert, maar verwacht nou niet dat hij ook maar in de buurt komt van zeven jaar geleden.

 11. No cure no pay.
  En meester voor janssen en murhen in het vrijlopen in de 16 meter. Geef hem dat contract schiet er wel 15 in

 12. Wat een raar tendentieus stukje. Nou ja, het is een column , dus dat mag. ” Iedereen denkt er bij te zijn geweest, maar dat is natuurlijk onzin.” Maar toch suggereren dat de Boer hem niet moest omdat het een marokkaan is. En talloze andere sterk gekleurde en soms wat vergezochte veronderstellingen.

  Volgens mij heeft Mounir inderdaad nogal wat gedragsproblemen. Zo lang hij alle vrijheid had bij AZ, en succesvol was, manifesteerde dat zich niet. Maar zodra hij zijn zin niet krijgt is het hommeles.

  Vond het ook altijd heel irritant als hij z’n teammaten, die hem in hun enthousiasme wilde feliciteren na een goal, weg duwde omdat hij nog niet klaar was met zijn ‘gezichtswassingen’.

Comments are closed.

0 %