Overig nieuws

KNVB: aanstelling Friese grensrechters ‘noodoplossing’

Na afloop van het duel tussen AZ en SC Heerenveen (2-2) ging het maar over één ding: de arbitrage. Scheidsrechter Danny Makkelie keurde op advies van zijn assistenten twee AZ-treffers af. Vooral het geannuleerde doelpunt van Derrick Luckassen (vermeend buitenspel) diep in blessuretijd, zorgt voor frustraties in Alkmaar. Later blijkt dat zowel grensrechter Mario Diks als Hessel Steegstra afkomstig zijn uit Friesland. Een gegeven dat vraagtekens oproept bij de achterban van AZ. 

De KNVB laat AZFanpage weten dat het alles heeft geprobeerd om deze speculatie voor te zijn. ”Normaal gesproken mogen scheidsrechters of hun assistenten niet woonachtig zijn in de plaats waar de clubs vandaan komen”, vertelt een woordvoerder. Zo is het inmiddels algemeen bekend dat arbiter Bas Nijhuis geen duels van FC Twente krijgt, omdat hij afkomstig is uit Enschede. Het gaat hier echter om woonplaatsen. Maar twee assistenten uit de provincie die sterk vertegenwoordigd wordt door SC Heerenveen, blijft een opvallende verschijning.

‘Nood breekt wet’

Het was voor de bond echter niet mogelijk om voor het duel tussen AZ en de Friese volksclub grensrechters aan te stellen die niet uit Friesland komen. ”Soms kan het gewoon niet anders. Dan zijn er te veel assistent-scheidsrechters uit de roulatie, en raakt het ‘nood breekt wet’ van toepassing. Maar er wordt altijd geprobeerd hier rekening mee te houden.” De uitleg van de KNVB is opmerkelijk te noemen, daar op andere velden grensrechters in actie kwamen die niet uit Friesland afkomstig zijn. De aanstelling van het arbitrale trio was daarbij ook nog eens vier dagen voor de wedstrijd bekend.

Ontkenning

Danny Makkelie, die de eindverantwoording had bij het duel tussen de twee ploegen, ontkende na de wedstrijd dat zijn korps de mist in was gegaan. Bij het geannuleerde doelpunt van Wout Weghorst had de leidsman hands geconstateerd, maar dit werd in eerste instantie niet als ‘opzettelijk’ beschouwd. Na protesten aan Friese zijde werd de toegekende 2-0 alsnog teruggedraaid. Ook het vermeende buitenspeldoelpunt van Luckassen, dat de winnende had moeten zijn, was volgens Makkelie twijfelachtig. ”We hebben het moment in de kleedkamer veelvuldig teruggezien, maar ik kan niet met zekerheid zeggen dat mijn assistent een fout heeft gemaakt.” De KNVB zelf reageerde later op Twitter, door een video te plaatsen met een nieuwe roep om het toestaan van video-assistentie.

Brian Wijker
Sinds de zomer van 2014 werkzaam voor deze website. Is vaak te vinden op de perstribune bij thuis- en uitwedstrijden van AZ. Brian is ook redacteur bij In de Hekken en werkt als Freelancer bij het Noordhollands Dagblad. Volg Brian op twitter: @BrianWijker

20 Comments

 1. Wat een kltzkkn!!!

 2. Ze wringen zich in allerlei bochten, maar dit is gewoon door Zeist gefaciliteerde matchfixing. Nederlands topvoetbal is gewoon niet meer serieus te nemen.

 3. De KNVB is ook een criminele organisatie en bij de zogenaamde ‘top3’ was dit nooit gebeurd! AZ moet vooraf bezwaar maken. Maar die twee punten ben je wel kwijt!

  1. AZ moet niet akkoord gaan met makkelie als scheidsrechter dan wel grensrechter of 4e man. Helaas heb je geen moer te vertellen en kom je niet opdagen gaan de punten automatisch naar de ander.. Geen vaseline wel de pijn!

   1. Ik zou het toejuichen als AZ ten koste van de punteen eens een statement zou maken. Je verliest die punten toch wel als Makkelie de scheids is dus so what dat je niet komt opdagen?????

    1. Omdat je toch zoiets als een sportieve plicht hebt. Zal je zien dat de KNVB dan wel maatregelen treft als AZ niet op komt dagen

 4. Die twee punten kunnen de laatste weken van de competitie ons nog breken ..

  1. Sterker nog. Over 2 weken staat AZ 13e met 1 punt uit 3 wedstrijden dankzij die Makkelie! Schande!

 5. Op de schop met het scheidsrechterskorps. De bezemelen er door. Beginnen met de top

 6. Ja hoor. Makkelie krijgt gewoon weer een topwedstrijd aankomend weekend. Hoe geloofwaardig ben je dan nog als maffia knjb

 7. Als dit echt waar moet AZ dit aankaarten bij de UEFA.

 8. Uitslag veranderen kan natuurlijk niet. Breek bij deze nood dan ook een keer de wed en laat ons met 3-2 winnen. Het hoeft van mij niet eens 4-2 te zijn. Als we maar winnen

 9. nog een keer zo een grap en AZ moet lekker uit de competitie stappen. Vuile dieven daar bij de knvb

 10. Hoezo kan dat niet gewisseld worden? Wist de KNVB een uur van tevoren pas dat deze wedstrijd gespeeld zou worden? Ruil dan gewoon om met de wedstrijd van ajakkes die tegelijk gespeeld werd.. Erg slap excuus! KNVB maakt zichzelf wederom belachelijk

 11. Aanklacht indienen en over laten spelen.. Goh wat mis ik gertjan verbeek nu!

 12. houd toch op. die scheidsrechters blijven me hele week verzieken. waarom moete ze az altijd hebben. we pakken juist punten voor die oetlullen in europa

 13. Wat een zwaar gelul van die k KNVB. Ze hadden uit een andere wedstrijd 2 grensrechters moeten aanstellen. Maar ze waren dus te laks daarmee. En die K makkelie ziet zijn fout nog steeds niet in. Walgelijk trio.

 14. Rechtszaak aanspannen tegen de KNVB kijken wat de rechter ervan vindt. Ik denk zomaar dat het niet kan want je benadeeld de andere club ermee. De grensrechter was zeker blij dat het 2-2 stond en vlagde onnodig voor buitenspel. Want Luckassen (die maakte het doelpunt) stond niet buitenspel.

 15. Wat een lul verhaal …. als nood wetten breekt dan had je gewoon grensrechters van een andere wedstrijd bij de wedstrijd van AZ moeten laten assisteren …. en die Friese grensrechters die gaan naar die andere wedstrijd. Echt wat een lul verhaal en zwak excuus.

 16. Ze zeggen dat ze twijfelden, maar toch vlagte die Fries met een Fries uitvak in zijn nek. Je vlagt/fluit, omdat je iets constateert, niet omdat er mogelijkerwijs iets aan de hand is. Het excuus is dus buitengewoon slap. Dit is echt ernstig.

Comments are closed.

Ook interessant